Conductă de transport gaze Ungheni – Chișinău, pe fonduri UE?

Publicat pe Categorii Flux energetic
Prima Pagina Actual Flux energetic Conductă de transport gaze Ungheni – Chișinău, pe fonduri UE?

Construcția unei conducte de gaze Ungheni – Chișinău este costisitoare și, din punct de vedere al analizei riscului, proiectul este nefezabil pentru o societate comercială, astfel că ar trebui realizat din fonduri europene, este de părere președintele Autorității Naționale de Reglementare în domeniul Energiei (ANRE), Niculae Havrileț.

„Construirea unei conducte care să unească Ungheni de Chișinău este un element de investiție amplu, foarte costisitor și în general greu de recuperat, atunci când se face din fondurile unei societăți comerciale. Tocmai de aceea, pentru societățile comerciale care ar fi interesate să investească, din analiza riscului, ar reieși că nu este fezabil un asemenea proiect, deci este important să se acceseze fonduri structurale, europene, fonduri de interes comun. În Moldova, există o rețea de transport, rețeaua prin care se vehiculează gazele în acest moment. Dublarea acesteia cu o nouă conductă ar produce un risc de nerecuperare a investițiilor, atât pentru cei care au investit la conducta existentă, cât și pentru cei care ar investi într-o nouă conductă”, a spus Havrileț, prezent la evenimentul de lansare a raportului Expert Forum privind interconectarea pieței de gaze și liberalizarea pieței de energie, citat de Agerpres.

Șeful ANRE crede totuși că este importantă conectarea României cu Moldova pentru a sigura independența, dar trebuiesc analizate nivelul investițiilor necesare, riscul nerecuperării acestor investiții și al faptului că noua conductă ar trebui să se integreze în sistemul de transport moldovean.


Publicat de

Redacția

Echipa InvesTenergy

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *