Corneliu Bodea, CRE: Ordinul Ministerului Energiei arată că legea ce aprobă OUG 118, deși necesară, este complicată și dificil de aplicat. Sunt semnale de îngrijorare, de consternare, de la Bruxelles în acest sens

Publicat pe Categorii Business, Furnizare / Distributie / Transport, Semnal
Prima Pagina Business Furnizare / Distributie / Transport Corneliu Bodea, CRE: Ordinul Ministerului Energiei arată că legea ce aprobă OUG 118, deși necesară, este complicată și dificil de aplicat. Sunt semnale de îngrijorare, de consternare, de la Bruxelles în acest sens

Companiile vor factura abia la sfârșitul lunii noiembrie sau începutul lunii decembrie, încasările vor veni în ianuarie 2021, orice element de întârziere în plină iarnă limitând de urgență  ieșirile de cash. Un astfel de fenomen și pentru o singură lună poate pune la pământ companii furnizoare de servicii pentru sectorul energetic

Corneliu Bodea, Președinte CRE

Propunerea de Ordin pentru aprobarea procedurii şi termenelor de decontare a sumelor aferente schemei de compensare, documentele în baza cărora se realizează decontarea, precum şi alte măsuri necesare aplicării prevederilor OUG 118 arată că legea, deși necesară, este complicată și dificil de aplicat, a declarat Corneliu Bodea, Președinte Centrul Român al Energiei – CRE la Conferința organizată de publicația Focus Energetic.

Capacitatea de a determina consumul lunar la consumatorii casnici, neclarități privind modul de compensare, se supraimpozitează venituri si nu profituri, sunt excluse anumite categorii care sunt descurajate, sunt câteva din aspectele evidențiate de Bodea, care a susținut că are semnale de îngrijorare și de costernare, de la Bruxelles în acest sens.

În schimb, ministrul interimar al Energiei, Virgil Popescu, a dat asigurări – în cadrul aceluiași eveniment –  că furnizorii nu vor avea de suferit cu privire la primirea banilor de la buget. „Un blocaj al plăților ar însemna un blocaj al SEN. Urmează să avem o discuție și cu reprezentanții sistemului bancar. Guvernul este lângă furnizori, distribuitori și producători pentru a fi lichiditate în piață pentru a trece peste această perioadă”, a afirmat Popescu.

Mai mulți furnizori de energie, contactați de InvesTenergy, au spus că Ordinul Ministerului Energiei nu clarifică toate situațiile și că sunt bombardați din toate punctele de vedere, li se cer numeroase date, într-un timp foarte scurt. Cu toate promisiunile și asigurările oferite de ministrul Energiei, ei se tem de eventuale întârzieri la plata compensărilor și plafonării, în aces proces fiind implicate și alte ministere.

Companiile vor factura abia la sfârșitul lunii noiembrie sau începutul lunii decembrie, încasările vor veni în ianuarie 2021, orice element de întârziere în plină iarnă limitând de urgență  ieșirile de cash. Un astfel de fenomen și pentru o singură lună poate pune la pământ companii furnizoare de servicii pentru sectorul energetic, susține Corneliu Bodea.

Ministerul Energiei a pus în consultare publică Ordinul pentru aprobarea procedurii şi termenelor de decontare a sumelor aferente schemei de compensare, documentele în baza cărora se realizează decontarea, precum şi alte măsuri necesare aplicării prevederilor Ordonanței de urgență a Guvernului nr.118/2021 privind stabilirea unei scheme de compensare pentru consumul de energie electrică şi gaze naturale pentru sezonul rece 2021 – 2022,

Începând cu data de 1 noiembrie 2021, furnizorii de energie electrică și/sau gaze naturale denumiți, în continuare, furnizori aplică în facturile emise schema de compensare prevăzută de Ordonanța de urgență a Guvernului nr.118/2021

Ce trebuie să facă furnizorii, ce obligații au aceștia, conform Ordinului:     

  • Pe baza facturilor emise în cadrul lunii anterioare, furnizorii depun în format electronic pe portalul aici.gov.ro la Agenția Națională pentru Plăți și Inspecție Socială, cererea de decontare a sumelor aferente compensării, însoțită de următoarele documente:
  •  declarație pe propria răspundere centralizatorul pe județe al cuantumului compensării totale aplicate;
  • situația nominală a beneficiarilor compensării;,
  • fișier analitic csv. cu operațiunile ce stau la baza solicitării decontării.
  •  Pentru sumele cu titlu de compensare aferente sezonului rece noiembrie 2021 – martie 2022, termenul limită până la care se poate solicita plata acestora de către furnizori, este 30 iunie 2022.
  • Furnizorii au obligația de a ține evidența lunară a clienților casnici pentru care aplică compensarea prevăzută de ordonanța de urgență.

La solicitarea Agenției, a ANRE sau a Ministerului Energiei, furnizorii au obligația să pună la dispoziția acestora, evidența și orice alte date ce au legătură cu decontarea, se specifică în ordin. Sumele decontate furnizorului cu titlu de compensare sunt supuse verificării ANRE.

Aspecte legate de procedura de decontare:

  •  La calcularea prețului final facturat pentru clientul final potrivit prevederilor OUG nu se include contravaloarea serviciilor tip abonament corespunzătoare facturilor emise de furnizorii de energie electrică și gaze naturale.

ANRE va comunica Ministerului Energiei în vederea realizării decontării către furnizori preţul mediu din perioada 1 aprilie 2021-31 martie 2022 aferent cantităților de gaze naturale achiționate de fiecare furnizor şi plafonul maxim de 250 lei/MWh, reprezentând preţul gazelor naturale, precum și diferenţa între preţul mediu afferent cantităților de gaze naturale achiționate de fiecare furnizor din perioada 1 aprilie 2021-31 martie 2022 şi plafonul maxim de 250 lei/MWh, reprezentând preţul gazelor naturale.

La fel se procedează și cu preţul mediu din perioada 1 aprilie 2021-31 martie 2022 aferent cantităților de energie electrică achiționate de fiecare furnizor, plafonul maxim de 525 lei/MWh, reprezentând preţul energiei electrice active, precum și diferenţa între preţul mediu din perioada 1 aprilie 2021-31 martie 2022 aferent cantităților de energie electrică achiționate de fiecare furnizor şi plafonul maxim de 525 lei/MWh, reprezentând preţul energiei electrice active.


Publicat de

Redacția

Echipa InvesTenergy

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *