Cristina Prună, despre riscul prelungirii mandatelor șefilor ANRE: Deciziile luate după 23 octombrie pot fi lovite de nulitate în instanță

Publicat pe Categorii Flux energetic
Prima Pagina Actual Flux energetic Cristina Prună, despre riscul prelungirii mandatelor șefilor ANRE: Deciziile luate după 23 octombrie pot fi lovite de nulitate în instanță

Prelungirea prin ordonanţă de urgenţă a mandatelor membrilor Comitetului de reglementare al Autorităţii Naţionale de Reglementare în domeniul Energiei (ANRE) riscă să „arunce în aer piaţa energiei”, deoarece deciziile luate de ANRE după 23 octombrie pot fi lovite de nulitate în instanță, avertizează Cristina Prună, deputat USR, Vicepreședintele Comisiei pentru industrii și servicii din Camera Deputaților.

Prună susține că membrii Comitetului de reglementare al ANRE ar trebui numiţi de Parlament. „Mandatele a patru membri din conducerea ANRE expiră pe 23 octombrie. Din cauză că nu şi-au împărţit încă funcţiile bănoase PSD şi PNL vor să arunce efectiv în aer piaţa de energie. Planul Guvernului este simplu: să intre cu bocancii în lege. Chiar dacă membrii comitetului de reglementare al ANRE sunt numiţi de Parlament, ei vor să dea o ordonanţă de urgenţă prin care să le prelungească mandatele cu 6 luni. De ce o astfel de decizie poate reprezenta un pericol la adresa sistemului energetic naţional? Pentru că orice decizie va lua ANRE după 23 octombrie se poate lovi de nulitate în instanţă. Guvernul nu poate justifica urgenţa în acest caz şi se poate ajunge la un conflict de natură constituţională”, precizează Cristina Prună, într-o postare pe facebook.

Ea apreciază că decizia prelungirii mandatelor prin OUG este cu atât mai „strigătoare la cer”, cu cât coaliţia are majoritate în Parlament şi ar fi avut timp să organizeze în Legislativ procedura pentru numirea Comitetului de reglementare al ANRE.


Publicat de

Redacția

Echipa InvestEnergy

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *