Complexul Energetic Valea Jiului primește un ajutor de stat de 350 milioane lei

Publicat pe Categorii Flux energetic, Minerit
Prima Pagina Actual Flux energetic Complexul Energetic Valea Jiului primește un ajutor de stat de 350 milioane lei

Societatea Complexul Energetic Valea Jiului SA va primi un ajutor de stat în valoare de 349.954.000 lei pentru perioada decembrie 2023 – 30 iunie 2024. Guvernul a adoptat o ordonanță de urgență în acest sens. Banii sunt destinați ”consolidării a 13 galerii, abataje și alte tipuri de lucrări miniere neglijate în ultimii 34 de ani,” spune Sebastian Burduja, ministrul Energiei.

„ Prin acordarea acestui ajutor de stat, sprijinim nu doar punerea în siguranță a extracțiilor de huilă și consolidarea a 13 galerii, abataje și alte tipuri de lucrări miniere neglijate în ultimii 34 de ani, ci și pe cei peste 2000 de angajați din industria minieră, contribuind astfel la stabilizarea Sistemului Energetic Național în perioade critice”, a declarat Burduja.

În lipsa adoptării ordonanței de urgență, Compania nu ar mai fi putut administra activele funcționale acordate prin darea în plată și nici plăti pentru cei peste 2000 de angajați din industria minieră, afectând totodată și echilibrul în Sistemul Energetic Național pe durata iernii și, implicit, securitatea energetică a României, se precizează în comunicatul Ministerului Energiei.

Obiectivele finanţării sunt următoarele:

  • reducerea treptată a capacităţilor de producere a energiei electrice pe bază de huilă, ţinând cont de funcţionarea sigură şi stabilă a Sistemului electroenergetic naţional;
  • scoaterea treptată și sigură din exploatare a capacităţilor de producţie de energie electrică pe bază de huilă;
  • închiderea şi punerea în siguranţă a extracţiei de huilă, pentru exploatările miniere ce urmează să fie incluse în programul de închidere;
  • asigurarea echilibrului în Sistemul Energetic Național, garantarea mixului energetic național și evitarea crizelor sociale și economice în Valea Jiului.

Publicat de

Redacția

Echipa InvesTenergy

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *