Corpul de Control al ministrului Economiei: Nereguli grave la Mina Băița. Au fost sesizate organele judiciare

Publicat pe Categorii Flux energetic, Minerit, Petrol si gaze
Prima Pagina Actual Flux energetic Corpul de Control al ministrului Economiei: Nereguli grave la Mina Băița. Au fost sesizate organele judiciare

Corpul de Control al ministrului Economiei a descoperit nereguli grave în gestionarea activității minei Băița, în urma verificărilor efectuate. Astfel, în baza raportului întocmit de corpul de control, au fost sesizate organele judiciare competente, se precizează într-un comunicat la ministerului.

Cu privire la acțiunile minerilor blocați în subteran la Mina Băița, reprezentanții Ministerului Economiei precizează că acordarea unei licențe de exploatare minieră nu intră în atribuțiile ministerului, ci în competențele Agenției Naționale pentru Resurse Minerale, autoritate care se află în subordinea Secretariatului General al Guvernului României.

Doi ingineri şi personal din cadrul serviciilor s-au blocat în subteran, la Băiţa Plai, protestând asupra faptului că mina nu primeşte licenţa de exploatare. Ministrul Economiei, Mihai Tudose, a declarat la România TV că prin protestul minerilor cele două directoare ale minei private încearcă să obţină o licenţă de exploatare într-o locaţie unde se realizeau exploatări ilegale.

Societatea Comercială Băița S.A. este o societate deținută în proporție de 100% de statul român, prin Ministerul Economiei, Comerțului și Turismului și deține licență de exploatare pentru toate resursele din perimetrul minier. S.C Băița S.A. poate încheia, împreună cu o altă companie, un contract de asociere la licența de exploatare, însă respectând condițiile prevăzute de lege.

În cazul solicitării făcute de compania African Consolidated Resources SRL de a se asocia la licență, aceste condiții nu sunt îndeplinite, având în vedere faptul că SC Mineral Mining SA, firmă preluată de African Consolidated Resources SRL, are datorii la SC Băița SA, se menționează în comunicatul Ministerului Economiei. Mai mult, documente necesare care să ateste capacitatea tehnică și capacitatea financiară nu au fost prezentate, firma SC Mineral Mining SA fiind în faliment.


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *