Salvarea Companiei Naționale a Uraniului vine de la Nuclearelectrica. Romeo Urjan, specialist în industria nucleară, este noul Director General al CNU

Publicat pe Categorii Business, Esential
Prima Pagina Actual Esential Salvarea Companiei Naționale a Uraniului vine de la Nuclearelectrica. Romeo Urjan, specialist în industria nucleară, este noul Director General al CNU

Consiliul de Administrație al Companiei Naționale a Uraniului – CNU l-a desemnat pe Romeo Urjan, membru al CA, pentru funcția de director general al societății, anunță Ministerul Energiei. Urjan este un specialist reputat în industria nucleară, care a ocupat, în perioada mai 2015 – noiembrie 2016, poziția de Director Direcția Tehnică și Securitate Nucleară în cadrul Nuclearelecrica.

„Sunt bucuros că dl Romeo Urjan a acceptat să preia această responsabilitate uriașă și sunt convins că domnia sa se va bucura de sprijinul tuturor celor care doresc revenirea în piață a Companiei Naționale a Uraniului. Nu sunt mulți cei care aleg să își asume asemenea poziții în vremuri grele și îi apreciez în mod deosebit pe cei care sunt hotărâți să nu lase România să-și piardă avantajele sale strategice. Compania Natională a Uraniului are nevoie de un proces temeinic de eficientizare și restructurare care să conducă la menținerea ciclului nuclear integrat al țării noastre”, a declarat Victor Grigorescu, ministrul Energiei.

ru

Romeo Urjan este expert în operare, construcție și punere în funcțiune de capacități nucleare, securitate nucleară și programe de pregătire. De asemnea, a deținut poziția de director de Producție al CNE Cernavodă până în anul 2000, iar ulterior a ocupat diverse poziții strategice de management la centrala Ontario Power Generation din Canada, de unde a fost recrutat de SNN în anul 2014 cu intenția de readuce specialiștii români în cadrul societății.

Potrivit comunicatului transmis de Ministerul Energiei, CNU se află într-o situație economico-financiară dificilă, iar la începutul lunii octombrie, Guvernul a aprobat un ajutor de salvare  în limita sumei de 62 milioane de lei, pentru o perioadă de 6 luni. Pe data de 5 noiembrie, societatea a intrat în posesia primei tranșe din împrumut, în valoare de 47,2 milioane de lei.

Nuclearelectrica: CNU are în asigurat un specialist în industria nucleară și în management strategic pentru redresarea companiei

La rândul lor, reprezentanții Nuclearelectrica spun că au luat act de numirea de către Consiliul de Administratie al Companiei Nationale a Uraniului a fostului Director al Directiei Tehnice si de Securitate Nucleara din cadrul companiei, Romeo Urjan, în funcția de Director General al CNU. “Din punctul de vedere al SNN, plecarea din companie a unui director strategic este o pierdere, dar în acelasi timp, SNN este dispusă, fiind conștientă de importanța CNU la nivel național și în menținerea ciclului nuclear integrat, cu efect direct asupra siguranței în aprovizionare cu materie primă și predictibilitate în operare ale SNN, să asigure, chiar și indirect, tot sprijinul necesar pentru salvarea CNU, într-un moment dificil. CNU trebuie să râmână un partener strategic. SNN și CNU sunt două companii cu rol esențial în industria nucleară”, a afirmat Daniela Lulache, Director General SNN.

Anterior revenirii în România în anul 2015, Urjan a ocupat poziția de director de producție al CNE Cernavodă până în anul 2000, iar ulterior a deținut diverse poziții strategice de management (în operare și exercitarea controlului nuclear) la compania Ontario Power Generation din Canada.

Motivată de necesitatea readucerii experților români în țară, SNN a inițiat în anul 2014 procedura de recrutare pentru poziția strategică de Director Direcția Tehnică și Securitate Nucleară din cadrul sediului executiv, poziție care a fost ocupată în perioada mai 2015-noiembrie 2016 de Romeo Urjan, asigurând integral funcția de coordonare și control dintre sediul central și cele două sucursale în domeniul complex al funcțiilor de securitate nucleară, se precizează într-un comunicat al Nuclearelectrica. Recrutarea SNN s-a realizat în baza unor criterii solide de calificare tehnică și operațională, experiența în industria nucleară și cea în poziții similare de management. Romeo Urjan este expert în operare, construcție și punere în funcțiune de capacități nucleare, securitate nucleară  și programe de pregătire.

Reprezentanții Nuclearelectrică consideră că numirea în funcția de Director General al CNU s-a realizat de către CA al CNU în contextul necesității asigurării unui specialist în industria nucleară și în management strategic pentru redresarea CNU și implementarea unor strategii de eficientizare și creștere care să conducă la menținerea ciclului nuclear integrat, dezvoltarea capabilităților CNU și la creșterea competitivității companiei.


Publicat de

Redacția

Echipa InvestEnergy

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.