Consiliul Concurenței, activitate foarte intensă în pandemie. A aplicat sancțiuni de peste 407 milioane lei

Publicat pe Categorii Flux energetic
Prima Pagina Actual Flux energetic Consiliul Concurenței, activitate foarte intensă în pandemie. A aplicat sancțiuni de peste 407 milioane lei

„În contextul actual, în care există provocări suplimentare, principala noastră prioritate este de a veghea cu mai multă atenție ca unele companii să nu profite de această situație, să recurgă la practici anticoncurențiale și să crească nejustificat prețurile, în special pe piețele energiei electrice, gazelor, carburanților sau produselor alimentare. Ne vom concentra, în continuare, toate eforturile în direcția protejării unui mediu concurențial și, în același timp, vom fi flexibili atât timp cât climatul economic și cel de securitate sunt volatile”, a declarat președintele Consiliului Concurenței.

În ceea ce privește ajutorul de stat, activitatea Consiliului Concurenței va fi intensă și în continuare, având în vedere, pe de-o parte, măsurile de sprijin pentru revenirea din criza generată de pandemie (PNRR, Fonduri europene, Fondul pentru Modernizare în domeniul Energetic), iar pe de altă parte, cazurile aflate în analiza Comisiei Europene, Bogdan Chirițou.

Pentru Consiliul Concurenței, 2021 a fost un alt an cu activitate foarte intensă și rezultate foarte bune, chiar în condițiile constrângerilor generate de pandemia de Sars-Cov-2, se precizează într-un comunicat al instituției.

„A fost un an bun din punct de vedere al îndeplinirii obiectivelor pe care ni le-am propus. Ne-am concentrat atenția asupra finalizării unor cazuri complexe, în domenii prioritare, iar valoarea totală a sancțiunilor aplicate, de peste 407 milioane lei, situează anul 2021 pe locul 3 în clasamentul amenzilor anuale aplicate de instituție de la înființare. Am declanșat mai multe investigații privind atât încălcarea legislației în domeniu, cât și pentru cunoaștere a modului în care funcționează anumite sectoare, am analizat un număr record de fuziuni și achiziții și am finalizat o serie de măsuri de sprijin care au ajutat economia să funcționeze în condiții dificile”, a declarat Bogdan Chirițou.

În 2021,  au fost declanşate 16 investigaţii privind posibile încălcări ale Legii concurenţei, în domenii precum energie, medicamente, servicii de reparare a autovehiculelor, furnizare de carte, produse electronice și IT&C, licitații etc. Anul trecut, Consiliul Concurenţei a aplicat amenzi în valoare totală de 407 milioane lei (82,73 milioane euro), valoare care situează anul 2021 pe locul 3 în clasamentul amenzilor totale aplicate de autoritate.

La sfârşitul anului 2021, Consiliul Concurenţei avea în derulare 37 de investigaţii privind posibila încălcare a Legii concurenţei, din care peste jumătate vizează înțelegeri de tip cartel. Sunt în derulare 18 anchete sectoriale/studii/analize, dintre care 11 au fost declanşate în 2021.

Anul trecut au fost finalizate 5 anchete sectoriale/studii/analize (deșeuri medicale, servicii de înregistrare/înscriere a avizelor de ipotecă/alte garanţii reale mobiliare, impactul tehnologiilor Big Data asupra concurenței, servicii medicale  și expertiză contabilă).   

De asemenea, a fost demarat proiectul privind Reforma în Domeniul Energetic, derulat în cooperare cu Banca Mondială, parteneri fiind ANRE și Ministerul Energiei.


Publicat de

Redacția

Echipa InvestEnergy

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.