CRE, 9th Romanian Energy Day. Ministrul Popescu s-a adresat Comisarului Kadri Simson: “Vă cerem ajutorul pentru tranziția către gaze și asigurarea unui lanț scurt de aprovizionare în Europa”

Publicat pe Categorii Energie, Esential, Flux energetic, Semnal
Prima Pagina Actual Esential CRE, 9th Romanian Energy Day. Ministrul Popescu s-a adresat Comisarului Kadri Simson: “Vă cerem ajutorul pentru tranziția către gaze și asigurarea unui lanț scurt de aprovizionare în Europa”
  • Simson: „În România sunt planuri fezabile. Este importantă determinarea și dorința de a face eforturi pentru punerea lor în aplicare”

„România poate să accepte noul target și va face tot ce se poate pentru îndeplinirea țintei de reducere a emisiilor de gaze cu efect de seră în condițiile în care 25% din mixul energetic este reprezentat de cărbune, pe care nu-l putem elimina rapid. Gazul este un combustibil foarte important, trebuie să existe linii de finanțare a tranziției către gaze pentru statele care au cărbune în proporție mare în mixul energetic. Avem într-adevăr un potențial mare off shore în zona Mării Negre, să dezvoltăm ferme eoliene cât se poate de repede. Există potențial fotovoltaic, să dezvoltăm o industrie de celule fotovoltaice. România este gata sa facă acest acest lucru. Este important și esențial să se asigure un lanț foarte scurt de aprovizionare în întreaga Europă”, a declarat Virgil Popescu, ministrul Economiei, Energiei și Mediului de Afaceri, la cea de-a 9 ediție a Zilei Energiei din România, eveniment internațional organizat de Centrul Român al Energiei.

Ministrul Popescu s-a adresat Comisarului european pentru energie Kadri Simson, prezentă la conferință, cu rugămintea ca Comisia Europeană să găsească o strategie în interiorul Europei pentru a avea acest lanț de aprovizionare. Vă cerem ajutorul pentru tranziția către gaze și un lanț scurt de aprovizionare în Europa, a spus Virgil Popescu.

„Am propus reducerea cu 55% a emisiilor de gaze cu efect de seră până în 2030. Exista măsuri pentru toate sectoarele la nivelul întregii UE. Există cadrul multiaanual și avem cel mai mare buget care a existat până acum – 1,8 trilioane euro. Comisia Europeană susține astfel tranziția către o economie europeană verde. Pactul ecologic este însoțit de un plan de acțiune și de mai multe acorduri. Pentru fondul de reziliență și redresare, statele membre vor primi alocări. Am publicat evaluări individuale pentru statele membre și se va face o analiză la nivelul UE. Avem 30 de obiective pentru reducerea emisiiilor. Sunt fonduri  disponibile, sunt oportunități de investiții în această tranziție curată, care să nu lase pe nimeni în urmă”, a afirmat Comisarul european Kadri Simson.

Referitor la România, Comisarul european pentru energie a precizat: „Veți primi 14 miliarde euro plus încă 2 în cadrul Fondului pentru justă tranziție. Aceste fonduri vor oferi economiei din România avântul corect și susținerea necesară pentru relansare. Trebuie avută în vedere și eficiența energetică, trebuie sprijinite IMM-urile și sectorul construcțiilor. Există sărăcia energetică pe care trebuie să o avem în vedere, cu implicarea. Foarte mulți oameni utilizează cărbunele, lignitul pentru încălzire. În România colaborăm pentru elaborarea unei strategii de tranziție în Valea Jiului, de la cărbune la surse de energie curată. Inovația are un rol important în tranziția inteligentă. Există un proiect finanțat pentru susținerea cercetării în acest domeniu, pentru transformarea acestor regiuni și modernizarea economiilor acestor zone.

Mai există un potențial pe care Guvernul trebuie să îl valorifice: identificarea resurselor regenerabile în zona offshore, unde este mult potențial. Să se vină cu strategii susținute prin propuneri legislative care au în vedere investitii. Să se revizuiască cadrul legilsativ din acest domeniu. Strategia din domeniul regenerabilelor trebuie avută îin vedere, de asemenea.  România speră să fie un furnizor de energie offshore. Există potențial semnificativ în Marea Neagră. Investițiile existente trebuie dezvoltate, cadrul legislativ și condițiile oferite să fie predictibile și transparente”.

Simson a mai spus că „în România sunt planuri fezabile. Este importantă determinarea și dorința de a face eforturi pentru punerea lor în aplicare”.

Președintele CRE, Corneliu Bodea, gazda conferinței, a afirmat că “Viitorul aparține regenerabilelor, inovației, cercetării, dar și investițiilor sporite în sistemul energetic, digitalizării”. Îndemnul său este: „Să privim spre viitor cu mai multă energie și educație. Să ne sprijinim reciproc și să luam decizii înțelepte împreună”.


Publicat de

Redacția

Echipa InvestEnergy

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *