Cristina Prună, Vicepreședintele Camerei Deputaților, cere Ministerului Energiei un termen clar de finalizare a Strategiei naționale privind Hidrogenul

Publicat pe Categorii Flux energetic, Semnal
Prima Pagina Actual Flux energetic Cristina Prună, Vicepreședintele Camerei Deputaților, cere Ministerului Energiei un termen clar de finalizare a Strategiei naționale privind Hidrogenul
  • Există deja mai mulți investitori interesați de construcția a noi capacități variate de producție a hidrogenului în România”

“Avem nevoie de termene clare referitor la când va fi gata Strategia națională privind Hidrogenul. De finalizarea acesteia depinde mai apoi și crearea unei legislații specifice privind hidrogenul pentru ca investitorii să aibă un cadru solid și predictibil. Doar astfel putem avea perspectiva că în țara noastră vom putea demara investiții în noile capacități de producție”, susține Cristina Prună, Vicepreşedinte Camera Deputaţilor și Vicepreședinte Comisia pentru industrii şi servicii.

România are potențialul de a desfășura mari proiecte pe bază de hidrogen. Există deja mai mulți investitori interesați de construcția a noi capacități variate de producție a hidrogenului în viitor la noi în țară. Avem, de asemenea, și un institut la Râmnicu Vâlcea specializat printre altele și în dezvoltarea și diseminarea tehnologiilor bazate pe hidrogen, precizează Prună, într-o declarație pe facebook.

Voința executivă de accesibilizare a proiectelor pe hidrogen trebuie să fie și ea cel puțin la același nivel cu dorința investitorilor și competența cercetătorilor, insistă aceasta.

Ministerul Energiei a anunțat că va elabora în perioada următoare o Strategie națională privind Hidrogenul. Multe alte țări europene au deja astfel de documente care deservesc ca fundație pentru investițiile din viitor. România nu este parte, în prezent, a inițiativei europene Hydrogen Backbone. Aceasta a fost înființată cu scopul dezvoltării unei rețele transfrontaliere de infrastructură de transport a hidrogenului în Europa prin convertirea infrastructurii existente pe gaz. La momentul actual sunt membre ale European Hydrogen Backbone 23 de companii de infrastructură de gaz. Dacă acest lucru nu se schimbă, riscăm ca rețelele de hidrogen din viitor să se oprească fix la granițele țării noastre și să rămânem izolați energetic, avertizează Cristina Prună.

Comisia Europeană a lansat anul trecut Strategia privind hidrogenul și a gândit multiple mecanisme de finanțare disponibile inclusiv pentru țara noastră, precum Fondul de Inovare și Fondul pentru Modernizare. În contextul Pactului Verde European, Comisia încurajează dezvoltarea cât mai rapidă a tehnologiilor de producere și stocare a hidrogenului.

Hidrogenul constituie o parte marcantă a viitorului energetic în Europa. Nu trebuie să ratăm șansa de a valorifica această resursă, afirmă Vicepreședintele Camerei Deputaților.


Publicat de

Redacția

Echipa InvestEnergy

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *