Cum distruge Ministerul Mediului, cu un Ordin “nelegal și abuziv”, o investiție de 86 milioane euro în cea mai modernă centrală pe biomasă din S-E Europei – Bioenergy  Suceava

Publicat pe Categorii Investitii / Tranzactii, Semnal
Prima Pagina Business Investitii / Tranzactii Cum distruge Ministerul Mediului, cu un Ordin “nelegal și abuziv”, o investiție de 86 milioane euro în cea mai modernă centrală pe biomasă din S-E Europei – Bioenergy  Suceava

Să fii investitor în România, să ai o afacere profitabilă, devine o misiune imposibilă. Cea mai mare problemă pentru investitori rămâne legislația, mai exact desele modificări legislative care vin pe parcurs și care, în loc să fie un sprijin, lovesc și distrug investițiile.

Într-un mare impas este și investiția în valoare de 86 de milioane de euro realizată de frații Bodea de la Adrem Invest la Suceava:  Bioenergy este cea mai mare și cea mai performantă centrală de cogenerare a energiei termice și energiei electrice, care utilizează biomasa ca sursă de producere a căldurii, din Sud-Estul Europei, ce asigură alimentarea cu căldură a peste 50.000 de suceveni racordați la sistemul centralizat de încălzire.

bioenergy-suceava

Un ordin al Ministerului Mediului, Apelor și Pădurilor, considerat de reprezentanții Adrem Invest și avocații care îi reprezintă “nelegal si abuziv”, care exclude lemnul de foc și resturile din exploatarea acestuia din categoria de biomasă certificabilă, creează dificultăți majore în procesul de producție, afectând încălzirea în municipiul Suceava.

Scoaterea lemnului de foc din categoria biomasă nu este justificată, a afirmat Adrian Bodea, Președinte Adrem Invest și acționar Bioenergy Suceava, exprimându-și dezamăgirea față de noile modificări legislative, care în loc să vină în sprijinul producătorilor de energie din resurse regenerabile, ne pun în dificultate financiară, cu riscul de a sista activitatea.

conferinta-2

“Practic, prin Ordinul Ministerului Mediului, Apelor și Pădurilor nr. 1534/2016 se motivează excluderea lemnului de foc pentru producerea de energie prin faptul că acest lucru are un impact negativ asupra aprovizionării cu lemn de foc a populației din mediul rural, cât și a creșterii prețului la lemnul de foc necesar încălzirii locuințelor. Pe lângă faptul că această motivație nu este echitabilă, considerăm că nu este nici justificată deoarece, în realitate, la un consum anual al populației de 16 milioane mc lemn de foc, consumul anual estimat al întregii capacități de cogenerare pe bază de biomasă din România este de 35.000 mc, adică în jur de 2% din consumul total și, în consecință, fără un impact real asupra asigurării cu lemn de foc a populației”, a explicat Adrian Ciurtin, avocat Ciurtin&Associates, modificarea Ordinului Ministerului Mediului 1534/2016 privind acordarea certificatelor verzi.

Bioenergy Suceava este direct afectată de noua măsură a Ministerului Mediului, Apelor și Pădurilor. În finanțarea centralei s-a avut în vedere și obținerea de certificate verzi pentru producerea de energie și excluderea lemnului de foc și deșurilor din sivicultură din categoria biomasă, exceptând această categorie din cele ce beneficiază de certificate verzi, fapt ce afectează centrala care oferă cel mai mic preț din țară, de 116 lei/Gcal. Astfel, centrala de cogenerare ce utilizează resturi de lemn, rădăcini, crengi și rumeguș pentru producerea agentului termic, nu va mai primi certificate verzi, formule prin care erau subvenționate investițiile în surse de energie regenerabilă, de către distribuitorii de energie, explică reprezentanții companiei.

Doina Oică, Director Economic al Bioenergy Suceava, susține că această modificare legislativă nu a fost anticipată la înființarea centralei, motiv pentru care, în acest moment, schimbă substanțial capacitatea de finanțare a societății comerciale: “Bioenergy Suceava și-a luat angajamentul de a produce energie termică la cel mai mic preț, de 116 lei/Gcal, de patru ori mai mic decât în alte județe ale României, bazându-se și pe alte surse de finanțare, cum ar fi fondurile obținute din vânzarea certificatelor verzi, societatea noastră fiind acreditată de Autoritatea Națională de Reglementare în Domeniul Energiei pentru accesarea sistemului de promovare a energiei produse din surse regenerabile prin acordarea de certificate verzi. În situația în care, anul trecut, 50% din biomasa folosită de Bioenergy Suceava era reprezentată de lemnul de foc rezultat din exploatarea acestuia, odată cu implementarea ordinului legislativ, asistăm la o reducere la jumătate a veniturilor centralei”, a afirmat Doina Oică.

Directorul Bioenergy Suceava, Vasile Ilie, a explicat impactul social major pe care această modificare legislativă îl poate avea asupra furnizării de energie termică pentru suceveni dacă ordinul nu se va modifica în viitorul apropiat: “Reducerea veniturilor obținute din vânzarea certificatelor verzi, cumulată cu scăderea prețului acestora și scăderea prețului la energie electrică determină un flux financiar insuficient pentru desfășurarea activității în condiții de normalitate. Așadar, interzicerea lemnului de foc conduce la imposibilitatea asigurării încălzirii pentru populația municipiului Suceava racordată la sistemul de termoficare”.

Întrebat dacă sucevenii vor avea probleme cu căldura la iarnă, Președintele Adrem Invest a declarat: “Bioenergy va furniza căldură în orice condiții (chiar dacă nu se modifică Ordinul Ministerului Mediului – n. red.), dar nu este normal să facem asta din resurse proprii și că investiția trebuie să fie rentabilă, să poată fi returnat și creditul bancar. Societatea nu face profit, acumulează pierderi. Strategia noastră este să menținem consumatorii și funcționarea societății din punct de vedere social pe termen lung. Gândim în viitor”.

Cu toate problemele pe care le întâmpină ca urmare a modificărilor legislative, reprezentanții Adrem Invest apreciază proiectul de Strategie energetică, promovat de Ministerul Energiei. „Conform Strategiei Uniunii Europene pentru încălzire și a direcțiilor de dezvoltare din cadrul Strategiei Energetice 2016 – 2030 a României, se are în vedere promovarea cogenerării de înaltă eficiență, utilizând surse regenerabile de energie în sisteme centralizate de termoficare, aspecte pe care Bioenergy Suceava le-a implementat încă din 2013, atunci când a intrat în funcțiune și a înlocuit CET-ul vechi care funcționa pe bază de cărbune, reducând astfel semnificativ și poluarea locală. Mai mult decât atât, prin utilizarea biomasei ca sursă de producere a agentului termic, Bioenergy Suceava reduce consumul de resurse epuizabile la nivel național, exploatând o resursă regenerabilă, care, până în 2013, polua râurile de munte, fiind un deșeu rezultat în urma tăierilor de pădure, care nu era strâns, ci rămânea și se deprecia în natură”, a declarat Adrian Bodea.

Primăria Municipiului Suceava a solicitat Ministerului Mediului, Apelor și Pădurilor completarea Ordinului nr. 1534/2016 prin introducerea prevederii exprese pentru societățile care asigură energia termică populației, să utilizeze lemnul de foc și resturi din exploatare ca biomasă certificabilă, astfel încât să se poată menține în funcțiune centrala Bioenergy Suceava și să fie evitat un blocaj al activității privind asigurarea serviciului public și a unor disfuncționalități majore, cu efecte sociale deosebit de grave. După aproape o jumătate de an, nu s-a primit niciun răspuns de la Ministerul Mediului!

În cazul în care Ministerul Mediului nu decide să revină asupra Ordinului, Av. Adrian Ciurtin a anunțat că societatea analizează să solicite în instanță anularea ordinului, care este nelegal și abuziv întrucât restrânge efectele legislației în vigoare. “Acționăm în contencios administrativ, ne oferă mijloacele legale pentru a anula ordinul. Vorbim despre un ordin adoptat într-un anumit context. Interesul nostrum este să corectăm această stare. Cine a inițiat ordinul va răspunde pentru prejudiciile create. Într-un litigiu, analizăm oportunitatea solicitării unui punct de vedere de la Curtea de Justiție Luxemburg”, a spus Ciurtin.

Bioenergy Suceava

  • asigură energia termică pentru producerea căldurii și apei calde menajere necesare municipiului Suceava
  • investiția este realizată cu fonduri private în valoare de 86 mil. Euro, pusă în funcțiune în anul 2013
  • centrala de înaltă eficiență energetică produce energie electrică și termică în cogenerare la standardele Uniunii Europene
  • vinde energia termică municipiului Suceava la tariful de 116 lei/Gcal, acesta fiind cel mai mic preț din țară
  • contribuie la reducerea majoră a poluării municipiului Suceava, asigurând un aer curat, nepoluat
  • asigură ecologizarea mediului înconjurător prin utilizarea biomasei care este alcătuită din: rumeguș, coajă, crengi, capete, rădăcini, resturi din prelucrarea lemnului
  • nu beneficiază de niciun fel de subvenție de la Primăria municipiului Suceava

Publicat de

Redacția

Echipa InvesTenergy

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *