Creșterea prețurilor la energie, dezbatere în Parlamentul European. Comisarul Kadri Simson: Dacă nu va fi controlat, șocul prețurilor riscă să compromită relansarea Europei. Trebuie să luăm măsuri politice

Publicat pe Categorii Opinii / Analize, Semnal, Stiri externe
Prima Pagina Actual Semnal Creșterea prețurilor la energie, dezbatere în Parlamentul European. Comisarul Kadri Simson: Dacă nu va fi controlat, șocul prețurilor riscă să compromită relansarea Europei. Trebuie să luăm măsuri politice

Căminele vulnerabile ar trebui sprijinite pentru a face față creșterii prețurilor energiei, au declarat deputații europeni într-o dezbatere în cadrul sesiunii plenare. Pe 6 octombrie, cu prilejul unei dezbateri în sesiune plenară, deputații au subliniat nevoia urgentă de a sprijini cetățenii europeni confruntați cu prețuri record la gaz și electricitate, potrivit unui comunicat publicat pe site-ul Parlamentului European.

Siegfried Mureşan (PPE, România) a declarat: „Această creștere a prețurilor afectează cetățenii și întreprinderile europene, în special companiile mici și mijlocii, deja afectate de pandemie și de consecințele ei economice. Este datoria noastră să ajutăm cetățenii și companiile să depășească această criză a creșterii prețurilor la energie.”

Kadri Simson, comisar european pentru energie, a subliniat necesitatea de a acționa: „Acest șoc al prețurilor nu poate fi subestimat. El dăunează concetățenilor noștri, în special căminelor vulnerabile, slăbește competitivitatea și accentuează presiunile inflaționiste. Dacă nu va fi controlat, el riscă să compromită relansarea Europei. Nu există niciun dubiu că trebuie să luăm măsuri politice. Nu este prima oară când așa ceva se întâmplă în Europa, iar în trecut am răspuns prin diversificarea surselor de aprovizionare și prin inovația pe piață.”

Comisarul european a ținut să sublinieze că actualele creșteri de prețuri nu au legătură cu politica climatică a UE, dar sunt o consecință a dependenței europene de combustibilii fosili importați. Pentru Philippe Lamberts (Verzi/ALE, Belgia), această situație este un semnal de alarmă pentru accelerarea tranziției spre energii regenerabile și pentru a acționa cu mai multă solidaritate: „În fața acestei precarități energetice este în primul rând datoria statelor membre să răspundă folosind veniturile fiscale suplimentare pentru a garanta și extinde tarifele sociale preferențiale și pentru a dirija ajutoare directe spre căminele cele mai afectate. Producția durabilă și echitabilă costă mai mult decât cea murdară și injustă. Dacă dorim ca toată lumea să își permită un trai decent, trebuie să inversăm mașina care adâncește inegalitățile. Fără justiție socială tranziția ecologică nu poate avea loc, și fără tranziție ecologică societățile noastre se vor prăbuși.”

Manon Aubry (Stânga, Franța) a declarat că energia trebuie să fie un bun comun și accesibil tuturor. „Ați transformat-o într-un produs ca oricare altul cu care puteți face speculații și profit. A mânca și a te încălzi nu ar trebui să fie un lux, ci un drept fundamental.”

Reforma pieței energiei

Anumiți deputați au propus regândirea pieței europene a energiei. Subliniind nevoia fundamentală și urgentă de a asigura bunăstarea tuturor cetățenilor europeni, Iratxe García Pérez (S&D, Spania) a declarat: „În primul rând, Comisia trebuie să prezinte un plan pentru ca statele să acționeze în mod coordonat atunci când apar tensiuni pe piața energiei, veghind să existe o veritabilă Uniune europeană a energiei. În al doilea rând, trebuie să temperăm speculațiile pe piața de CO2 și în al treilea, trebuie să ne asigurăm că avem noi reguli de funcționare a pieței electricității care să asigure un mix energetic mai ieftin.”

Potrivit lui Christophe Grudler (Renew Europe, Franța), UE ar trebui să aibă în vedere trei direcții pentru rezolvarea crizei energetice: consolidarea instalațiilor de stocare a energiei și luarea în considerare a achiziției în comun de gaz; promovarea energiei fabricate în Europa (inclusiv a hidrogenului), prin reducerea dependenței de combustibili fosili din alte țări; și o reformare rapidă a piețelor energetice europene, inclusiv prin decuplarea prețului electricității de cel al gazului. „Piața europeană a energiei trebuie reformată în cadrul Pactului Verde pentru Europa”, a concluzionat acesta.

Politicile climatice în colimator

Rolul politicii climatice ambițioase a UE în creșterea prețurilor la energie a divizat vorbitorii. Ministrul sloven al afacerilor externe, Anže Logar, reprezentant al președinției rotative a Consiliului, a declarat că politica climatică a UE și în special pachetul Fit for 55 nu este „nici sursa actualei creșteri bruște a prețurilor la energie, nici o soluție pe termen scurt. Pe termen lung, decarbonizarea economiei europene poate contribui la atenuarea fluctuațiilor prețurilor la energie și la lupta împotriva sărăciei energetice”. Între timp căminele vulnerabile ar trebui să primească asistență financiară prin intermediul Fondului social pentru climat, a adăugat acesta.

Potrivit Joëlle Mélin (ID, Franța), accentul pus pe energiile regenerabile în Pactul Verde european ar putea crește vulnerabilitatea Europei la șocurile pieței. „Statele membre ar trebui să fie în măsură să ia decizii cu privire la mixul energetic pe cont propriu, și nu ar trebui să fie făcute părtașe la acest eșec” a spus aceasta.

Beata Szydło (ECR, Polonia) a subliniat că tendința de creștere a prețurilor energiei continuă. Deputata a exprimat îndoieli cu privire la rezultatele pe care le poate aduce pachetul Fit for 55. „Cred că trebuie să fim foarte prudenți în legătură cu aceste soluții. Vorbeați despre ce a cauzat această explozie a prețurilor energiei. Ea se datorează în parte taxării emisiilor. Unde au fost luate aceste decizii? În această instituție. Cred că trebuie să ne reconsiderăm politica energetică”


Publicat de

Redacția

Echipa InvesTenergy

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *