Corina Popescu, Director General Executiv: Transelectrica are nevoie să-şi schimbe complet modul în care funcţionează. Profitul pe 2017 a scăzut cu 90%

Publicat pe Categorii Business, Esential, Semnal
Prima Pagina Actual Esential Corina Popescu, Director General Executiv: Transelectrica are nevoie să-şi schimbe complet modul în care funcţionează. Profitul pe 2017 a scăzut cu 90%

Situația a fost determinată de scăderea profitului din activităţile cu profit permis, pe fondul reducerii tarifului de transport cu 10% faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut, și de înregistrarea unei pierderi semnificative corespunzatoare activităţilor derulate în baza unui model de reglementare profit zero

“Compania Transelectrica are nevoie de o schimbare completă a modului în care funcţionează”, susține Corina Popescu, Director General Executiv, anunțând la întâlnirea cu analiştii financiari şi investitorii, organizată săptămâna trecută, demararea unui proces de reorganizare bazat pe o strategie orientată spre investiţii, care să transforme compania într-una sustenabilă şi predictibilă. „Este clar că în acest moment Compania are nevoie de o REDEFINIRE, are nevoie să-şi schimbe complet modul în care funcţionează. Anul trecut, am realizat o serie de analize şi am schimbat proceduri, pentru a demara o restructurare a Companiei, pentru a o putea readuce pe PANTA NORMALĂ DE FUNCŢIONARE”, precizează Popescu.

Declarația sa vine în contextul în care Transelectrica a anunțat un profit preliminar de 26 de milioane de lei pe 2017. Este o scădere cu aproximativ 90% faţă de anul 2016. Potrivit comunicatului companiei, situația a fost determinată de scăderea profitului din activităţile cu profit permis, pe fondul reducerii tarifului de transport cu 10% faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut, și de înregistrarea unei pierderi semnificative corespunzatoare activităţilor derulate în baza unui model de reglementare profit zero.

„Pentru Transelectrica a început perioada de pay-back pentru randamentele  realizate mai mult decât cele reglementate. Scăderile de tarif sunt  rezultatele unor acţiuni sau decizii luate în anii anteriori, iar faptul  că această companie a realizat atunci randamente mai mari decât cele  reglementate ne expune la un risc mai mare. Trebuie să se înţeleagă foarte  clar că Transelectrica este o companie de utilităţi strategică şi care  trebuie să aibă un comportament PREDICTIBIL şi SUSTENABIL pe termen mediu  şi lung. Ceea ce ne propunem în continuare să facem este să dirijăm  Transelectrica spre acest tip de comportament”, a afirmat Corina Popescu, la întâlnirea cu analiştii.

Potrivit comunicatului companiei, pe segmentul operaţiunilor cu profit permis: evoluţia negativă EBITDA a  fost influenţată în principal de scăderea tarifului de transport cu 10% pe fondul  înregistrării unor  ajustări de depreciere a unor creanţe şi de creşterea preţurilor de achiziţie a energiei electrice pe piaţa angro pentru acoperirea consumului propriu tehnologic în reţeaua de transport. Pe segmentul operatiunilor cu profit zero: rezultatul negativ de -79 mil lei faţă de profitul de +88 milioane lei înregistrat în aceeaşi perioadă a anului precedent, evoluţia negativă din 2017 este determinată de scăderea tarifului pentru serviciile tehnologice de sistem cu circa 12% şi de creşterea semnificativă a preţurilor pe piaţa serviciilor de sistem de unde Compania procură cea mai mare parte din necesarul de servicii tehnologice pentru funcţionarea sigură a Sistemului Electroenergetic Naţional.

În ceea priveşte indicatorii operaţionali, consumul extras din reţea a înregistrat creşteri faţă de aceeaşi perioadă a anului precedent, producţia şi exportul înregistrând scăderi.

Reorganizare la Transelectrica

Potrivit Directorului General Executiv, pentru a susţine procesul de reorganizare şi eficientizare în acelaşi timp cu angajamentul de a îndeplini obligaţiile transmise la începutul perioadei de reglementare “este o misiune foarte dificilă”. “Până acum, am reuşit să obţinem şi rezultate pozitive şi am avut şi sprijinul Guvernului, care a înţeles că este nevoie de o redefinire fundamentală. Am promovat în toamna anului trecut trei Hotărâri de Guvern de exproprieri, pentru proiecte majore. Acest lucru a făcut posibilă obţinerea grantului de 27 de milioane de euro de la Comisia Europeană pentru construirea liniei de înaltă tensiune Cernavodă-Stâlpu, un grant similar cu BRUA, din aceleaşi fonduri şi după acelaşi model. Mai mult, suntem în negocieri cu Ministerul Fondurilor Europene pentru a accesa fonduri pe POIM pentru construirea liniei Smârdan-Gutinaş. Pentru a accelera proiectele noastre de interes comun – avem şase astfel de proiecte pe lista CE – suntem în negocieri la Ministerul Energiei pentru o lege similară legii BRUA”, a declarat Corina Popescu.

În ceea ce priveşte proiectele majore de investiţii ale Companiei, Directorul General Executiv al Transelectrica a anunţat că s-a început recepţia liniei Reşiţa-Pancevo, urmând ca spre sfârşitul anului 2018 aceasta să fie funcţională şi comercial. Tot până la sfârşitul anului, Transelectrica îşi propune să implementeze şi noul sistem SCADA, pentru care a fost demarată licitaţia în decembrie 2017.

În cursul anului 2017, au fost semnate contracte noi de investiţii în valoare de 252 de milioane de lei, cheltuielile de investiţii s-au ridicat la suma de 179 de milioane de lei, iar valoarea activelor imobilizate noi a fost de 205 milioane de lei.


Publicat de

Redacția

Echipa InvestEnergy

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *