Senatul a aprobat soluțiile pentru criza facturilor la energie: plafonarea prețurilor și profitului furnizorilor, compensare facturi pentru consumatorii casnici, dar și pentru IMM-uri și suprataxarea producătorilor

Publicat pe Categorii Business, Semnal
Prima Pagina Actual Semnal Senatul a aprobat soluțiile pentru criza facturilor la energie: plafonarea prețurilor și profitului furnizorilor, compensare facturi pentru consumatorii casnici, dar și pentru IMM-uri și suprataxarea producătorilor

Ultima oră.

Soluțiile Senatului pentru criza facturilor la energie au fost adoptate în unanimitate, astăzi, în plen, a anunțat Anca Dragu, Președinta Senatului.

Aceste soluții sunt incluse în raportul comun al comisiei pentru energie, respectiv comisiei pentru muncă din Senat pe care îl puteți găsi aici: https://senat.ro/Legis/PDF/2021/21L423CR.pdf

Anca Dragu prezintă amendamentele, care includ măsuri ce trebuie aplicate pentru perioada 1 noiembrie 2021 – 31 martie 2022 și se aplică pentru 3 categorii: consumatori casnici, operatorii economici și companiile din sectorul energetic (producătorii de energie electrică și furnizorii de energie și gaze naturale).

  1. Consumatori casnici:

* Plafonare preturi: prețul energiei electrice se plafonează la 1 leu/kWh, iar prețul gazelor naturale se plafonează la 0.37 lei/kWh.

* Compensare factură: se acordă o compensație în valoare de max. 0.291 lei/kWh pentru factura la energie electrică, iar pentru factura la gaze naturale se acordă o compensație în valoare de max 33% din prețul gazului facturat.

* De asemenea, consumatorii vulnerabili pot cere amânarea plății facturilor de energie electrică și gaze pe o perioadă de la 1 la 6 luni.

2. Operatori economici:

La energie electrică:

  • Se reduce TVA de la 19% la 5% pentru un consum între 0.1 și 500 MWh;
  • Sunt eliminate taxa pentru certificatul verde și contribuția pentru cogenerare de înaltă eficiență;
  • Se elimină acciza pentru primii 200 MWh consumați.

La gaze naturale:

  • Se reduce TVA de la 19% la 5% pentru un consum între 0.1 și 500 MWh;
  • Se elimină acciza pentru primii 500 MWh consumați.

3. Producători de energie electrică și furnizori de energie și gaze naturale

În baza principiului european al solidarității, veniturile suplimentare obținute de producătorii de energie electrică din creșterea prețurilor vor fi impozitate cu 80%.

În același timp, furnizorii de energie electrică și gaze naturale nu vor putea înregistra o rată a profitului mai mare de 5% în perioada 1 noiembrie 2021 – 31 martie 2022.

Comisiile de specialitate din Senat au votat astăzi pentru plafonarea prețurilor la energie și compensarea facturilor pentru consumatorii casnici și pentru IMM-uri.

Consumatorii vulnerabili de energie electrică şi gaze naturale vor putea să-și amâne, cu şase luni, plata facturilor, la cerere, conform amendamentelor la OUG 118/2021, votate luni de Comisiile din Senat.

Schema de sprijin cuprinde următoarele masuri:

a) pentru clienții casnici – acordarea unei compensații unitare in valoare de cel mult 0,291 lei/kWh, in cazul energiei electrice și in valoare de cel mult 33% din valoarea componentei prețului gazului natural din contractul de furnizare al clientului beneficiar, in cazul gazelor naturale, in condițiile prevăzute in prezenta ordonanța;

b) pentru IMM-uri:

i.        exceptarea, în cazul energiei electrice, de la plata contravalorii certificatelor verzi, contribuției pentru cogenerare de înaltă eficienta, accizei;

ii.       exceptarea, in cazul gazelor naturale, de la plata contravalorii accizei.

iii.      aplicarea unei cote reduse a taxei pe valoarea adăugată de 5% asupra bazei de impozitare pentru furnizarea energiei electrice/gazelor naturale la clienții finali, prin derogare de la prevederile art. 291 alin. (1) si (3) din Legea nr 227/2015 privind Codul fiscal, cu modificările si completările ulterioare.

În perioada aplicării prezentei legi, prețurile la energie electrică și gaze naturale se plafonează, pentru clienții casnici, după cum urmează:

a)      Prețul final facturat al energiei electrice se plafonează la cel mult 1 leu kWh, din care componenta de preț a energiei electrice va fi în valoare de maxim 0,525 kWh;

b)      Prețul final facturat al gazelor naturale se plafonează la cel mult 0,37 lei/kWh, din care componenta de preț al gazelor naturale va fi în valoare de maxim 0,250 lei/kWh.

Alte amendamente aprobate au fost supraimpozitarea cu 80% a producătorilor de electricitate  şi plafonarea la 5% din costuri a profitului furnizorilor.

Conform unui nou articol, în perioada de aplicare a prezentei ordonanțe de urgență, venitul suplimentar realizat de producătorii de energie electrică rezultat din diferența dintre prețul de vânzare al energiei electrice și prețul de 450 lei / MWh se impozitează cu 95%.

De asemenea, s-a votat pentru schimbarea titlului OUG, astfel: Ordonanța de urgență nr. 118/2021 pentru limitarea efectelor creșterii prețurilor energiei asupra clienților casnici și pentru întreprinderile mici și mijlocii prin plafonarea prețului la energia electrică și gazele naturale facturate clienților casnici precum și reglementarea unor măsuri fiscal-bugetare și stabilirea unei scheme de compensare pentru consumul de energie electrică și gaze naturale pentru sezonul rece 2021-2022.

După votul din Plenul Senatului, actul normativ va fi trimis, pentru dezbateri la Comisia de industrii și servicii din Camera Deputaților.


Publicat de

Redacția

Echipa InvesTenergy

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *