Cu voia Guvernului Orban și aprobarea acționarilor, la Hidroelectrica se continuă demersurile pentru listare. Se caută consultant juridic internațional. Se lucrează și la achiziția de active ale grupurilor CEZ și Enel, precum și ale UCM Reșița

Publicat pe Categorii Business, Semnal
Prima Pagina Actual Semnal Cu voia Guvernului Orban și aprobarea acționarilor, la Hidroelectrica se continuă demersurile pentru listare. Se caută consultant juridic internațional. Se lucrează și la achiziția de active ale grupurilor CEZ și Enel, precum și ale UCM Reșița
  • Hidroelectrica vrea să continue și colaborarea cu Verbund Hydro Power, inițiată în octombrie 2018. Grupul austriac ar intenţiona să cumpere pachetul de 20% din Hidroelectrica deţinut de Fondul Proprietatea, potrivit unor surse din piața energiei

Guvernul Orban dorește să se listeze Hidroelectrica la Bursă. “Ne dorim listarea Hidroelectrica cât mai repede posibil. Este un proces în desfăşurare, care se va termina cât mai repede. Nu ştim ce pachet va fi, 10-15-20%, dar statul va păstra controlul companiei. Se tergiversează de ani buni listarea Hidroelectrica şi a altor companii, dar bursa trebuie dezvoltată ca instrument de susţinere a dezvoltării companiilor şi de a permite fiecărui cetăţean să investească în aceste companii”, a declarat premierul Ludovic Orban.

În lumina noilor declarații, la Hidroelectrica se continuă demersurile privind listarea. Se caută un consultant juridic internațional care să ofere asistență în procesul de listare la bursă. Acționarii sunt solicitați să aprobe, în ședința AGEA stabilită pentru 12 decembrie, „achiziționarea de către Hidroelectrica a unor servicii avocaționale de consultanță și asistență juridică ale unui consultant juridic internațional care va întreprinde toate măsurile necesare în scopul îndeplinirii cerințelor impuse pe piețe de capital în legătură cu procedura de ofertă publică prevăzută de HG 1066/2013”.

“Unul dintre principalele obiective – și primul pe care doresc să îl menționez, este să realizăm IPO-ul. Acesta ar asigura resursele financiare pentru o dezvoltare spectaculoasă a societății, cu beneficii atât pentru economia românească în general, cât și pentru sistemul energetic în special. Am depășit principalele obstacole interne și putem intra în linie dreaptă, dacă va exista o decizie fermă în acest sens”, a declarat Bogdan Badea, Președinte Directorat Hidroelectrica, într-un interviu acordat InvesTenergy, declarându-se optimist în privința listării companiei pe care o conduce.

“E realist să spunem că, în toamna anului viitor, am putea fi pregătiți, din punct de vedere tehnic, astfel încât listarea să aibă loc. Decizia aparține însă acționarilor și va ține cont cu siguranță de opinia consultanților, de ferestrele de listare și de momentul cel mai bun pe care aceștia ni-l vor recomanda pentru o listare de succes. Interesul clar al statului român, care deține 80% din societate, este să obțină un preț cât mai bun, care să reflecte valoarea reală a companiei Hidroelectrica”, a spus Badea.

În paralel cu derularea procesului de listare, Hidroelectrica are planuri mari de dezvoltare și face pași în această direcție.  A demarat acțiunile aferente procesului de fuziuni și achiziții (M&A) pentru Grupurile CEZ România și Enel România și angajarea de avocați specializați.  Conducerea companiei va informa acționarii în ședința AGEA stabilită pentru data de 12 decembrie despre acțiunile întreprinse.

Totodată, se cere aprobarea acționarilor pentru achiziționarea unor servicii avocaționale de consultanță pentru îndeplinirea obiectivului de a-și diversifica portofoliul de producție prin proiecte noi, atât prin transfer de business, achiziție de participații și/sau achiziție de acțiuni sau active ale grupurilor CEZ România și Enel România.

Atât Hidroelectrica, cât și Electrica au în plan achiziția unor active ce aparțin Grupului CEZ în România, interes confirmat de șefii celor două companii. Interesul major este pentru companiile de distribuție și furnizare, potrivit unor surse autorizate.

În ce privește UCM Reșița, Hidroelectrica a demarat preluarea activelor care vor fi utilizate în activitățile de mentenanță și de retehnologizare, potrivit unui document public al companiei. Conducerea va cere aprobare de la acționari să angajeze avocați și în acest proces.

InvesTenergy a scris despre planurile Hidroelectrica privind achiziția de parcuri eoliene şi fotovoltaice în ţară, precum şi a unor companii energetice în afara graniţelor. Dezvoltarea strategiei investiționale a presupus inițierea acțiunilor strategice privind realizarea sau achiziționarea de noi capacități de producie a energiei din surse hidroenergetice (termoelectrice, eoliene, solare, biomasă și alte surse regenerabile) și analiza oportunității abordării unor domenii noi de activitate economică și industrială, se menționează într-un Raport al administratorilor. La cererea conducerii, s-a realizat un studiu de piata privind oportunitatile de dezvoltare ale Hidroelectrica, în România și în regiune, atât în domeniul energiei electrice, cât și în alte domenii pentru Grupul Hidroelectrica. Potrivit Raportului administratorilor, studiul trateaza în principal oportunitățile din România, dar are și o perspectivă regională prin includerea următoarelor țări: Ungaria, Belgia și Serbia.

Mai mult, Hidroelectrica vrea să continue colaborarea cu Verbund Hydro Power, inițiată în octombrie 2018, cu scopul analizării proiectelor și identificării celor care sunt eligibile pentru a fi dezvoltate în comun. Se cere aprobarea acționarilor pentru încheierea unui Memorandum de Înțelegere între cele două companii.

Grupul austriac Verbund ar intenţiona să cumpere pachetul de 20% din Hidroelectrica deţinut de Fondul Proprietatea, potrivit unor surse din piața energiei.

În baza colaborării, Hidroelectrica și Verbund intenționează să dezvolte în comun „soluții de proiectare, de construire și echipare bazate pe cele mai noi soluții și tehnologii în domeniul energetic”. Verbund Hydro Power GmbH este cea mai importantă companie de utilități din Austria și unul dintre cei mai mari producători de energie hidroelectrică din Europa. Compania deține o vastă experiență în domeniul dezvoltării și operării de centrale electrice, precum și un remarcabil know-how în zona producerii de energie atât din sursă hidro, cât și din resurse regenerabile în general.


Publicat de

Redacția

Echipa InvesTenergy

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *