Comisia Europeană vrea să restricționeze finanţarea pentru proiectele din domeniul gazelor naturale

Publicat pe Categorii Flux energetic
Prima Pagina Actual Flux energetic Comisia Europeană vrea să restricționeze finanţarea pentru proiectele din domeniul gazelor naturale

Comisia Europeană intenţionează să restricţioneze finanţarea acordată pentru proiectele din domeniul gazelor naturale, din cauza riscurilor pe care acestea le reprezintă la adresa obiectivelor climatice ale blocului comunitar, potrivit unui proiect de document privind Regulamentul TEN-E, consultat de Reuters, scrie Agerpres.

Executivul comunitar vrea şi să rescrie regulamentul TEN-E pentru a-l face mai verde și pentru a-și atinge obiectivul de a reduce emisiile de gaze cu efect de seră ale Europei.

“Având în vedere că cererea viitoare de gaze naturale este prognozată să scadă semnificativ, în linie cu obiectivele din Pactul Verde, infrastructurile de gaze naturale nu mai au nevoie de sprijin prin intermediul politicii TEN-E”, se menţionează în documentul consultat de Reuters, citează Agerpres.

Potrivit noilor norme, “reţelele inteligente de gaze” ar putea să beneficieze în continuare de finanţare dacă sprijină “integrarea regenerabilelor şi a gazelor cu emisii reduse de carbon” în reţeaua de gaze. În plus, conductele care transportă hidrogen vor putea beneficia şi ele de finanţare.

Potrivit UE, consumul de gaze naturale trebuie să fie diminuat cu 30% în deceniul actual pentru ca obiectivele climatice să poată fi atinse. Până în 2050, gazele naturale ar urma să fie înlocuite în principal de gaze cu emisii reduse de carbon, precum hidrogenul care este produs utilizând energie regenerabilă, scrie Agerpres.


Publicat de

Redacția

Echipa InvestEnergy

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *