Companiile din industria de petrol și gaze au planuri ambițioase de investiții și se uită la tehnologiile viitoare. Cătălin Niță, FPPG, apel la autorități și mediul politic: Este nevoie de stabilitate și predictibilitate, de legi pe care industria să le poate aplica

Publicat pe Categorii Investitii / Tranzactii, Opinii / Analize, Petrol si gaze, Semnal
Prima Pagina Business Investitii / Tranzactii Companiile din industria de petrol și gaze au planuri ambițioase de investiții și se uită la tehnologiile viitoare. Cătălin Niță, FPPG, apel la autorități și mediul politic: Este nevoie de stabilitate și predictibilitate, de legi pe care industria să le poate aplica
  • Studiu: Impactul industriei de petrol și gaze asupra economiei s-a dublat în 2022. A crescut la 8% din PIB


Țările din Uniunea Europeană își pot determina propriul mix energetic, sub rezerva luării în considerare a obiectivelor UE în materie de tranziție climatică. Acest lucru este important pentru că țările care au încă rezerve de petrol și gaze, precum România, ar putea pune la punct planuri de exploatare a acestora, asigurând astfel disponibilitatea viitoarelor capacități de producție. Majoritatea companiilor care operează în sectorul de petrol și gaze din România au deja planuri care vizează îndeplinirea obiectivelor de tranziție climatică.

“Industria de petrol  și gaze naturale rămâne un sector strategic pentru România. Companiile membre în Federația Patronală Petrol și Gaze au planuri ambițioase de investiții și se uită la tehnologiile viitoare”, susține Cătălin Niță, Director Executiv al FPPG.

Având în vedere nivelul actual al prețurilor petrolului, se estimează că investițiile autohtone din sector vor crește anul viitor, funcție de cadrul de reglementare. După cum a arătat actuala criză energetică, necesitatea unor investiții suplimentare în sectorul petrolului și gazelor rămâne primordială. Realizate împreună cu obiectivele de reducere a emisiilor cu efect de seră, acestea vor crește capacitățile interne de producție, întărind securitatea energetică națională, spun reprezentanții FPPGCătălin Niță atrage însă atenția autorităților și politicienilor: “Sunt foarte multe companii care stau în România din cauza incertitudinii și lipsei de predictibilitate – dacă tot schimbi regulile jocului, echipele nu vor să joace. Dacă învățăm să facem lucrurile așa cum trebuie și ne ținem de ele, toată lumea va vrea să joace și avem oportunitatea să fim un teren foarte bun”. El insistă pe importanța stabilității și predictibilității legislative pentru investitori.

“Legislația primară și secundară din acest sector este una învechită care nu ține pasul cu noile tendințe și noile tehnologii la nivel european și mondial. De exemplu, ultima actualizare a Legii petrolului datează din anul 2004. La fel se întâmplă cu legislația privind minele. Omitem o mulțime de oportunități pe care am putea să le valorificăm mult mai repede. Este nevoie de modernizarea legislației. Mediul investițional are nevoie de stabilitate și de predictibilitate, să știe ce se întâmplă peste 3 ani, 5 ani sau 10 ani”, a subliniat reprezentantul FPPG, în cadrul unui eveniment de specialitate.

Industria de petrol și gaze contribuie cu peste 10% la veniturile statului

Impactul total al industriei de petrol și gaze asupra economiei (inclusiv efectele directe, indirecte și induse) a crescut de la 3,1% din PIB în 2020 la 4,1% din PIB în 2021 și aproximativ 8% din PIB în 2022, arată un studiu întocmit de think-tank-ul Consilium Policy Advisors Group (CPAG), cu sprijinul Federației Patronale Petrol și Gaze (FPPG). Această industrie contribuie cu peste 10% la veniturile statului român.

“Studiul reconfirmă faptul că industria gazelor naturale rămâne un sector strategic pentru România. Implicarea noastră nu se limitează la contribuția economică pe care o aducem an de an, ci dorim să fim în continuare un coechipier solid și real, un furnizor de securitate energetică și echilibru, atât în contextul turbulențelor geopolitice pe care le traversăm, cât și în contextul tranziției către decarbonare. De peste 150 de ani, fără încetare, rămânem un stâlp al stabilității și al parteneriatului în țara noastră. Contribuţiile fiscale totale plătite de către sectorul de petrol şi gaze la bugetul consolidat au fost, în 2021, de 29,8 miliarde lei, reprezentând 7,8% din veniturile totale ale statului”, susțin reprezentanții FPPG.

În prima jumătate a anului 2022, totalul contribuţiilor pe care sectorul l-a plătit la buget a reprezentat aproape 10% din veniturile bugetare. Dacă vă întrebaţi din ce sume statul a reuşit totuşi să ajute populaţia vulnerabilă în faţa preţurilor mari la electricitate şi a preţului petrolului (…) o parte din acele sume au venit de aici. Practic sunt încasări mai mari pe care sectorul de petrol şi gaze le-a dat la buget, a declarat Laurian Lungu, economist şi co-fondator Consilium Policy Advisors Group.

Potrivit studiului, în urma creşterii atât a cantităţilor, cât şi a preţurilor, redevenţele şi taxele suplimentare plătite de către sectorul de petrol şi gaze au atins un nivel record în prima jumătate a anului 2022. Acestea au totalizat 8,1 miliarde lei, echivalentul a 3,7% din veniturile totale ale bugetului.

“Putem spune că acest studiu este un exercițiu de prevenție. Este o așezare a cifrelor astfel încât mediul politic să ia decizii în cunoștință de cauză. Să dea legi pe care industria să le poate aplica”, a precizat Cătălin Niță, Director Executiv FPPG.


Publicat de

Redacția

Echipa InvesTenergy

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *