Conductă nouă de transport gaze naturale pentru alimentarea CET Mintia. Va fi cuplată la conducta Dn800 BRUA. Proiect de investiții Transgaz de importanță națională

Publicat pe Categorii Business, Esential, Investitii / Tranzactii, Petrol si gaze, Semnal
Prima Pagina Actual Esential Conductă nouă de transport gaze naturale pentru alimentarea CET Mintia. Va fi cuplată la conducta Dn800 BRUA. Proiect de investiții Transgaz de importanță națională

Termocentrala Mintia are, de la sfârșitul anului trecut, un nou proprietar – Mass Global Energy. Acesta s-a angajat că va face investiții de peste un miliard de euro.

Ministerul Energiei, în calitate de acționar, a impus condiții investitorului cu scopul de a relansa producția de energie în Mintia. Mass Global Energy are obligația ca, până la 31 decembrie 2026, să finalizeze investiția de realizare a unei capacități energetice noi cu o putere instalată de minimum 1.290 MW, din care minimum 800 MW în bandă pe gaz și energie regenerabilă. Transelectrica și Transgaz au acordat avizele și autorizațiile necesare pentru demararea investițiilor.

Ministerul Energiei a pregătit o hotărâre de guvern privind declararea proiectului de investiții “Conductă de transport gaze naturale pentru alimentarea CET Mintia (inclusiv alimentare cu energie electrică, protecție catodică și fibră optică)” ca proiect de importanță națională în domeniul gazelor naturale.

Conform Avizului Tehnic de Principiu, pentru alimentarea cu gaze naturale a Termocentralei de la Mintia, este necesară extinderea Sistemului Național de Transport gaze naturale prin realizarea conductei de transport gaze naturale pentru alimentare CET Mintia (inclusiv alimentare cu energie electrică, protecție catodică și fibră optică), se precizează în nota de fundamentare a proiectului de HG.

Conducta propusă urmează traseu Hațeg – Băcia – Mintia, iar amplasamentul conductei de transport gaze naturale propuse se află pe teritoriul administrativ al județului Hunedoara pe raza următoarelor unități administrativ teritoriale:

– Orașul Deva,

– Orașul Călan,

– Orașul Hunedoara,

– Comuna Sântămărie-Orlea

– Comuna Bretea Română,

– Comuna Băcia,

– Comuna Cârjiți

– Comuna Vețel

Ministerul Energiei precizează că prin realizarea acestei conducte se va asigura alimentarea cu gaze naturale a Termocentralei de la Mintia pentru funcționarea la capacitatea solicitată de către SC Mass Global Energy Rom S.R.L.

Realizarea proiectului va aduce următoarele beneficii:

– facilitează alimentarea cu gaze naturale a noii capacități de producere energie electrică la capacitatea de 1700 MWh;

– creează condițiile pentru realizarea proiectului de modernizare a centralei de la Mintia astfel încât aceasta să asigure beneficiile substanțiale pentru sistemul energetic național;

– contribuie la reducerea emisiilor de gaze cu efect de seră;

″Conducta de transport gaze naturale pentru alimentare CET Mintia – inclusiv alimentarea cu energie electrică, protecție catodică și fibră optică”, va avea o lungime de cca 56 km, fiind un obiectiv de investiții care se va include în Programele de Modernizare și Dezvoltare al SNTGN Transgaz Mediaș, și va fi finanțat din surse proprii ale societății.

Conducta de transport gaze naturale pentru alimentarea CET Mintia propusă, este o conductă nouă, cuplată la conducta existentă Dn800 BRUA a Sistemului Național de Transport al Gazelor Naturale și va alimenta cu gaze naturale un obiectiv de o importanță națională.

În cadrul procedurii de vânzare și selecție a unui investitor pentru Termocentrala de la Mintia, din cadrul Complexului Energetic Hunedoara (CEH), a fost declarată câștigătoare compania Mass Global Energy Rom SRL din cadrul Mass Group Holding. În cadrul procedurii de achiziție una dintre condițiile impuse se referă a la asigurarea de către SNTGN Transgaz a gazoductului necesar pentru asigurarea alimentării cu gaze naturale a Termocentralei de la Mintia.


Publicat de

Redacția

Echipa InvesTenergy

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *