Conferința CursDeGuvernare.ro: România are nevoie de o strategie pentru noua ecuație energetică europeană. Se vede schimbarea în bine pentru energie, se simte o schimbare și din perspectiva investitorilor. Atenție! Investitorii pot fi ușor alungați de o legislație încâlcită

Publicat pe Categorii Opinii / Analize, Semnal
Prima Pagina Actual Semnal Conferința CursDeGuvernare.ro: România are nevoie de o strategie pentru noua ecuație energetică europeană. Se vede schimbarea în bine pentru energie, se simte o schimbare și din perspectiva investitorilor. Atenție! Investitorii pot fi ușor alungați de o legislație încâlcită
  • InvesTenergy – Partener media al evenimentului

“România merge clar către zona de solar și eolian. Deja aceste componente au o pondere destul de mare și în mixul actual. Hidro este o altă componentă de care România beneficiază. Și nuclearul rămâne o componentă din zona verde și asta s-a discutat la nivelul UE”, a declarat Anca Dragu, . președinte al Senatului României la conferința Noua ecuație energetică și Green Deal: direcțiile în care să investim, oportunitățile de care să profităm, organizată de CursDeGuvernare.ro. Acesta a fost răspunsul la întrebarea adresată de Răzvan Nicolescu, președintele Asociației pentru Energie Curată și luptă împotriva Schimbărilor Climatice, în calitate de Moderator: Neutralitatea pe carbon va însemna și un mix energetic pentru atingerea și menținerea ei: care credeți că e mixul cel mai potrivit de energie curată pentru România?

Important este ca tranziția acestor producători mai ineficienți din cărbune să se facă treptat către producători verzi, către producători din zona de verde, a  completat Dragu.

În opinia lui Siegfried Mureșan, europarlamentar PNL, mixul energetic al României se vede clar: “cărbunele e încă una din sursele importante, avem oportunitatea să convertim termocentralele viabile pe cărbune în termocentrale pe gaz. Dacă ne asumăm că renunțăm la cărbune, nu putem renunța concomitent și la gaz. Este o resursă mult mai puțin poluantă decât cărbunele și trebuie păstrată ca resursă de tranziție”.

Siegfried Mureșan consideră că România are nevoie și de un plan național pentru banii alocați prin Fondul pentru Tranziție Justă. El a  reamintit că Bruxellesul a decis cu ceva timp în urmă să constituie Fondul pentru Tranziție Justă, cu un buget de 17,5 miliarde euro, din care României îi sunt alocate aproape 2 miliarde. ”În România sunt 6 județe cu probleme, zone în care sunt mari poluatori. La nivelul UE sunt 17,5 mld euro, iar România e al 3-lea mare beneficiar. Sunt necesare și măsuri sociale, pe termen scurt și mediu, dar trebuie să oferim și soluții economice pe termen lung. Guvernul va trebui să prezinte un plan național, după ce terminăm cu PNRR, în care să arătăm cum vrem să atragem acești bani”, a afirmat Mureșan.

Pentru a realiza decarbonarea sistemului energetic național, Ministerul Energiei susține gazul ca și combustibil de tranziție. Dan Dragoș Drăgan, Secretar de Stat în Ministerul Energiei, a afirmat că Ministerul Energiei dorește dezvoltarea pieței hidrogenului, ”dar este important să avem proiecte fezabile și mature” și, de asemenea, susține toate tehnologiile neutre din punctul de vedere al neutralității, inclusiv nuclearul, unde avem perspectiva construcției unităților 3 și 4 de la Cernavodă. Oficialul guvernamental a spus că ținta inițială a României a fost de 30,7% energie verde în total mix energie, dar ”prin revizuirea acestui plan vom urma liniile de la nivelul UE, unde vedem că se vorbește de un nivel de 38 -40% la nivelul întregii Uniuni”.

“Potențialul cu privire la regenerabile este unul dintre avantajale competitive ale României în energie, în raport cu țările din vecinătatea noastră. Putem să încercăm să punem anumite bariere administrative, disponibilitatea terenurilor pentru astfel de instalații, dar potențialul, și trebuie să trecem de logica asta a dovedirii potențialului tehnico-economică, există și ar trebui să-l valorificăm”, a declarat Sorin Elisei, Director energie și sustenabilitate, Deloitte. Ne-ar mai putea ajuta o mai mare deschidere față de cooperarea regională, o temă promovată de Comisie, inclusiv offshore din Marea Neagră, în conjuncție și cu alte interese geo-strategice din zonă pentru că este în interesul nostrum, a completat el.

La întrebarea: Ce ar trebui să facă România pentru a valorifica potențialul Mării Negre?, Elisei a răspuns: “Trebuie să începem să facem niște pași care pot părea simpli, dar sunt decisivi. Ar trebui să terminăm planul spațial maritim pentru exploatările de offshore din Marea Neagră care ar putea să identifice zonele în care sunt permise dezvoltările. Sunt chestiuni legate de mediu, de amplasările actualelor platforme petroliere, traseele navelor maritime. Dacă terminăm acest plan putem să începem să facem un proiect. Proiectele în zona de offshore sunt proiecte mari. Avem nevoie de investitori foarte mari pentru un offshore de succes și atunci cred că e lege, că este un mecanism de susținere a acestui tip de energie, am putea să venim către un astfel de investitor legându-ne de un preț al energiei electrice și o livrare pe o perioadă foarte mare de timp”.

Daniela Bolborici, Manager de dezvoltare rețea, a anunțat că Transelectrica are un plan de dezvoltare pe termen mediu care va urca capacitatea de interconectare a României cu țările din jur la capacități de import de 4300 MW și de export de 4250 MW.

Într-o perioadă în care guvernul se pregătește să modifice legislație importantă din perspectiva investitorilor, Dana Dunel Stancu, Head of energy practice Biriș-Goran, atrage atenția că apetența pentru investiții poate fi ușor schimbată de o legislație încâlcită. În opinia expertului Biriș-Goran, perspectiva este una încurajatoare, cu ”companii cunoscute” interesate să dezvolte afaceri pe piața din România, iar modificări legislative ar trebui să țină cont de acest context.

Avem o lege a energiei care este în totală schimbare și, dacă ne uităm la varianta aflată acum în dezbatere publică, sunt deja peste 100 de modficări ce urmează să fie implementate…. Acum se mai adaugă și de legislația din domeniul mediului, care este și aceea, foarte greu de deslușit  și de aplicat, a atras atenția Dana Dunel Stancu.

La final de conferință, Răzvan Nicolescu și Dana Dunel Stancu au încheiat într-o notă optimistă: Acum se vede schimbarea în bine, după o perioadă nu prea fericită pentru energie. Se simte o schimbare și din perspectiva investitorilor. Sunt foarte multe proiecte, sunt companii cunoscute care vin să investească în domeniul energetic, fie și ca o nouă linie de afaceri, cum ar fi dezvoltarea unei rețele de stații de încărcare pentru mașinile electrice. Dar apetența pentru investiții se poate schimba cu o legislație încâlcită, a atenționat Stancu.


Publicat de

Redacția

Echipa InvestEnergy

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *