Conpet intră sub guvernanță corporativă. Nou Consiliu de Administrație pe 4 ani. Doi foști secretari de stat, fostul director general al companiei, consilieri la Guvern și minister sunt pe lista celor 11 candidați

Publicat pe Categorii Business, Semnal
Prima Pagina Actual Semnal Conpet intră sub guvernanță corporativă. Nou Consiliu de Administrație pe 4 ani. Doi foști secretari de stat, fostul director general al companiei, consilieri la Guvern și minister sunt pe lista celor 11 candidați

Conpet, transportatorul de ţiţei şi produse petroliere, se pregătește să intre sub guvernanță corporativă. Acționarii companiei sunt solicitați să aprobe, în AGOA convocată pentru data de 22 august, noi administartori cu mandate de 4 ani.

Conform prevederilor contractelor de administrație, ca urmare a finalizării procedurii de selecție prevăzută în OUG 109, se constată încetarea mandatelor actualilor administratori și acționarii vor alege un nou Consiliu de Administrație format din 7 membri, cu mandate  de 4 ani.

Ministerul Energiei, acţionar majoritar al Conpet, a solicitat alegerea noilor administratori prin metoda votului cumulativ, potrivit unui anunţ publicat recent pe site-ul Bursei de Valori Bucureşti (BVB).

Totodată, acționarul majoritar a decis pe cine să propună pentru a face parte din Consiliul de Administrație Conpet. Pe lista candidaților preferați de Ministerul Energiei sunt doi foști Secretari de stat: Mihai Albulescu și Darius Meșca. Albulescu este profesor universitar, membru în Consiliul Facultății IPG Ploiești și a mai făcut parte din Consiliul de Administrație la Conpet în perioada 2004-2006. Meșca este în prezent Director Operațiuni Comerciale la Electrica Furnizare și a fost numit administrator la Conpet în martie 2013, conform OUG 109.

Constantin Văduva,Președintele Directoratului Societății de Administrare a Participațiilor în Energie, are toate șansele să rămână în CA Conpet, el fiind membru din noiembrie 2017. Văduva a fost membru și în Directoratul Transelectrica și s-a ocupat, în calitate de președinte CA, de buna funcționare a societății Smart. A fost totodată reprezentant Transelectrica în AGA Teletrans.

Ministerul Energiei mai propune în CA Conpet pe: Gavrili Florin Daniel – analist tranzacții la SIF Banat-Crișana, Gheorghe Cristian Florin – Consilier la Ministerul Energiei și membru în CA Oil Terminal, lacob Constantin – avocat și Popa Claudiu Aurelian – consilier juridic la Ministerul Energiei, DGPAPSE. Gavrili și Iacob sunt în prezent administratori la Conpet.

Pe lista completă a candidaților la CA Conpet mai apar: Liviu Ilași – fost Director General Conpet, actual membru în Consiliul de Supraveghere de la Transelectrica; Karina Pavăl – propunerea acționarului Dedeman; Ion-Cristian Matei – inginer, Universitatea de Petrol și Gaze Ploiești și Manuela Stan-Olteanu – consilier personal Secretar General al Guvernului.

Profitul net la 6 luni, în scădere cu 40%

În primul semnestru al anului în curs,  Conpet Ploieşti a raportat un profit net de 21,62 de milioane de lei, în scădere cu 39,54% faţă de cel din aceeaşi perioadă a anului trecut, în contextul creşterii cheltuielilor din exploatare cu 8,97%, potrivit raportulului companiei transmis Bursei de Valori Bucureşti (BVB). În 2017, Conpet a obţinut un profit net de 73,39 milioane de lei, în creştere cu 4% faţă de cel obţinut în 2016.

Profitul din exploatare realizat în primul semestru al anului 2018, faţă de acelai semestru al anului 2017, a înregistrat o scădere de 42,48%, până la valoarea de 23,25 milioane de lei, în principal ca urmare a scăderii veniturilor obţinute din prestarea serviciilor de transport ţiţei, gazolină şi condensat şi a creşterii cheltuielilor cu personalul.

Potrivit datelor publicate de emitent, veniturile totale din transport la finalul primelor şase luni ale anului, au fost de 182,03 milioane de lei, în scădere cu 1,14% faţă de cele înregistrate în primele şase luni ale anului trecut, de 184,12 milioane de lei. Cheltuielile cu personalul au fost de 65,96 milioane de lei, în creştere cu 14,01% faţă de cele înregistrate la finalul primelor şase luni ale anului trecut, de 57,85 milioane de lei.

În primele 6 luni, Conpet a realizat investiţii de 32,317 milioane lei milioane de lei, faţă de 14,719 milioane de lei, în perioada similară a anului trecut.  “Programul de investiţii pentru anul 2018 a avut în vedere continuarea lucrărilor pentru reabilitarea conductelor magistrale pentru transport ţiţei şi gazolină, precum şi lucrări de investiţii asupra instalaţiilor, echipamentelor şi dotărilor aferente Sistemului Naţional de Transport al Petrolului”, se menţionează în comunicat.


Publicat de

Redacția

Echipa InvestEnergy

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *