Conducta ‘Power of Siberia’, inaugurată. Miller, Gazprom: „Robinetul a fost deschis (…) gazul natural rus intră în China”

Publicat pe Categorii Flux energetic, Stiri externe
Prima Pagina Actual Flux energetic Conducta ‘Power of Siberia’, inaugurată. Miller, Gazprom: „Robinetul a fost deschis (…) gazul natural rus intră în China”

Conducta ‘Power of Siberia’, primul gazoduct care face legătura între Rusia și China  a fost lansat în prezența  Preşedintelui Rusiei, Vladimir Putin, şi omologului său chinez, Xi Jinping,  informează Reuters şi AFP. Gazoductul are o lungime de peste 2.000 de kilometri şi va conecta zăcămintele de gaze naturale din Siberia orientală de frontiera ruso-chineză. Ulterior, China ar urma să finalizeze în 2022-2023 un gazoduct care va face legătura între frontiera cu Rusia şi metropola Shanghai, astfel că lungimea totală a conductei va depăşi 3.000 de kilometric, scrie Agerpres.

Sursă foto: publika.md

„Acesta este un eveniment istoric nu doar pentru piaţa mondială a energiei dar şi pentru noi, pentru Rusia şi China”, a declarat Vladimir Putin într-o video-conferinţă retransmisă de televiziunea rusă. „Acest pas duce cooperarea strategică dintre Rusia şi China la un nou nivel şi ne aduce mai aproape de obiectivul pe care l-am stabilit în comun cu liderul chinez Xi Jinping privind creşterea schimburilor comerciale până la 200 miliarde dolari în anul 2024”, a mai spus Putin.

„Robinetul a fost deschis (…) gazul natural intră în China”, a declarat la rândul său directorul general de la Gazprom, Alexey Miller.

Potrivit Agerpres, noul gazoduct este însoţit de un uriaş contract de aprovizionare de gaze, semnat în luna mai 2014 de grupul rus Gazprom şi concernul chinez CNPC, şi a cărui valoare este estimată la peste 400 de miliarde de dolari pe 30 de ani. Costul gazoductului Power of Siberia este estimat de Gazprom la 55 miliarde dolari, capacitatea sa urmând să ajungă la 38 miliarde metri cubi pe an în jurul anului 2022-2023, adică 9,5% din cantitatea totală de gaze naturale consumată de China.


Publicat de

Redacția

Echipa InvesTenergy

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *