Consiliul UE adoptă, în mod oficial, obiectivul de reducere cu 15% a cererii de gaze

Publicat pe Categorii Flux energetic, Petrol si gaze, Stiri externe
Prima Pagina Actual Flux energetic Consiliul UE adoptă, în mod oficial, obiectivul de reducere cu 15% a cererii de gaze

Consiliul Uniunii Europene a adoptat un regulament care prelungește cu un an obiectivul statelor membre de reducere voluntară cu 15% a cererii de gaze. Regulamentul menține posibilitatea declanșării de către Consiliu a unei „alerte la nivelul Uniunii” privind securitatea aprovizionării, caz în care reducerea cererii de gaze ar deveni obligatorie.

Ebba Busch, ministra suedeză a energiei, afacerilor și industriei, a declarat: Mă bucură rapiditatea cu care Consiliul a adoptat acest regulament. Economiile de gaze sunt esențiale pentru ca UE să își atingă obiectivele legate de stocurile de gaze și să fie pregătită înainte de sosirea iernii viitoare.

Noul regulament stabilește un obiectiv voluntar pentru statele membre constând în reducerea consumului lor de gaze naturale cu 15% între 1 aprilie 2023 și 31 martie 2024, comparativ cu consumul lor mediu din perioada cuprinsă între 1 aprilie 2017 și 31 martie 2022. Statele membre pot alege măsurile prin care doresc să atingă obiectivul.

Noul regulament modifică normele de raportare pentru statele membre. Statele membre vor continua să raporteze date privind economiile realizate cel puțin o dată la două luni, existând și posibilitatea ca rapoartele să fie transmise mai devreme. În cazul în care s-ar declara o alertă la nivelul Uniunii, ele ar trebui să raporteze datele în fiecare lună. Dacă doresc acest lucru, statele membre pot raporta defalcarea consumului de energie pe sectoare, se precizează într-un comunicat al Consiliului.

Regulamentul include o nouă dispoziție pentru a aborda problema punctuală a creșterii consumului de gaze într-un stat membru ca urmare a unei treceri de la utilizarea cărbunelui la utilizarea gazelor pentru sistemul centralizat de termoficare, atunci când se determină consumul de referință de gaze.

Mecanismele de flexibilitate prevăzute pentru ca țările UE să îndeplinească obiectivul de reducere voluntară rămân neschimbate.

La 20 martie 2023, Comisia a prezentat o propunere în temeiul articolului 122 din Tratatul privind funcționarea UE, prevăzut pentru situații de  rgență. Consiliul a ajuns la un acord politic cu privire la această propunere la 28 martie 2023. Regulamentul a fost adoptat vineri, 30 martie, prin procedură scrisă. Acesta urmează să fie publicat în Jurnalul Oficial al UE și va intra în vigoare la 1 aprilie 2023.

Noul regulament este o măsură excepțională și extraordinară, care va fi valabilă pentru o perioadă limitată.


Publicat de

Redacția

Echipa InvesTenergy

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *