Cum își va păstra Electrica Furnizare poziția de lider pe o piață complet liberalizată din 2018? Ce temeri au administratorii, care sunt riscurile

Publicat pe Categorii Business, Semnal
Prima Pagina Actual Semnal Cum își va păstra Electrica Furnizare poziția de lider pe o piață complet liberalizată din 2018? Ce temeri au administratorii, care sunt riscurile

Raportul administratorilor: Ținând cont de beneficiile economice nesemnificative ce ar putea fi obținute de clienții casnici prin schimbarea furnizorului, conducerea Electrica se așteaptă ca efectul liberalizării pieței asupra segmentului de clienți casnici să fie minor

Există riscul ca filiala Electrica să piardă statutul de FUI?!

Electrica Furnizare este lider atât pe piața reglementată, cât și pe cea concurențială cu o cotă de piață de 38,76%, respectiv 15,97%, conform ultimei raportări ANRE (noiembrie 2016). Compania înregistrează un record la numărul consumatorilor deserviți – de 3,6 milioane în 2016.

Deși deține o poziție importantă pe piața de furnizare, Electrica Furnizare, filala a Societății Energetice Electrica, se confruntă cu intensificarea concurenței pe piața pe care acționează, datorată procesului de liberalizare a pieței energiei electrice. Electrica Furnizare ar putea să piardă statutul de furnizor de ultimă instanță, aspect luat în calcul administratorii companiei. “Având în vedere deschiderea pieței, clienții pot alege furnizorii. Prin eliminarea tarifelor reglementate conform calendarului de dereglementare se creează condiții favorabile pentru trecerea în eligibilitate a unui număr mai mare de clienți casnici. Vor exista migrări mai mari de clienți casnici între furnizori, ceea ce poate afecta în următorii ani baza de clienți, în sensul scăderii acesteia”, se precizează în raportul administratorilor ce urmează a fi prezentat acționarilor.

Electrica Furnizare este Furnizor de Ultimă Instanță (FUI) în regiunile Muntenia Nord, Transilvania Nord, Trasnilvania Sud. Clienții casnici au dreptul să își schimbe furnizorul de energie, însă au în continuare acces la tarifele reglementate de furnizare până la liberalizarea completă a pieței în 2018. “Pe măsură ce procesul de liberalizare va avansa, este posibil ca accentuarea competiției în acest segment de piață care nu mai funcționează în baza tarifelor reglementate să conducă la creșterea migrației clienților către competitori ai grupului. Cu toate acestea, ținând cont de beneficiile economice nesemnificative ce ar putea fi obținute de clienții casnici  prin schimbarea furnizorului, conducerea Electrica se așteaptă ca efectul liberalizării pieței asupra segmentului de clienți casnici să fie minor”, se afirmă în Raportul menționat, cu precizarea că Electrica Furnizare va oferi acestor clienți pachete de tarife și servicii competitive și inovatoare.

În document se precizează că, “pe parcursul anului 2016, Electrica Furnizare a început și în parte a finalizat o gamă largă de proiecte de eficientizare a sistemelor și proceselor interne având ca scop final creșterea gradului de competitivitate al societății, pregătindu-se astfel pentru piața de energie electrică care va deveni complet concurențială”.

În ce privește rezultatele pe 2016, segmentul de furnizare are o poziție financiară puternică în grupul Electrica. Ca efect al atragerii de noi clienți prin oferte de preț avantajoase corelate cu condițiile pieței de energie și cu trecerea propriilor clienți din  piața reglementată în cea concurențială, Electrica Furnizare a cunoscut o creștere de 13,4% a cantității de energie vândute pe piața concurențială, potrivit datelor prezentate în raportul administratorilor.

Veniturile nete din activitatea de furnizare au scăzut cu 110 milioane lei, respectiv 2,7%, la 4.031 milioane lei în 2016. Diminuarea se datorează scăderii cu 4,7% a tarifului de furnizare pentru 2016 datorită creșterii concurenței pe piața de furnizare de electricitate. Din punct de vedere financiar, compania a avut o creștere cu 12% la nivel de EBITDA pe fondul unei profitabilități crescute, rezultate în principal din achiziția energiei la un preț redus pe parcursul anului ( scădere de 3% în prețul mediu de achiziție din 2016 față de 2015).


Publicat de

Redacția

Echipa InvesTenergy

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *