Comisia de anchetă a ANRE va audia toţi factorii implicaţi în stabilirea preţurilor la energie şi gaze din ultimii 12 ani

Publicat pe Categorii Esential, Info Consumatori, Opinii / Analize, Semnal
Prima Pagina Actual Esential Comisia de anchetă a ANRE va audia toţi factorii implicaţi în stabilirea preţurilor la energie şi gaze din ultimii 12 ani

Iancu: Avem 60 de zile să spunem dacă preţul pe care îl plătim este cel corect sau nu

Comisia parlamentară special înfiinţată pentru a ancheta activitatea Autorităţii Naţionale de Reglementare în Energie (ANRE) și-a trasat a scop să stabilească dacă facturile pe care le plătim la gaze şi energie sunt cele corecte.

Parlamentarii vor să audieze, în următoarele două luni, toţi factorii din sectorul energetic implicaţi în procesul de formare a preţurilor din 2005 până în prezent, actuali şi foşti miniştri, secretari de stat şi directori de companii de stat sau private, a declarat, astăzi, preşedintele comisiei, deputatul PSD Iulian Iancu.

“Nu doar ANRE este un factor de influenţă, punem întrebări şi despre accizele, taxele cu care este încărcată factura la consumatorul final. Putem chema toţi factorii implicaţi din 2005 până astăzi, de la miniştri, secretari de stat, preşedinţi de autoritate, reglementatori, directori generali de operatori, de la toţi operatorii”, a precizat președintele Comisiei de anchetă a ANRE.

Plătesc românii preţul corect la energie? Vom afla de la parlamentari în 60 de zile

Comisia de anchetă a avut în această dimineaţă o primă întâlnire, de organizare, în care s-a stabilit o listă de întrebări şi cerinţe care vor trebui urmărite de-a lungul audierilor.

“Va fi o muncă titanică, dar la final sperăm să dăm răspunsuri simple dacă preţul pe care îl plătim este cel corect sau nu. Parlamentul ne-a dat 60 de zile ca dispoziţie fermă. Noi vom încerca să ne încadrăm, deşi va fi foarte greu”, a spus Iancu.

Întrebat ce măsuri poate lua comisia, în cazul în care descoperi deficienţe, el a răspuns: “Trei măsuri se vor lua: modificarea legislaţiei primare, solicitarea de modificare a legislaţiei secundare şi înaintarea către Parchet a cazurilor care se dovedesc a fi infracţionale”.

În plus, dacă se va dovedi că românii plătesc mai mult decât ar trebui, preţul energie şi al gazelor automat va trebui redus.

“Avem în analiză acest obiectiv: de ce au crescut preţurile. Vom lua în calcul toate elementele care contribuie la formarea preţului la consumatorul final pe tot lanţul energetic, adică în ce fel s-au stabilit preţurile la producător, cum s-a stabilit tariful de transport, atât la energie electrică, cât şi la gaze, de ce a fost crescut în anumite procente, evoluţia tarifului la distribuitor şi în ce măsură au fost recunoscute costurile, în ce măsură a fost corectă recunoaşterea lor şi cum se regăseşte ea în calitatea serviciului. Mă refer la continuitate, pentru că aţi văzut că au fost foarte multe momente de întreruperi, şi la calitatea lui, ca atare, către consumatorul final”, a spus Iancu.

Audierile vor avea loc în fiecare joi, începând cu ora 10:00, iar primii chemaţi să răspundă la întrebări, săptămâna viitoare, sunt actualii şefi ai ANRE. Şedinţele comisiei vor fi deschise şi transmise online, cu excepţia cazurilor când vor fi prezentate elemente confidenţiale de natură concurenţială. Dacă va fi cazul, comisia se va întruni şi de mai multe ori într-o săptămână.

Companii privatizare, dar reţele ineficiente

Iancu a mai precizat că va cere socoteală şi cu privire la pierderile uriaşe care continuă să existe în sectorul energetic românesc, deşi privatizările au avut tocmai rolul eficientizării companiilor.

„Suntem în momentul de faţă un sistem foarte ineficient, pierdem foarte mult pe tot lanţul de la producţie, transport, distribuţie, furnizare, până la consumator. Ca reper, dintr-o sută de unităţi de energie, la consumatorul final mai găsim 15, iar sistemul energetic cumulat pierde cam 24% din valori, ceea ce înseamnă în bani 4 miliarde de euro. Este o sumă fantastică şi nu poţi să ai o astfel de pierdere când ai trecut printr-un proces de privatizare şi te-ai aşteptat să ai cele mai performante rezultate în zona eficienţei energetice şi a tehnologiei folosite”, a susţinut el, la finalul primei şedinţe a comisiei parlamentare.

 

 


Publicat de

Redacția

Echipa InvestEnergy

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *