Cum s-au achitat furnizorii de gaze de cerința ANRE de a-și informa clienții casnici că pot reveni la furnizarea reglementată. Chisăliță, Expert: ANRE își depășește atribuțiile legale cu acestă solicitare. Este o acțiune abuzivă

Publicat pe Categorii Esential, Info Consumatori, Petrol si gaze, Semnal
Prima Pagina Actual Esential Cum s-au achitat furnizorii de gaze de cerința ANRE de a-și informa clienții casnici că pot reveni la furnizarea reglementată. Chisăliță, Expert: ANRE își depășește atribuțiile legale cu acestă solicitare. Este o acțiune abuzivă

“Clienții casnici care și-au exercitat dreptul de eligibilitate, au dreptul să revină la furnizarea reglementată”. Furnizorii de gaze s-au grăbit să respecte cerința ANRE de a-și informa clienții casnici și au postat pe site-urile lor acest anunț. Au avut la dispoziție 2 zile să se achite de această obligație, anunțul Autorității fiind publicat în data de 29 ianuarie.

Conform legislației în vigoare, clienții casnici care și-au exercitat dreptul de eligibilitate au dreptul să revină la furnizarea reglementată.

Site Conef Gaz

 

Am consultat Lista firmelor care dețin licența de furnizare pentru energie electrică și/sau gaze naturale și am intrat pe câteva din site-urile operatorilor. Am constatat că unii dintre furnizorii de gaze au publicat anunțul la vedere, așa cum cere ANRE, cu link spre site-ul reglementatorului (când intri pe site-urile acestora dai cu ochii de informare), alții s-au conformat și au postat anunțul pe site la rubrica Informații clienți (trebuie să te uiți mai mult pe site până să dai de el – n.r.), dar sunt și operatori care nu au acest anunț pe site-urile lor. Nu dorim să precizăm care sunt furnizorii care nu au îndeplinit cerința reglementatorului, probabil reprezentanții Autorității își fac deja datoria…

Iată cum s-au achitat unii furnizori de obligația legală:

CEZ

Bine de stiut pentru clientii de gaze naturale

Clientii casnici care si-au exercitat dreptul de eligibilitate, au dreptul sa revina la furnizarea reglementata. Cu link la site-ul ANRE

Distrigaz Vest

Informatii clienti casnici

Clienții casnici care și-au exercitat dreptul de eligibilitate au dreptul să revină la furnizarea reglementată.

https://www.anre.ro/ro/presa/comunicate/in-atentia-furnizorilor-de-gaze-naturale

Premier Energy

Stimați clienti,

Clientii casnici care si-au exercitat dreptul de eligibilitate au dreptul sa revina la furnizarea reglementata. Fără link

Conef – Gaz

Informare

Conform legislației în vigoare, clienții casnici care și-au exercitat dreptul de eligibilitate au dreptul să revină la furnizarea reglementată.

Dumitru Chisăliță, Expert în domeniul gazelor naturale, susține – într-o postare publică pe facebook,  că “ANRE își depășește atribuțiile legale, prin solicitarea înaintată furnizorilor de gaze să informeze clienții casnici care și-au exercitat dreptul de eligibilitate că au dreptul să revină la furnizarea reglementată. În fapt, este o acțiune abuzivă a semnatarilor scrisorii înaintate furnizorilor de gaze”.

Potrivit prevederilor art. 61 pct. 13 din Ordonanța de urgență a Guvernului nr. 114/2018, Autoritatea Națională de Reglementare în domeniul Energiei – ANRE le–a cerut furnizorilor de gaze să-și informeze clienții casnici care și-au exercitat dreptul de eligibilitate că au dreptul să revină la furnizarea reglementată, pe site-urile proprii, în termen de 2 zile de la publicarea anunțului (în data de 29 ianuarie).

ANRE a mai solicitat furnizorilor de gaze naturale să pună la dispoziția clienților casnici la care furnizarea gazelor naturale se efectuează în regim concurențial, prin intermediul facturii și/sau a documentelor anexate acesteia, informații cu privire la dreptul clienţilor casnici de a reveni la furnizare reglementată și operatorul economic, titular al licenței de furnizare, care are obligația să desfășoare activitatea de furnizare reglementată la locul lor de consum.

În cazul în care asigură şi furnizarea gazelor naturale în regim reglementat, operatorii menționați au obligația de a pune la dispoziţie, prin intermediul facturii și/sau a documentelor anexate acesteia, informații cu privire la preţul reglementat aprobat de către ANRE pentru clienţii casnici racordaţi la sistemul de distribuţie operat de dumneavoastră sau de către operatorul economic afiliat.

Totodată, la solicitarea clientului casnic care și-a exercitat dreptul de eligibilitate, furnizorii trebuie să-i informeze pe aceștia cu privire la furnizorul care are obligația să desfășoare activitatea de furnizare reglementată la locul lui de consum.

 


Publicat de

Redacția

Echipa InvestEnergy

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *