Peste 10.000 de români au trimis, în primele 6 luni ale anului, reclamații/sesizări la Autoritatea Națională de Reglementare în domeniul Energiei privind modul în care sunt tratați de marii furnizori deenergie electrică și gaze naturale.

Zoltan Nagy-Bege, vicepreședintele ANRE, a declarat la Digi 24: “În doar 6 luni în 2021 am depășit 10.000 de plângeri. Sunt foarte multe plângeri. Avem peste o mie de sesizări la adresa Hidroelectrica. Unele au fost rezolvate. S-au dispus amenzi. Cred că este compania, la adresa căreia sunt cele mai multe plângeri din gestiunea noastră. Sunt dificultăți pe care le întâmpină în primirea și gestionarea avalanșei de cereri pentru că trebuie să recunoaștem că are de luni bune cele mai mici prețuri și în comparatorul de pe site-ul ANRE. Am aplicat sute de amenzi în valoare de peste un milion de lei către Hidroelectrica. Ei chiar fac eforturi și încearcă să se adapteze, să gestioneze. Practic, toți furnizorii mari, toți furnizorii de ultimă instanță, CEZ, Electrica, EOn, Enel, pentru nerespectarea termenelor de răspuns la solicitări de ofertă, pentru nerespectarea termenelor în care trebuie să semneze contractul. Și la toți, pentru aceste nereguli s-a aplicat o amendă de 400.000 lei, în mai multe rânduri deja”.
De partea cealaltă, premierul Florin Cîțu susține că a fost informat de reprezentanții Consiliului Concurenței că nu sunt nereguli la furnizori. Întrebat dacă vor exista consecinţe pentru furnizorii de energie care nu respectă piaţa concurenţială, premierul a spus, citat de Agerpres: „Dacă există aşa ceva, bineînţeles. Asta a fost discuţia cu cei de la Consiliul Concurenţei. Informaţiile primite până acum arată că nu există astfel de situaţii”.
Săptămâna trecută, șeful Guvernului a chemat la raport pe ministrul Energiei, reprezentanții ANRE, Consiliului Concurenței, ai Transelectrica și Opcom, pentru discuții pe tema creșterii alarmante a prețurilor la energie. Mâine, 26 august, va avea loc o a doua întâlnire a primului ministru cu responsabilii din energie.