Cresc taxele miniere. ANRM a pus, din nou, în consultare publică un proiect de HG privind reactualizarea acestora în funcție de rata inflației. Se estimează o majorare anuală a veniturilor bugetare cu 3,06 milioane de lei

Publicat pe Categorii Esential, Minerit, Semnal
Prima Pagina Actual Esential Cresc taxele miniere. ANRM a pus, din nou, în consultare publică un proiect de HG privind reactualizarea acestora în funcție de rata inflației. Se estimează o majorare anuală a veniturilor bugetare cu 3,06 milioane de lei

Se pregătește creșterea taxelor miniere de prospecțiune, exploarare și exploatare a resurselor minerale, activități desfășurate de titularii actelor de dare în administrare sau de concesiune). ANRM a pus în consultare publică un proiect de HG privind reactualizarea acestora în funcție de rata inflației

Agenția Națională pentru Resurse Minerale a pus în consultare publică un proiect de Hotărâre de Guvern privind reactualizarea valorii taxelor pentru activitățile miniere prevăzute de Legea minelor nr.85/2003, în funcție de rata inflației, conducând la creșterea veniturilor la bugetul de stat. În nota de fundamentare se precizează că s-a luat în calcul perioada decembrie 2018 – decembrie 2021, rata inflației fiind de 14,9%, valoare comunicată de Institutul Național de Statistică printr-o adresă transmisă ANRM din februarie 2022.

ANRM a mai pregătit, în 2020, un proiect de HG pentru reactualizarea taxei miniere, însă din cauza pandemiei s-a întârziat foarte mult la ministerele avizatoare, astfel că proiectul nu a fost finalizat până la finele anului. Procesul de avizare a fost reluat în 2021, însă nici acest proiect nu a fost aprobat, de data aceasta din cauza schimbărilor survenite la nivelul Guvernului, se specifică în documentul consultat de InvesTenergy.

Operatorii economici, titulari ai licențelor de explorare/exploatare și ai permiselor de prospecțiune/exploatare, vor fi obligați să plătească către bugetul de stat următoarele taxe reactualizate:

  • o taxa anuală pentru activitatea de prospecțiune, de 411 lei/kilometri pătrați față de 358 lei/kilometri pătrați;
  • o taxă anuală pentru activitatea de explorare, care crește de la 1.437 lei/kilometri pătrați la 1.651 lei/Kilometri pătrați;
  • o taxă anuală pentru activitatea de exploatare, de 41.275 lei/kilometri pătrați comparativ cu 35.923lei/kilometri pătrați cât se achită în prezent.

Prin intermediul acestui proiect de act normativ se urmărește  reactualizarea valorii taxelor miniere cuvenite statului român ca urmare a concesionării activităților miniere, astfel încât exploatarea acestor bunuri să realizeze echilibrul dintre diminuarea rezervelor, neregenerabile în cea mai mare parte, efortul investițional necesar punerii în valoare a acestora și beneficiile statului român, în calitate de proprietar, potrivit ANRM.

În ce privește taxa anuală pentru activitatea de explorare,  aceasta se dublează după 2 ani și devine de 5 ori mai mare după 4 ani.

Reactualizarea taxelor miniere va conduce la o creștere anuală a veniturilor bugetare cu 3,06 milioane de lei, potrivit estimărilor ANRM.


Publicat de

Redacția

Echipa InvestEnergy

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *