Cristina Tudoraș, avocat colaborator Schoenherr și Asociații SCA: Gata cu interdicția! Condamnații penal pot înființa societăți. Și le pot conduce

Publicat pe Categorii Flux energetic
Prima Pagina Actual Flux energetic Cristina Tudoraș, avocat colaborator Schoenherr și Asociații SCA: Gata cu interdicția! Condamnații penal pot înființa societăți. Și le pot conduce

Condamnații pentru comiterea anumitor infracțiuni pot înființa societăți, pe care să le și conducă. Până ieri, legislația privind societățile comerciale prevedea că persoanele care au fost condamnate pentru anumite infracțiuni nu au voie să înființeze societăți. Această prevedere a fost modificată de Legea 162/2019, al cărei articol unic prevede că – pentru ca această interdicție să opereze – este nevoie ca judecătorul să interzică în mod expres dreptul condamnatului de a fi fondator de societăți, printr-o pedeapsă complementară condamnării, sesisează Cristina Tudoraș, avocat colaborator în cadrul Schoenherr și Asociații SCA.

Este vorba de persoanele condamnate pentru comiterea de infracțiuni contra patrimoniului prin nesocotirea încrederii, infracțiuni de corupție, delapidare, infracțiuni de fals în înscrisuri, evaziune fiscală, infracțiuni prevăzute de Legea nr. 656/2002 pentru prevenirea și sancționarea spălării banilor, precum și pentru instituirea unor măsuri de prevenire și combatere a finanțării actelor de terorism, republicată, sau pentru infracțiunile prevăzute de Legea nr. 31/1990.

„Așadar, dacă o persoană a comis una dintre infracțiunile de mai sus, nu mai este suficientă condamnarea pentru a-i fi interzis să aibă calitatea de fondator într-o societate. Este nevoie ca, suplimentar, instanța să îi interzică în mod expres să aibă această calitate. Putem trage concluzia că, în lipsa acestei interdicții exprese, persoanele condamnate anterior intrării în vigoare a acestei modificări pot începe deja să fondeze și să conducă societăți comerciale”, a declarat Cristina Tudoraș, avocat colaborator în cadrul Schoenherr și Asociații SCA.

Iată cum arăta articolul din Legea 31/1990, înainte de a fi modificat: Art. 6 (2) Nu pot fi fondatori persoanele care, potrivit legii, sunt incapabile sau care au fost condamnate pentru infracțiuni contra patrimoniului prin nesocotirea încrederii, infracțiuni de corupție, delapidare, infracțiuni de fals în înscrisuri, evaziune fiscală, infracțiuni prevăzute de Legea nr. 656/2002 pentru prevenirea și sancționarea spălării banilor, precum și pentru instituirea unor măsuri de prevenire și combatere a finanțării actelor de terorism, republicată, ori pentru infracțiunile prevăzute de prezenta lege.

Acum, arată astfel: Art. 6 (2) Nu pot fi fondatori persoanele care, potrivit legii, sunt incapabile ori cărora li s-a interzis prin hotărâre judecătorească definitivă dreptul de a exercita calitatea de fondator ca pedeapsă complementară a condamnării pentru infracțiuni contra patrimoniului prin nesocotirea încrederii, infracțiuni de corupție, delapidare, infracțiuni de fals în înscrisuri, evaziune fiscală, infracțiuni prevăzute de Legea nr. 656/2002 pentru prevenirea și sancționarea spălării banilor, precum și pentru instituirea unor măsuri de prevenire și combatere a finanțării terorismului, republicată, cu modificările și completările ulterioare, sau pentru infracțiunile prevăzute de prezenta lege.”

Mai mult, potrivit Schoenherr și Asociații SCA, modificarea are relevanță și pentru următorul articol din Legea 31/1990 privind societățile comerciale:

Art. 731 Persoanele care, potrivit art. 6 alin. (2), nu pot fi fondatori nu pot fi unici administratori, directori, membri ai consiliului de supraveghere și ai directoratului, cenzori sau auditori financiari, iar dacă au fost alese, sunt decăzute din drepturi.


Publicat de

Redacția

Echipa InvesTenergy

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *