CRE dă întâlnire partenerilor în proiectul “RE-SERVE” la București

Publicat pe Categorii Evenimente, Flux energetic, Stiri externe
Prima Pagina Actual Flux energetic CRE dă întâlnire partenerilor în proiectul “RE-SERVE” la București

Centrul Român al Energiei organizează, în această săptămână, la București, a treia întâlnire cu partenerii în proiectul “RE-SERVE” finanțat de Comisia Europreană și Conferința Internațională “Milestones Towards 100% RES for all Europeans”.

Proiectul RE-SERVE are două obiective interconectate: realizarea de noi coduri de rețea armonizare la nivel European și definirea de noi servicii auxiliare inovative care să răspundă integrarii de până la 100% a surselor regenerabile de energie (SRE) în rețeaua de transport a energiei electrice. CRE este partener în proiectul “RE-SERVE” împreună cu membrul său Transelectrica și Universitatea Politehnică București, precum și cu alte organizații reprezentative din Germania, Irlanda și Italia. Proiectul, care a demarat în noiembrie 2016, se desfășoară pe durata a 36 de luni.

“Intenţionăm să dezvoltăm un set armonizat de reguli, menite să adreseze mai bine guvernanţa fluxurilor trans-frontaliere de energie în Europa. Mai mult, noile coduri de reţea vor susţine dezvoltarea Uniunii Energetice europene, prin concentrarea asupra celor 3 niveluri ale pieţei interne de electricitate: operaţional, conexiuni şi pieţe”, a declarat Vice-Preşedintele CRE, Mihai Paun.

Proiectul “RE-SERVE” adresează provocările sistemului energetic bazat pe 100% Surselor Regenerabile de Energie (SRE) prin cercetarea de noi concepte, ce vor fi implementate ca noi servicii suport menite să faciliteze dinamica sistemelor energetice distribuite și cu control la niveluri multiple.

Controlul în timp aproape real al rețelelor electrice distribuite va fi facilitat cu ajutorul tehnologiilor de comunicație 5G. Sistemele energetice ale viitorului vor folosi în mare proporţie SRE pentru a limita emisiile de gaze cu efect de seră. În prezent, marile centrale de generare pe bază de surse convenționale de energie mențin stabilitatea și calitatea energiei. Inerția acestor mari sisteme generatoare facilitează un timp semnificativ de reacție în cazul evenimentelor în rețea. Obiectivul major al proiectului este să identifice modalitățile de stabilizare a sistemelor energetice bazate pe SRE de până la 100%.

CRE are contribuții directe în: Pachetul de Lucrări 1 referitor la lucrul la nivel de sistem pentru integrarea SRE, în Pachetul de Lucrări 2 privind modelarea stabilizării frecvenței, în Pachetul de Lucrări 5 privind testele de validare a rezultatelor cercetării și în Pachetul de Lucrări 7 responsabil pentru maximizarea impactului RE-SERVE asupra mediului științific, industriei și societății. În plus, CRE conduce Pachetul de Lucru 6, reprezentând dezvoltarea noilor coduri de rețea armonizate, guvernanță și aspectele de reglementare ce derivă din integrarea în rețea a până la 100% SRE.

Mai multe informaţii privind descrierea evenimentului organizat de CRE şi agenda sunt disponibile pe pagina de internet a CRE și pe pagina oficială a Comisiei Europene (EUSEW 2017).


Publicat de

Redacția

Echipa InvesTenergy

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *