Cum pot sustenabilitatea, incluziunea și estetica să pregătească comunitățile pentru viitor?

Publicat pe Categorii Flux energetic
Prima Pagina Actual Flux energetic Cum pot sustenabilitatea, incluziunea și estetica să pregătească comunitățile pentru viitor?

EFdeN și Reprezentanța Comisiei Europene în România au organizat „Ziua Noului Bauhaus European”, un eveniment ce a adus împreună administrația locală, experți, reprezentanți ai companiilor și ai mediului ONG, pentru a dezbate cele trei valori fundamentale ale noului curent: sustenabilitatea, incluziunea socială și estetica. O inițiativă strategică a Comisiei Europene, Noul Bauhaus European combină viziunea Pactului Verde European cu o schimbare concretă în comunitate, și stimulează colaborarea transdisciplinară, pentru a găsi noi scenarii și moduri de a trăi și lucra împreună.

„Dacă Pactul Verde European are un suflet atunci putem spune că Noul Bauhaus European este cel care a dus la o explozie a creativității în uniunea noastră.’’ Citatul președintei Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a servit drept motto pentru evenimentul organizat în EFdeN Sustainable City. Cum ajungem mai ușor la oamenii din țară când vine vorba de sustenabilitate, estetică și incluziune, dacă nu prin deschidere către arta ce prinde viață sub umbrela Noului Bauhaus European?

În cadrul evenimentului, discursurile s-au centrat asupra modalităților prin care comunitățile din România se pot dezvolta și pregăti pentru viitor, în linie cu mișcarea New European Bauhaus. Dna Ramona Chiriac, Șefa Reprezentanței Comisiei Europene în România, a îndemnat publicul să rețină cele 3 concepte pe care este construită viziunea mișcării – „creativitate, sustenabilitate, comunitate. Creativitatea este felul în care putem trai frumos, confortabil, digitalizat, sustenabilitatea se referă la faptul că putem trăi in acest fel, dar în perfectă armonie cu natura, intelegand impactul nostru asupra mediului înconjurător. Iar prin comunitate este vorba despre noi, despre cum alegem să trăim unii cu alții”.  

Claudiu Butacu, presedinte EFdeN, și-a păstrat optimismul în ceea ce privește schimbarea. Acesta a afirmat: „Cred ca e normal să dăm și fail uneori, realist vorbind, noi ne formam printr-un proces de “trial and error”, greșim de foarte multe ori pentru a ne atinge obiectivele”.

Michela Magas, consilier pentru inovare al Comisiei Europene și al G7, ambasador al comunității Bauhaus, membru al NEB High Level Roundtable este interesată de implicarea artiștilor. Aceasta a spus că „artiștii sunt formați să pună întrebări și să critice diverse elemente din diverse perspective, sunt formați sa deschidă noi perspective. Viziunea asupra ceea ce fac era îngustă, însă aceștia au dovedit că pot să se încadreze într-o schimbare de paradigmă.”

Membru în cabinetul comisarului Elisa Ferreira, responsabilă pentru coeziune și reforme, Simeona Manova s-a bucurat sa participe la eveniment și să remarce implicarea din ce în ce mai frecventă și activă a tinerilor români în efectuarea schimbărilor necesare pentru viitorul nostru. „Sunt foarte bucuroasă ca România devine din ce în ce mai activă”, a spus aceasta.

Principalele idei dezbătute au fost Generația Bauhaus, regenerarea urbană și exemplele de bune practici utile pentru ca administrația locală să implementeze proiecte de tip smart în comunitățile pe care le pregătim să fie sustenabile, dar și cum parteneriatele de tip public-privat ar juca un rol important în dezvoltarea acestei mișcări.

Invitații panelului de dezbateri au fost: 

  • Dna. Ilinka Kajgana- Chief Risk Officer, Member of the Management Board BCR
  • Dna. Roxana Proca – punct de contact national NEB
  • Dna. Maria Neneciu- Project Manager at The Institute
  • Dl. Tudor Rosca – City Manager Sector 1

Discuțiile au fost completate de un moment artistic realizat de “Cuibul Artiștilor”, în spiritul Noului Bauhaus European, un manifest al copiilor, ce au lucrat creativ la un atelier dedicat reciclarii plasticului. 

Despre New European Bauhaus

Noul Bauhaus European este un proiect ce vizează crearea unui spațiu UE al designului și al arhitecturii funcționale care să contribuie în egală măsură la îndeplinirea obiectivelor prevăzute în Pactul Ecologic European. Așadar, sunt propuse o serie de măsuri concrete pentru crearea unor spații estetice, funcționale și adaptate vieții de zi cu zi, menite să faciliteze tranziția ecologică și să contribuie la combaterea schimbărilor climatice. Aceasta inițiativa reprezintă o abordare practică destinată creării unor oportunități durabile și inclusive pentru toți cetățenii europeni.


Publicat de

Redacția

Echipa InvestEnergy

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.