Companiile din energie, obligate să achite ANRE o contribuție bănească de 3% din cifra de afaceri. Ordonanța de urgență este pe masa Guvernului

Publicat pe Categorii Business, Semnal
Prima Pagina Actual Semnal Companiile din energie, obligate să achite ANRE o contribuție bănească de 3% din cifra de afaceri. Ordonanța de urgență este pe masa Guvernului

Operatorii economici care desfăşoară activităţi în domeniul energiei electrice şi termice vor avea obligația de a plăti o contribuție bănească de 3% din cifra de afaceri, după cum se prevede în articolul 77 din Ordonanța de urgență privind instituirea unor măsuri în domeniul investițiilor publice și a unor măsuri fiscal-bugetare, pregătită de Guvern, pentru a fi aprobată până la finele anului. Contribuția trebuie plătită Autorității Naționale de Reglementare în domeniul Energiei – ANRE.

Prezentăm prevederile articolului 77 din OUG:

Ordonanța de urgenţă a Guvernului nr. 33/2007 privind organizarea şi funcţionarea Autorităţii Naţionale de Reglementare în Domeniul Energiei, publicată în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 337 din 18 mai 2007, aprobată cu modificări şi completări prin Legea nr. 160/2012, se modifică şi se completează după cum urmează:

  1. La articolul 2, alineatul (3) se modifică şi va avea următorul cuprins:

(3) Nivelul tarifelor şi contribuţiilor prevăzute la alin.(2) se stabileşte anual prin ordin al ANRE, cu excepţia contribuţiei băneşti percepute de la operatori economici care desfăşoară activităţi în domeniul energiei electrice şi termice, în condiţiile legii şi se publică în Monitorul Oficial al României, Partea I.

  1. După alineatul (3) al articolului 2, se introduce un nou alineat, alin. (3^1), cu următorul cuprins:

(3^1) Contribuţia bănească percepută de la operatori economici care desfăşoară activităţi în domeniul energiei electrice şi termice este egală cu 3% din cifra de afaceri realizată de aceștia.

Astfel, distribuitorii de energie și gaze, furnizorii, dar și producătorii vor achita o taxa de 3% din cifra de afaceri față de  doar 0,1% din cifra de afaceri, contribuția percepută în prezent de ANRE. O astfel de taxă înseamnă risc de faliment pentru mulți dintre furnizori, dar și pentru Complexul Energetic Oltenia.

Potrivit calcului realizat de e-nergia.ro, ANRE va încasa în acest an 2,37 miliarde de lei. “Dacă ne uităm pe bugetul ANRE din 2018, observăm că, din această taxă, în 2018 s-au strâns 79 de milioane de lei „venituri din contribuții/tarife anuale”. Acum, această taxă creşte de 30 de ori, de la 0,1% la 3%, deci ANRE va încasa, grosier, în acest an, de 30 de ori mai mulţi bani, deci 2,37 miliarde de lei”, scrie e-nergia.ro.

În aceeași ordonanță de urgență se mai prevede că taxa de monopol aplicată transportatorilor şi distribuitorilor de energie electrică şi gaze naturale se prelungeşte până la 31 decembrie 2021. În plus, companiile la care statul este acţionar unic sau majoritar vor trebui să vireze, sub formă de dividende sau vărsăminte la bugetul de stat, 35% din suma prevăzută pentru investiţiile care nu au fost realizate, în termen de 60 de zile de la aprobarea situaţiilor financiare aferente anului 2018, după cum a declarat marţi, într-o conferinţă de presă, ministrul Finanţelor, Eugen Teodorovici.


Publicat de

Redacția

Echipa InvestEnergy

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *