Curg insolvențele în energie. Oficialii Ministerului Energiei: Prin reorganizare și restructurare, Hidroserv poate atrage cel puțin 20 mil.euro anual

Publicat pe Categorii Business, Semnal
Prima Pagina Actual Semnal Curg insolvențele în energie. Oficialii Ministerului Energiei: Prin reorganizare și restructurare, Hidroserv poate atrage cel puțin 20 mil.euro anual

După ELCEN și RADET, Hidroserv – filială a Hidroelectrica – și-a cerut insolvența, cererea fiind depusă pe 4 octombrie la Tribunalul Bucureşti și urmează a fi judecată pe 12 octombrie. Casa de Insolvență Transilvania (CITR) este propusă administrator judiciar.
hidroservActivitatea societății a fost redusă în anii de insolvență a Hidroelectrica pe măsură ce din bugetul companiei mamă s-au tăiat cheltuieli cu mentenanţa şi reparaţiile la hidrocentrale. Sindicaliştii au ripostat față de politica dusă de fostul administratorul judiciar, Remus Borza, argumentând că Hidroserv a acumulat datorii către furnizori şi, în consecinţă, nu mai poate participa la licitaţii. Din datele oficiale reiese că datoriile societății au crescut, reprezentând circa 10% din profitul Hidroelectrica.

Reprezentanții Hidroelectrica susțin însă că bugetele de mentenanță pentru perioada 2016 – 2019, stabilite în baza programelor întocmite de sucursale, acoperă necesitățile de mentenanță ale companiei astfel încât aceasta să funcționeze în condiții de siguranță.  Un contract de mentenanţă cu Hidroelectrica, în  valoare de 500 de milioane de lei, este în vigoare de la începutul anului și acoperă veniturile Hidroserv pe o perioadă de 4 ani, afirmă șefii producătorului de energie.

La solicitarea unor parlamentari, intersați de soarta Hidroserv, oficialii Ministerului Energiei comunică că “de modul în care evoluează compania Hidroserv nu poate răspunde decât conducerea acesteia”, precizând că “pe lângă relația contractuală în care Hidroelectrica se află cu filiala sa, aceasta își va exercita controlul asupra organelor de conducere ale Hidroserv”.

Atât reprezentanții ministerului, cât și cei ai Hidroelectrica susțin că Hidroserv are șanse de redresare dacă va fi restructurată și își diversifică activitatea, să nu mai fie o “societate captivă”, cu venituri obținute în totalitate din contractul cu Hidroelectrica. “Se estimează că prin reorganizare și restructurare, cel puțin 20 milioane euro anual să poată fi atrase de Hidroserv pe măsură ce va dezvolta capabilități noi, tehnice și organizatorice. Prin planul de reorganizare al companiei mama, Hidroserv apărută ca urmare a contopirii filialelor de servicii și mentenanță ale companiei a fost gândită să-și diversifice activitatea”, se precizează în răspunsul oferit de reprezentanții ministerului la întrebarea adresată de un  parlamentar dacă Hidroserv poate supraviețui pe cont propriu.

Până când insolvența îți va arăta rezultatele, Hidroserv pierde un contract valoros. Potrivit Focus Energetic, Electric Power Industry (EPS) din Serbia a scos la licitaţie retehnologizarea unor microhidrocentrale (MHC), un proiect de circa 13 milioane de euro de euro (circa 58 de milioane de lei), cea mai bună ofertă fiind prezentată de Hidroserv, în asociaţie cu Adrem şi o firmă locală, consorțiul fiind declarat câştigător. Din păcate, sârbii  au decis să renunțe la contractul cu Hidroserv, EPS solicitând de la Hidroserv să prezinte lămuriri cu privire la starea financiară și capacitatea de reacție la cerințele financiare în ofertă.

Hidroserv are în prezent circa 1.600 de angajați. Ovidiu Agliceru , preşedintele Directoratului producătorului de energie, a precizat recent că din cei 1.600 de angajaţi ai Hidroserv, numai 500 – 550 lucrează efectiv, lăsând să se înţeleagă că, în cadrul procedurii de insolvenţă, ar trebui continuată restructurarea personalului companiei. În 2015, Hidroserv a înregistrat pierderi de 10,1 milioane lei, iar în 2014, pierderile au totalizat  17 milioane lei. Hidroserv SA a fost înfiinţată în 5 august 2013, ca urmare a fuziunii prin contopire a celor opt filiale Hidroserv: Bistriţa, Cluj, Curtea de Argeş, Haţeg, Porţile de Fier, Râmnicu Vâlcea, Sebeş, Slatina. La înfiinţare, noua companie a preluat atât activul, cât şi pasivul celor opt sucursale, inclusiv datorii de circa 100 de milioane de lei.


Publicat de

Redacția

Echipa InvesTenergy

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *