Cu motoarele turate pe eficiență energetică, ANRE promovează furnizorii de servicii energetice să ofere soluții integrate pentru reducerea cheltuielilor cu energia

Publicat pe Categorii Eficienta energetica, Esential, Semnal
Prima Pagina Actual Esential Cu motoarele turate pe eficiență energetică, ANRE promovează furnizorii de servicii energetice să ofere soluții integrate pentru reducerea cheltuielilor cu energia

eficienta en
Atenția Autorității Naționale de Reglementare în domeniul Energiei – ANRE este îndreaptă, în ultima perioadă, pe eficiența energetică. Se anunță campanii de de informare și motivare a consumatorilor să utilizeze eficient energia, sunt promovați furnizorii de servicii energetice – companiile ESCO. Cadrul legal suportă modificări:Legea privind eficiența energetică este completată după un an de la intrarea în vigoare, Autoritatea de Reglementare în domeniul Energie – ANRE stabilind și un nou Regulament de atestare a companiilor de servicii energetice care pun în aplicare Contractul de Performanță Energetică (tip ESCO).

Este momentul optim pentru furnizorii de servicii energetice – companii ESCO să se dezvolte, să ofere soluții integrate cu scopul reducerii cheltuielilor cu energia, susțin autoritățile. Responsabilul cu promovarea pieței serviciilor energetice este Departamentul pentru Eficiență Energetică din cadrul ANRE, condus de vicepreședintele Emil Calotă, care are – printre altele – obligația să publice lista cu furnizorii disponibili de servicii energetice care sunt calificați şi/sau certificați pe site-ul instituției.

Președintele asociației de profil Escorom, Cătălin Dragostin, declara însă că societățile Esco din România sunt în continuare în perioada de început, deşi debutul a fost făcut încă din anii ’90. Furnizorii de servicii energetice din România se confruntă cu diverse piedici, de la cele de fiscalitate la cele de inadecvare legislativă, bancară şi contabilă, a afirmat reprezentantul Escorom.

Nou Regulament de atestare a companiilor ESCO, supus consultării publice

Între timp, ANRE a pregătit un proiect de Ordin pentru aprobarea Regulamentului de atestare a companiilor de servicii energetice care pun în aplicare Contractul de Performanță Energetică (tip ESCO), ce este supus consultării publice. Regulamentul stabilește condițiile pentru agrearea companiilor de servicii energetice în vederea aplicării Contractului de Performanță Energetică, cu aplicarea și respectarea Codului European de Conduită. Accesul participanților la piață care oferă servicii energetice se bazează pe criterii transparente și nediscriminatorii, potrivit Ordinului ANRE.

Orice persoană fizică sau juridică poate fi client al furnizorului de servicii energetice, care va încheia un Contract de Performanță, ce reprezintă un acord contractual între beneficiarul și furnizorul unei măsuri de îmbunătățire a eficienței energetice, verificată și monitorizată pe toată perioada contractului, prin care cheltuielile cu investițiile referitoare la măsura respectivă sunt plătite proporțional cu un nivel al îmbunătățirii eficienței energetice convenit prin contract sau cu alte criterii convenite privind performanța energetică, cum ar fi economiile financiare;

Furnizorul de servicii energetice asigură:
– reduceri de consum eficient economic;
– preia riscurile de performanță: al nerealizării economiilor agreate contractual, de proiectare, de implementare și de operare a măsurilor puse în aplicare;
– economiile de energie, ce sunt garantate de furnizor și determinate prin procedura de monitorizare & verificare

Practic, furnizorul susține în mod activ clientul în implementarea unui sistem de management energetic pe durata contractului și eventual și după expirarea acesteia, pe baza unui acord. Aceasta ajută să se mențină beneficiile rezultate din proiect chiar și după expirarea duratei de contract.

Important de evidențiat este că furnizorul de servicii energetice și clientul vor evita conflictul de interes și vor avea o politică de toleranță zero față de corupție și tranzacții cu „persoane neeligibile” .


Publicat de

Redacția

Echipa InvesTenergy

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *