Criză de specialiști la ANRM. S-au scos la concurs 24 de poziţii şi s-a prezentat doar un candidat! Se cere experiență, este mult de lucru, însă salariile sunt mici

Publicat pe Categorii Business, Esential, Semnal
Prima Pagina Actual Esential Criză de specialiști la ANRM. S-au scos la concurs 24 de poziţii şi s-a prezentat doar un candidat! Se cere experiență, este mult de lucru, însă salariile sunt mici
  • Agenția, subordonată Secretariatului General al Guvernului, se finanţează de la buget

Agenţia Naţională de Resurse Minerale (ANRM), instituţia care se ocupă de reglementarea operatorilor din sectorul petrolier şi minier, inclusiv de calculul şi colectarea redevenţelor, duce mare lipsă de specialiști. În prezent, se lucrează cu doar 25 specialiști. Anul trecut, 14 au ieșit la pensie și mulți angajați și-au dat demisia. Motivul: salariile mici. Salariul mediu brut al unui angajat este în jur de 6200 de lei (4000 de lei net).

“ANRM se confruntă cu o criză de personal. S-au scos la concurs 24 de poziţii şi s-a prezentat doar un candidat! Nu sunt atraşi de salarii în condiţiile în care se cere Criză de specialiști la ANRM. S-au scos la concurs 24 de poziţii şi s-a prezentat doar un candidat! Nu sunt atraşi de salarii în condițiile în care se cere experiență și studii aprofundate. Preferă să lucreze în privat”, susțin surse autorizate.

Nu este pentru prima data când Agenția se confruntă cu această situație. Și în anii anteriori s-au organizat concursuri pentru experți, referenți și consilieri, urmare a pensionării mai multor specialiști, însă fără rezultate. Nu s-au mai făcut angajări la ANRM.

În prezent, ANRM are 126 de posturi, din care doar 102 ocupate, în condiţiile în care, la înfiinţare, avea 280 de salariaţi. Din aceştia, 34 se află în teritoriu.

Agenția, subordonată Secretariatului General al Guvernului, se finanţează de la buget. Banii încasați din taxe şi redevenţe se varsă la bugetul de stat. Corect ar fi, dacă tot stabilește prețuri de referință, ANRM să aibă statut de autoritate de reglementare  ca ANRE și să fie subordonată Parlamentului. Astfel, s-ar putea autofinanța și ar putea acorda salarii mai mari, corespunzătoare pregătirii și muncii depuse de specialiști. Statutul ANRM poate fi schimbat doar prin modificarea Legii minelor în Parlament. Este nevoie de voință politică, mai multe variante de modificare a legii fiind blocate în Camera Deputaților. Între timp, volumul de lucru crește și se resimte acut lipsa de personal.  

Activitatea ANRM, instituție subordonată Guvernului, ce gestionează resursele de hidrocarburi – petrol și gaze, precum și resurele minerale, proprietate a statului român, este pe cât de complexă, pe atât de importantă pentru statul român. ANRM încheie în numele statului acorduri petroliere, licențe de concesiune minieră și permise de exploatare. Totodată, gestionează Sistemul național de transport prin conducte al țițeiului și gazelor naturale și reglmenentează activitățile de exploatare a scestuia prin acordurile de concesiune încheiate cu societăți. Practic, ca să desfășoare activitate în România, marii investitori în domeniul petrolier și al gazelor trec prin filtrul specialiștilor de la ANRM pentru aprobări licențe de concesiune și permise de exploatare.

 La Secretariatul General al Guvernului există un proiect de act normativ de modificare a structurii organizatorice a Agenției Naționale pentru Resurse Minerale, cu  creșterea numărului de posturi, modificarea regimului de finanțare și instituirea posibilității organizării de compartimente de control regional, alături de compartimentele de inspecție teritorială. Potrivit documentului prezentat anul trecut de e-nergia.ro, numărul de angajaţi se va dubla, iar salariile vor fi susţinute din perceperea unei cote de 5% din valoarea redevenţelor plătite de companiile care extrag gaze, petrol, sau derulează operaţiuni din aria minieră. S-a schimbat Guvernul și proiectul de act normativ zace într-un sertar la SGG.

Agenţia Naţională de Resurse Minerale (ANRM) a anunţat, în septembrie, o creştere record a veniturilor aduse la bugetul de stat, de 17,6 milioane de lei în 2019, de aproape două ori mai mari faţă de 9,8 milioane de lei pe întreg anul 2018. Acestea sunt venituri din tarife plătite de companii pe Legea minelor şi Legea petrolului. “Anul trecut, ANRM a contribuit cu venituri la bugetul de stat, din tarife, de 9,8 milioane de lei, faţă de 8,7 milioane de lei, în 2017 (creştere de 13%)”, potrivit unui comunicat al ANRM.

ANRM acordă anual peste 1.000 de permise de exploatare a balastierelor, a carierelor de piatră şi nisip.


Publicat de

Redacția

Echipa InvestEnergy

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *