Corneliu Bodea, CRE: Regretăm că proiectele enunțate în PNRR nu au fost supuse consultării și avizării beneficiarilor reali, experți și companii

Publicat pe Categorii Flux energetic, Opinii / Analize, Semnal
Prima Pagina Actual Flux energetic Corneliu Bodea, CRE: Regretăm că proiectele enunțate în PNRR nu au fost supuse consultării și avizării beneficiarilor reali, experți și companii
  • În contextul transmiterii Comisiei Europene a planului oficial de redresare si reziliență, CRE va demara o serie de dezbateri privind pilonul 1.6 energie

Creșterea și menținerea capacității în infrastructurile de transport și distributie a energiei electrice, împreună cu creșterea nivelului de digitalizare, în vederea tranziției energetice și integrării noului val de surse regenerabile de energie, precum și dezvoltarea de noi capacități de producere a energiei electrice care să corespundă limitelor de emisii impuse de Taxonomia UE, tendințelor de descentralizare și reducere a congestiilor în rețele, toate acestea pentru asigurarea adecvanței SEN. Acestea sunt prioritățile privind dezvoltarea rețelelor electrice, a capacităților de producere a energiei și prerogativele care guvernează Planul Național de Redresare și Reziliență – PNRR, susține Centrul Român al Energiei.

Având în vedere faptul că PNRR, împreună cu alte mecanisme și fonduri ale Uniunii Europene, ar trebui să reprezinte un element vital în realizarea următorului salt tehnologic în sectorul energetic național, regretăm faptul că proiectele enunțate în forma oficială a planului național de redresare și reziliență nu au fost supuse consultării și avizării beneficiarilor reali, anume experților și companiilor vizate de însuși scopul reformelor și investițiilor publice, precizează Corneliu Bodea, Președinte, Centrul Român al Energiei.

 “Desenarea chipului României pe care ne-o dorim” poate rămâne un exercițiu artistic în lipsa unui plan coerent și pragmatic de implementare a reformelor și de asigurare a resursei umane, tehnologice și de know-how de implementare a investițiilor, avertizează acesta. Sectorul energetic românesc este pilonul de stabilitate al economiei naţionale, fără de care dezvoltarea economică sustenabilă și asigurarea bunăstării cetățenilor nu pot avea loc. Nu în ultimul rând, un sector energetic solid și racordat la politicile Europene reprezintă unul din elementele relevanței României în regiunea Centrală și Sud-Est Europeană. Astfel, CRE încurajează și susține permanent iniţiativele Guvernului României şi ale instituţiilor şi autorităţilor relevante de a elabora măsuri în vederea stabilizării si dezvoltării sectoarelor energetice din România în conformitate cu țintele europene de energie și climă, precum și de menţinerea preţului energiei în limite rezonabile.

În contextul transmiterii Comisiei Europene a planului oficial de redresare si reziliență, CRE va demara o serie de dezbateri privind pilonul 1.6 energie. Printr-un dialog pe care îl dorim între membrii nostri, companiile energetice și autoritatile relevante, ne dorim să realizăm o înțelegere comună privind investițiile și reformele și să coalizam forțele necesare asigurării resurselor umane, tehnologiilor și know-how-ului pentru derularea în timp util a reformelor și implementării invesțitiilor, spune Bodea.  

De la înființarea sa în 2011, asociația profesională Centrul Român al Energiei (CRE) a devenit principal platformă de dialog dintre instituțiile românești și companiile active în sectorul energetic național şi omologii lor europeni. În prezent, membrii CRE reprezintă toate domeniile energetice: producție si generare din toate tipurile de surse energetice, transport, distribuție și furnizare, furnizori de servicii energetice, tehnologie si proiectare, IT & C, precum și servicii juridice. În consecință, asociația poate facilita o masă critică şi echidistantă în dialogul cu instituțiile naționale și europene. Membrii CRE reprezintă peste 80.000 de angajați, cumulând o cifră de afaceri de aproximativ 15 miliarde de euro.


Publicat de

Redacția

Echipa InvestEnergy

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *