Consiliul Concurenței, cu îngrijorare: Viitoarele proiecte eoliene din zona Dobrogea și din Marea Neagră ar putea fi blocate dacă nu va fi extinsă și întărită rețeaua de transport a energiei electrice

Publicat pe Categorii Business, Investitii / Tranzactii, Semnal
Prima Pagina Business Investitii / Tranzactii Consiliul Concurenței, cu îngrijorare: Viitoarele proiecte eoliene din zona Dobrogea și din Marea Neagră ar putea fi blocate dacă nu va fi extinsă și întărită rețeaua de transport a energiei electrice

Soluții avansate:

  • Dezvoltatorii de proiecte de energie din surse regenerabile ar putea construi și opera o rețea proprie de energie electrică în zona Dobrogea
  • Partajarea costurilor aferente dezvoltării/modernizării rețelei de transport între Transelectrica și investitori

Viitoarele proiecte eoliene, atât din zona Dobrogea, dar și din Marea Neagra, ar putea fi blocate dacă nu va fi extinsă și întărită rețeaua de transport a energiei electrice. Aceasta este principala îngrijorare a Consiliului Concurenței, semnalată în Studiul privind accesul investitorilor pe piața de producere a energiei electrice din surse regenerabile, realizat împreună cu Autoritatea Națională de Reglementare în domeniul Energiei – ANRE.

În cazul proiectelor eoliene offshore, caracterizate de costuri investiționale foarte ridicate, suplimentarea acestora cu costuri importante aferente lucrărilor de întărire suportate de dezvoltatori conduce la riscul nevalorificării acestei surse importante de energie regenerabilă de care beneficiază România, semnalează Consiliul Concurenței.

Potrivit datelor Băncii Mondiale, România are un potențial tehnic de 76 GW pentru energie eoliană offshore, 22 GW la o adâncime de 50 m, restul prin platforme plutitoare.

Studiul „RES Simplify” se axează asupra proiectelor de producere a energiei electrice ce folosesc panouri fotovoltaice (instalate pe acoperiș sau la sol), precum și în capacități eoliene instalate onshore, dar nu a analizat eventualele bariere privind dezvoltarea proiectelor de energie eoliană offshore. Cu toate acestea, pe termen mediu și lung, începând cu anul 2030, se așteaptă o reducere importantă a costurilor aferente dezvoltării unor astfel de proiecte.Prin analogie cu analiza realizată în cadrul studiului „RES Simplify”, se poate intui că cel puțin o parte din problemele și barierele identificate în studiu cu privire la celelalte surse de energie regenerabilă se aplică și în cazul proiectelor de producere a energiei electrice din surse eoliene offshore. De asemenea, având în vedere faptul că zonele cu potențial de dezvoltare a proiectelor de energie eoliană, atât onshore, cât și offshore, se suprapun din punct de vedere al infrastructurii de conectare și transport a energiei electrice, problemele privind congestia și extinderea/modernizarea capacităților de conectare și transport din zona Dobrogea capătă o dimensiune sporită, se semnalează în studiul menționat.

Soluțiile, prezentate în studiu, ar putea consta în partajarea între Operatorul de Transport și Sistem – Transelectrica și dezvoltatorii de proiecte regenerabile a costurilor aferente dezvoltării/modernizării rețelei de transport. De asemenea, dezvoltatorii de proiecte de energie din surse regenerabile ar putea construi și opera o rețea proprie de energie electrică în zona Dobrogea este o altă soluție avansată de autoritatea de concurență.

Investiția în proiectul cablului submarin de transport al energiei electrice din Marea Neagră este strategică pentru extinderea infrastructurii existente și pentru tranzitul de energie electrică produsă din surse de energie regenerabilă. Apreciază Consiliul Concurenței. În prezent, se lucrează la studiul de fezabilitate. Reamintim că Acordul între guvernele Republicii Azerbaidjan, Georgiei, României şi Ungariei privind Parteneriatul strategic în domeniul dezvoltării şi transportului energiei verzi a fost semnat.


Publicat de

Redacția

Echipa InvesTenergy

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *