Cum se pregătește Electrica Furnizare pentru schimbările majore din piața de energie electrică? Își recalibrează strategia de achiziție a energiei electrice de pe piețele angro. Vrea să minimizeze impactul negativ și să aibă răspuns rapid. Achiziționează servicii de consultanță

Publicat pe Categorii Business, Furnizare / Distributie / Transport, Semnal
Prima Pagina Business Furnizare / Distributie / Transport Cum se pregătește Electrica Furnizare pentru schimbările majore din piața de energie electrică? Își recalibrează strategia de achiziție a energiei electrice de pe piețele angro. Vrea să minimizeze impactul negativ și să aibă răspuns rapid. Achiziționează servicii de consultanță

Electrica Furnizare își recalibrează strategia de achiziție a energiei electrice de pe piețele angro pentru „a putea implementa principii agile cu răspuns rapid la schimbările din piața de energie electrică: fluctuații mari la nivelul portofoliului de clienți finali, manifestate prin fluctuații și prognoză cons, modificări legislative, variații abrupte de preț etc”.

Potrivit unui anunț, societatea achiziționează servicii de consultanță în vederea completării/recalibrării strategiei de achiziție a energiei electrice de pe piețele angro pentru a minimiza impactul negativ al schimbărilor din piața energiei în condițiile respectăriii restricțiilor/condiționalităților derivate din managemetul riscului de piață, inclusiv apetitul de risc aprobat. Achiziția se va realiza prin procedură competitivă, ofertele fiind așteptate până la data de 8 iulie.

Consultantul va pune la dispoziția Electrica Furnizare o analiză de piață și de mediu extern, analiza Strategiei de achiziții a energiei electrice pe piețele angro, definirea Strategiei To-BE de achiziții a energiei pe piețele angro și altele.

Cum se pregătește Electrica Furnizare pentru schimbările majore din piața de energie electrică?

Cerințele societății de la consultant sunt detaliate în Caietul de sracini. Iată câteva dintre acestea:

  • definirea componentelor de market intelligence care să asigure o imagine de ansamblu a pieței de energie electrică și să ofere suport în luarea de decizii educate de tranzacționare – de exemplu: integrarea analizelor de piață interne și externe, estimarea gradului acoperire mediu din piață și a pozițiilor deschise ale principalilor competitori din piață, estimarea strategiei de ofertare a principalilor producători din România;
  • definirea principiilor abile de reacție rapidă la schimbările din piața de energie electrică;
  • definirea principiilor și mecanismelor noi/suplimenatre de optimizare a prețului și diversificare a portofoliului societății, incluzând oportunități de creștere a participării în PZU, preț de achiziție prin contracte directe cu micii producători de RES și contracte pe termen lung de tip PPA:
  • definirea orizontului de timp abordat de Strategie pentru mai mult de 24 de ore pentru a putea beneficia de contracte de tip PPA, contracte bilaterale negociate direct și integrarea unor grupuri de producție în cadrul Grupului Electrica etc.

De asemenea, Electrica Furnizare vrea să aibă un sistem IT integrat de gestionare a activității de achiziție în baza Srategiei To-Be care să acorde suport în luarea deciziilor de tranzacționare.

Consultantul va trebui să vină în sprijinul societății pentru a implementa principii și mecanisme noi/suplimentare de optimizare a prețului de achiziție și diversificare a portofoliului de produse achiziționate, inclusiv principii de achiziție prin contracte directe cu micii producători de energie din surse regenerabile și contracte pe termen lung de tip PPA.

Conform Raportului ANRE din ianuarie 2021, Electrica Furnizare este pe locul 2 în topul furnizorilor de pe piața concurențială, cu o cotă de 9,95%, primul loc fiind ocupat de Getica 95 Com cu o cotă de piață de 12.15%. Între timp, Getica și-a cerut insolvența motivându-și cererea cu neîncasarea facturilor de la clienți, majorarea prețurilor din piața de energie, lipsa unei legislații stimulative, retragerea unor finanțări bancare.


Publicat de

Redacția

Echipa InvestEnergy

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.