COP21, intră în scenă miniștrii din 195 țări. Există primul act asupra climei

Publicat pe Categorii Flux energetic, Stiri externe
Prima Pagina Actual Flux energetic COP21, intră în scenă miniștrii din 195 țări. Există primul act asupra climei

După o săptămână de convorbiri laborioase, negociatorii de la Conferința internațională asupra climei de la Paris au finalizat un text pe baza căruia se va elabora acordul mondial ce vizează să frâneze încălzirea globală, transmite AFP.

cop-paris-perspective-cropped

Începând de luni, miniștrii din cele 195 de țări reuniți până în 11 decembrie la Le Bourget (în apropierea Parisului) vor studia textul, urmând să îl transforme într-un acord universal. „Adevăratul test va fi când miniștrii vor intra în scenă”, a spus Alix Mazounie de la ONG-ul Reseau Action Climat France. Se va vedea atunci „dacă vor fi la înălțimea provocării” lansate, potrivit Agerpres.

Mediatorii grupurilor de lucru au prezentat vineri un document de 38 de pagini cu propuneri de compromis, din care lipseau jumătate din opțiuni (din 1.400 au rămas 750). Există însă destule puncte dificile, cele mai dure fiind finanțarea ajutorului climatic acordat țărilor din Sud și repartizarea eforturilor pentru combaterea schimbărilor climatice între țările dezvoltate, emergente și în curs de dezvoltare.

Țările din Sud vor să fie precizat clar că cele 100 de miliarde de dolari pe an promiși până în 2020 pentru a le ajuta să se adapteze la condițiile încălzirii climatice nu sunt decât un punct de plecare. În ceea ce le privește, țările din Nord nu vor să fie singurele care bagă mâna în buzunar, lucru care nu convine țărilor în curs de dezvoltare. Acestea cer ca mai întâi țările bogate să își respecte angajamentele, scrie Agerpres.

Unul din obiectivele acordului de la Paris este realizarea unui mecanism de revizuire a acestor angajamente — probabil la cinci ani — pentru a bloca creșterea temperaturii la nivelul vizat.


Publicat de

Redacția

Echipa InvesTenergy

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *