Se pregătește creșterea taxelor miniere de prospecțiune, exploarare și exploatare a resurselor minerale, activități desfășurate de titularii actelor de dare în administrare sau de concesiune). ANRM a pus în consultare publică un proiect de HG privind reactualizarea acestora în funcție de rata inflației
Agenția Națională pentru Resurse Minerale a pus în consultare publică un proiect de Hotărâre de Guvern privind reactualizarea valorii taxelor pentru activitățile miniere prevăzute de Legea minelor nr.85/2003, în funcție de rata inflației, conducând la creșterea veniturilor la bugetul de stat. În nota de fundamentare se precizează că s-a luat în calcul perioada decembrie 2018 – decembrie 2021, rata inflației fiind de 14,9%, valoare comunicată de Institutul Național de Statistică printr-o adresă transmisă ANRM din februarie 2022.

ANRM a mai pregătit, în 2020, un proiect de HG pentru reactualizarea taxei miniere, însă din cauza pandemiei s-a întârziat foarte mult la ministerele avizatoare, astfel că proiectul nu a fost finalizat până la finele anului. Procesul de avizare a fost reluat în 2021, însă nici acest proiect nu a fost aprobat, de data aceasta din cauza schimbărilor survenite la nivelul Guvernului, se specifică în documentul consultat de InvesTenergy.
Operatorii economici, titulari ai licențelor de explorare/exploatare și ai permiselor de prospecțiune/exploatare, vor fi obligați să plătească către bugetul de stat următoarele taxe reactualizate:
- o taxa anuală pentru activitatea de prospecțiune, de 411 lei/kilometri pătrați față de 358 lei/kilometri pătrați;
- o taxă anuală pentru activitatea de explorare, care crește de la 1.437 lei/kilometri pătrați la 1.651 lei/Kilometri pătrați;
- o taxă anuală pentru activitatea de exploatare, de 41.275 lei/kilometri pătrați comparativ cu 35.923lei/kilometri pătrați cât se achită în prezent.
Prin intermediul acestui proiect de act normativ se urmărește reactualizarea valorii taxelor miniere cuvenite statului român ca urmare a concesionării activităților miniere, astfel încât exploatarea acestor bunuri să realizeze echilibrul dintre diminuarea rezervelor, neregenerabile în cea mai mare parte, efortul investițional necesar punerii în valoare a acestora și beneficiile statului român, în calitate de proprietar, potrivit ANRM.
În ce privește taxa anuală pentru activitatea de explorare, aceasta se dublează după 2 ani și devine de 5 ori mai mare după 4 ani.
Reactualizarea taxelor miniere va conduce la o creștere anuală a veniturilor bugetare cu 3,06 milioane de lei, potrivit estimărilor ANRM.