Contribuţia de solidaritate pentru companiile din energie se va plăti în funcție de ponderea din cifra de afaceri a activităţilor din energie. Deputații au adoptat proiectul de lege, cu amendamente. OMV Petrom trebuie să plătească!

Publicat pe Categorii Business, Esential, Semnal
Prima Pagina Actual Esential Contribuţia de solidaritate pentru companiile din energie se va plăti în funcție de ponderea din cifra de afaceri a activităţilor din energie. Deputații au adoptat proiectul de lege, cu amendamente. OMV Petrom trebuie să plătească!

Camera Deputaților a adoptat proiectul de lege prin care se instituie contribuţia de solidaritate pentru societăţile care au activitate privind extracţia ţiţeiului, gazelor naturale, huilei, fabricarea produselor de cocserie şi a produselor obţinute pentru rafinarea petrolului, cu noi prevederi referitoare la determinarea ponderii în cifra de afaceri a acestor activităţi.

Astfel, taxa de solidaritate de 60% pe „profiturile excesive” ale companiilor menționate ar urma să fie plătită în funcție de ponderea din cifra de afaceri a activităţilor din energie.  Amendamentul coaliției, adoptat de deputați, vizează  OMV Petrom, care a anunțat că nu se încadrează în parametrii prevăzuți în ordonanța Guvernului și că nu va plăti suprataxa de solidaritate. Potrivit Profit.ro, amendamentul e formulat în așa fel încât și companiile care, strict în baza situațiilor financiare de anul trecut, nu au obținut minimum 75% din cifra de afaceri din activități vizate de contribuția de solidaritate (extracție de țiței, gaze și huilă, respectiv fabricare de produse petroliere rafinate și de cocserie) să fie obligate să plătească contribuția.

Proiectul de lege pentru aprobarea OUG nr.186/2022 privind unele măsuri de punere în aplicare a Regulamentului (UE) 2022/1.854 a Consiliului din 6 octombrie 2022 privind o intervenţie de urgenţă pentru abordarea problemei preţurilor ridicate la energie a fost adoptat cu 178 de voturi „pentru” şi 71 de abţineri, cu unele amendamente, transmite Agerpres.

Noile prevederi vizează determinarea ponderii în cifra de afaceri a activităţilor privind extracţia ţiţeiului, gazelor naturale, huilei, fabricarea produselor de cocserie şi a produselor obţinute pentru rafinarea petrolului, care se realizează prin includerea mai multor elemente, după cum urmează:

* preţul de vânzare al acestor produse pentru cantităţile extrase de către contribuabil, ce au făcut obiectul vânzării în cursul anului fiscal/exerciţiului financiar 2022, respectiv 2023 către persoane neafiliate; în cazul vânzării către persoane afiliate, se ia în considerare preţul de vânzare, dar nu mai puţin decât media preţurilor de vânzare către persoanele neafiliate din anul fiscal/exerciţiul financiar de referinţă; în situaţia în care nu există tranzacţii cu persoane neafiliate, se ia în considerare preţul de vânzare, dar nu mai puţin decât media cotaţiilor la bursă în anul fiscal/exerciţiul financiar de referinţă;

* media preţurilor prevăzute la punctul anterior, dar nu mai puţin decât media cotaţiilor la bursă din anul fiscal/exerciţiul financiar 2022, respectiv 2023, pentru cantităţile extrase de către contribuabil şi aflate la sfârşitul anului fiscal/exerciţiului financiar 2022, respectiv 2023 în patrimoniul contribuabilului;

* media preţurilor prevăzute la primul punct, dar nu mai puţin decât media cotaţiilor la bursă din anul fiscal/exerciţiul financiar 2022, respectiv 2023, pentru cantităţile extrase de către contribuabil şi utilizate ca materie primă în cursul anului fiscal/exerciţiului financiar 2022, respectiv 2023.

În cazul activităţilor economice privind fabricarea produselor de cocserie şi a produselor obţinute prin rafinarea se adaugă şi tariful serviciilor prestate în cursul anului fiscal/exerciţiului financiar 2022, respectiv 2023, scrie Agerpres.

În raportul comisiilor de specialitate se arată că prin proiectul de lege se instituie contribuţia de solidaritate ca o măsură comună şi coordonată la nivelul Uniunii Europene care permite, în spiritul solidarităţii, generarea de venituri suplimentare pentru ca autorităţile naţionale să ofere sprijin financiar gospodăriilor şi întreprinderilor puternic afectate de creşterea preţurilor la energie.


Publicat de

Redacția

Echipa InvesTenergy

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *