Hidroelectrica este într-o situație excelentă: a încheiat anul 2016 cu un profit record de 1,5 miliarde lei, s-au câștigat toate procesele cu așa numiții băieți deștepți din energie, se fac investiții. Mai departe, depinde de deciziile acționarilor – Ministerul Energiei și Fondul Proprietatea, care nu prea reușesc să se înțeleagă, care va fi soarta acestei companii. Ce va face Hidroelectrica cu profitul realizat? Când va fi totuși listarea? Va face compania achiziții, că bani are Slavă Domnului? Au tot încercat șefii companiei să obțină aprobare pentru a analiza oportunitatea unor achiziții, dar fără rezultat… nu s-au înțeles acționarii pe subiect! Se discută că statul român ar putea să încaseze dividende de un miliard de euro pentru cele 80% de procente pe care le deține la companie…
Un lucru este cert: este nevoie urgentă de decizii pentru Hidroelectrica din partea acționarului majoritar – Ministerul Energiei și Fondul Proprietatea să fie de acord cu acestea. În primul rând să se numească un nou Consiliu de Supraveghere, apoi un Directorat, care să asigure strategia de listare a Hidroelectrica.
La solicitarea Fondului Proprietatea, pe ordinea de zi a ședinței AGOA stabilită pentru data de 14 aprilie apare numirea noilor membri ai Consiliului de Supraveghere Hidroelectrica, pe un mandat de 4 ani, în conformitate cu OUG 109. Se dorește totodată să se stabilească și remunerația membrilor CS, precum și forma contractului de mandat. A mai fost o încercare la AGA din ianuarie, însă fără sorți de izbândă… Ministerul Energiei nu a dat mandat pentru AGOA Hidroelectrica, care ar fi trebuit să aleagă noul CS, în baza propunerilor fostei echipe de la minister și a Fondului Proprietatea.
Actuala echipă de la Ministerul Energiei dorește însă să reia procesul de selecție a candidaților pentru CS. Potrivit unor surse autorizate, la minister se lucrează la procedura de selectie a recrutorului. Astfel că, mai degrabă, la Hidroelectrica se vor numi membri provizorii sau se va prelungi, din nou, mandatul actualului CS, susțin aceleași surse.
Lista cu cei 6 candidați selectați pentru pozițiile de membru în CS a fost transmisă de la Ministerul Energiei în data de 28 decembrie. Este vorba despre: Elena Popescu (director ME), Susanu Nicu Romeo (ME), Ilinca von Derenthall (domiciliată în Viena, analist financiar certificat EFFAS), Cobuz Marcel (domiciliat în Paris, Senior Management Program Singapore INSEAD), Aniței Mihai Daniel (CEO Azomureş, membru CS provizoriu Hidroelectrica), Purica Ionuț (expert în energie, Academia Română).
Din actualul Consiliu de Supraveghere provizoriu fac parte: Craiță Ana Bugheru, Elena Voicu, Nicu Romeo Susanu, Ionuț Purica, Robert Cosmin Pană, Mihai-Daniel Aniței, Oana Valentina Truță. Remarcăm că Susanu, Purica și Aniței, actuali membri ai CS sunt, din nou, pe lista de propuneri a Ministerului Energiei, chiar dacă potrivit legislației au dreptul să fie reconfirmați în funcție prin vot cumulativ.
În prezent, la conducerea companiei sunt membrii provizorii ai Consiliului de Supraveghere și Directoratului, a căror mandate au fost prelungite, în luna decembrie, până la finalizarea procedurii de selecție a membrilor noului Consiliu, în conformitate cu prevederile OUG privind guvernanța corporativă a întreprinderilor publice.