Cu două zile înainte de AGA, continuă dezvăluirile la Electrica. Administrator și candidat Gicu Iorga, în situație de incompatibilitate?! Ramona Ungur a demisionat, Bogdan George Iliescu este în continuare pe lista candidaților pentru noul CA

Publicat pe Categorii Esential, Semnal
Prima Pagina Actual Esential Cu două zile înainte de AGA, continuă dezvăluirile la Electrica. Administrator și candidat Gicu Iorga, în situație de incompatibilitate?! Ramona Ungur a demisionat, Bogdan George Iliescu este în continuare pe lista candidaților pentru noul CA
  • Temă de analiză urgentă pentru Ministerul Energiei, în calitate de acționar la Electrica, înainte de votul din data de 28 aprilie!
  • Iată ce spunea Virgil Popescu, în calitate de deputat PNL, în 2017: Companiile de energie au fost transformate în active de partid… Ce îi recomandă pe domnii Gicu Iorga și Ciprian Iacob pentru a fi membri în boardul Electrica? Mă refer la altă competență în afara de cea de membru de partid…

“Se constată o deficiență tot mai mare în modul în care sunt administrate companiile energetice care se află în portofoliul de activitate al ministerului pe care îl conduceți. Aceste deficiențe sunt cauzate de modul în care sunt făcute numiri de personal, uneori statul exercitându-și abuziv calitatea de acționar. Practic, companiile de energie au fost transformate în active de partid”, semnala Virgil Popescu, în calitatea sa de deputat PNL, în 2017, fostului ministru al Energiei, Toma Petcu. Una dintre întrebările adresate de Virgil popescu este: Ce îi recomandă pe domnii Gicu Iorga și Ciprian Iacob pentru a fi membri în boardul Electrica? Mă refer la altă competență în afara de cea de membru de partid…

Probabil răspunsul transmis de Toma Petcu l-a convins pe ministrul Virgil Popescu, care l-a păstrat administrator la Electrica pe Gicu Iorga.

Cu două zile înainte de Adunarea Generală a  Acționarilor Electrica, când se va decide alegerea membrilor Consiliului de Administratie,  prin aplicarea metodei votului cumulativ, se atrage atenția Ministerului Energiei, în calitate de acționar al companiei, asupra unui alt actual administrator și candidat , care se află în stare de incompatibilitate, potrivit unor experți în energie. Este vorba despre Gicu Iorga care este administrator neexecutiv în Consiliul de Administrație Electrica și candidat pentru această funcție în noul CA.

Iată ce susțin experții consultați de InvesTenergy despre situația lui Gicu Iorga:

Acesta a fost numit începând cu luna martie 2021 Șef birou vamal în cadrul ANAF – DGV București, derulând activitate vamală, așa cum este confirmat și în CV-ul său postat pe site-ul Electrica: https://www.electrica.ro/wp-content/uploads/2021/04/CV_GicuIorga_2021_RO.pdf În această calitate, calitate de Șef birou vamal, Iorga este funcționar public. Activitățile vamale sunt definite la Art 370 alineat (3) pct g) din Codul Administrativ 2019, ca activități cu caracter special care implică exercitarea prerogativelor de putere publică. Mai mult, în Anexa 5 cu Lista cuprinzând funcțiile publice, la I. Funcții publice specifice, A. Funcții publice de conducere, pct 26. este prevăzută în mod expres funcția de “șef birou vamal”. Conform Legii 161/2003 amendată la zi Art. 94. (2) se precizează că “Funcţionarii publici nu pot deţine alte funcţii şi nu pot desfăşura alte activităţi, remunerate sau neremunerate, după cum urmează:  […]   c) în cadrul regiilor autonome, societăţilor reglementate de Legea nr. 31/1990, republicată, cu modificările şi completările ulterioare, ori în alte unităţi cu scop lucrativ din sectorul public”.

Aceste incompatibilități sunt prezentate și pe site-ul Direcției Generale a Vămilor. Este logic și conform cu practica din alte țări faptul că un funcționar public nu poate desfășura alte activități în cadrul unei societăți comerciale.

Gicu Iorga susține că nu este în incompatibilitate (contactat de jurnalista Sidonia Bogdan). Experții  consultați de InvesTenergy spun că acesta se prevalează de modificarea articolului 94 (2) lit c) din legea 161/2003 introdusă prin legea 59/2019. Practic, prin legea inițială 161/2003, articolul 94 (2) prevedea: “Funcţionarii publici nu pot deţine alte funcţii şi nu pot desfăşura alte activităţi, remunerate sau neremunerate, dupa cum urmează: […]c) în cadrul regiilor autonome, societăţilor comerciale ori în alte unităţi cu scop lucrativ, din sectorul public sau privat, în cadrul unei asociaţii familiale sau ca persoană fizică autorizată”. Iar prin legea 59/2019, articolul 94 (2) lit c) a fost modificat după cum urmează: “Funcţionarii publici nu pot deţine alte funcţii şi nu pot desfăşura alte activităţi, remunerate sau neremunerate, după cum urmează:  […] c) în cadrul regiilor autonome, societăţilor reglementate de Legea nr. 31/1990, republicată, cu modificările şi completările ulterioare, ori în alte unităţi cu scop lucrativ din sectorul public”. Dl Iorga probabil consideră că mențiunea privind “sectorul public” de la finalul punctului c) se referă și la “societățile reglementate de Legea nr. 31/1990”, și nu doar la “alte unități cu scop lucrativ”. Însă Electrica, având statul ca acționar pentru un procent de 48,79 % din capitalul său nu aparține sectorului public.

Cum să fie un funcționar public compatibil cu desfășurarea unei activități în cadrul unei societăti comerciale cu capital privat? De exemplu, un vameș poate desfășura o activitate în cadrul unei societăți comerciale private care derulează activități de export import?

Experții remarcă că formularea din art 94 (2) nu este una foarte clară. Nu se poate considera că mențiunea “din sectorul public” se referă la societățile reglementate de Legea nr. 31/1990. Dacă aceasta ar fi fost intenția legiuitorului, ar fi menționat acest lucru de o maniera mai clară în interiorul frazei.

Având în vedere speța recentă ridicată legată de statutul de independent al unora din membrii actuali ai Consiliului de Administrație Electrica, ar fi indicat ca noul CA care va fi ales să nu mai aibă nici un fel de neclarități sau ambiguități în privința statului membrilor săi. Poate Ministerul Energiei va analiza cazurile prezentate înainte de votul din data de 28 aprilie!

Este interesantă opinia exprimată de Virgil Popescu, în calitate de deputat PNL și Vicepreședinte al Comisiei pentru Industrii și Servicii, în 2017, într-o interpelare adresată fostului ministru al Energiei, Toma Petcu, cu privire la administrarea companiilor de stat, respectiv societatea Electrica: http://www.cdep.ro/interpel/2017/i734B.pdf.

Expertul în energie Gabriel Dumitrașcu avertizează că Electrica este expusă major riscului de a-i fi anulate toate deciziile Consiliului de Administrație din ultimii trei ani. Într-o postare pe Facebook, acesta  susține că  Bogdan George Iliescu și Ramona Ungur, aleși membri independenți ai Electrica, de fapt, nu ar fi fost independenți, pentru că primul era administrator și la Transgaz, iar cea de-a doua la Oil Teminal, companii controlate de stat.

Între timp Ramona Ungur a renunțat la mandat, potrivit unui raport transmis Bursei de Valori București. Bogdan George Iliescu este, în continuare, pe lista candidaților pentru CA Electrica. La fel și Gicu Iorga…


Publicat de

Redacția

Echipa InvestEnergy

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *