Există interes pentru participația Exxon Mobil la proiectul Neptun Deep. OMV Petrom împreună cu Romgaz și PGNiG Polonia, Lukoil PJSC, MOL Oil Ungaria and Gas PLC, Black Sea Oil&Gas,asocierea Cox llc s-au înscris în camerele de date

Publicat pe Categorii Esential, Investitii / Tranzactii, Semnal
Prima Pagina Actual Esential Există interes pentru participația Exxon Mobil la proiectul Neptun Deep. OMV Petrom împreună cu Romgaz și PGNiG Polonia, Lukoil PJSC, MOL Oil Ungaria and Gas PLC, Black Sea Oil&Gas,asocierea Cox llc s-au înscris în camerele de date

Există interes pentru preluarea participației companiei americane Exxon Mobil la proiectul Neptun Deep, de explorare şi expoatare a gazelor din Marea Neagră. Mai multe companii internaționale și consorții și-au manifestat concret interesul, înscriindu-se deja în camerele de date de la OMV Petrom și Exxon Mobil.

Surse autorizate susțin că OMV Petrom împreună cu Romgaz și PGNiG Polonia (cea mai mare companie poloneză de gaze) doresc să preia participația de 50% pe care o deține Exxon Mobil în Neptun Deep. Potrivit surselor noastre, alți investitori care s-au înscris pentru acces la camera de date de la Exxon sunt: rusii de la Lukoil PJSC, MOL Oil Ungaria and Gas PLC, Black Sea Oil&Gas și asocierea Cox llc.

Accesul la camerele de date oferă posibilitatea potențialilor investitori să afle date financiare și tehnice ce le sunt puse la dispoziție de Exxon Mobil și OMV Petrom, care  explorează împreună blocul de mare adâncime Neptun din Marea Neagră.

Ce crede premierul Ludovic Orban despre posibilitatea ca rușii de la Lukoil PJSC să exploateze gazele din platoul nostru continental de la Marea Neagră? Șeful Guvernului a declarat recent,la Digi 24, că „se pare că Exxon a luat decizia să testeze vânzarea participației de 50 la sută…Sigur că ne dorim un partener – în cazul în care Exxon va decide să vândă – un partener serios, care să fie din zona parteneriatelor noastre: UE, NATO. Sigur că nu putem hotărî noi în locul Exxon cui vinde participația”.

El a admis că există un posibil consorţiu care să cuprindă OMV, Romgaz şi încă o altă companie (PGNIG Poloni – n. r.) și care”poate să genereze o ofertă care să determine Exxon să ia o decizie care să fie benefică”.

Tansferul licenţei pe care o deţine ExxonMobil pentru perimetrul Neptun Deep din Marea Neagră ar trebui făcut prin hotărâre de Guvern, susține ministrul Economiei şi Energiei, Virgil Popescu, într-o postare pe Facebook. “Am declarat public, în repetate rânduri, că o prioritate a mandatului meu e ca exploatările din Marea Neagră să se realizeze, în cel mai scurt timp. Aceste exploatări reprezintă şi o consolidare a securităţii naţionale, nu doar o dezvoltare economică. Mi-aş dori ca Exxon să continue operaţiunile în România. În cazul în care din motive interne doresc să plece, le recomand să respecte legislaţia românească pe care au folosit-o când au intrat, adică HG pentru transferul de licenţă”, a scris Popescu pe reţeaua de socializare, subliniind faptul că operaţiunile de la Marea Neagră reprezintă o chestiune de securitate naţională.

Adrian Volintiru, director general, a declarat că Romgaz analizează posibilitatea de a prelua o participaţie de 15-20% din proiectul Neptun din Marea Neagră, după ce consultantul care se ocupa de exitul Exxon din România a contactat producătorul român de gaze pentru începerea negocierilor.

ExxonMobil şi OMV Petrom explorează blocul de mare adâncime Neptun din Marea Neagră. Rezultate preliminare au indicat rezerve de 42-84 de miliarde de metri cubi de gaze.


Publicat de

Redacția

Echipa InvestEnergy

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.