Dumbrăveanu, Gugu și Ciubotaru, achitați definitiv într-un dosar de corupție

Publicat pe Categorii Flux energetic
Prima Pagina Actual Flux energetic Dumbrăveanu, Gugu și Ciubotaru, achitați definitiv într-un dosar de corupție

După mai bine de doi ani, avem o decizie definitivă în cazul fostului vicepreşedinte al ANRE, Claudiu Dumbrăveanu, directorului ENEL, Florin Gugu și omului de afaceri Gheorghe Ciubotaru, asociat Electroalfa: au fost achitați, Curtea de Apel Bucureşti menținând decizia anterioară a Tribunalului Bucureşti, potrivit Agerpres.

Cei trei au fost acuzați că ar fi distorsionat mecanismul de formare a prețului final al facturilor plătite de consumatori, astfel că în august 2014, au fost trimişi în judecată pentru complicitate la luare de mită, luare de mită, respectiv dare de mită. Procurorii au susținut că, în urma practicării dublei taxări la certificatele verzi, care a condus la creșterea facturilor clienţilor, ENEL ar fi trebuit să fie sancţionată cu reducerea tarifelor cu 6%, însă Dumbrăveanu s-ar fi înţeles cu Gugu ca aceasta să fie de doar 1,3%. În consecință, ENEL ar fi câştigat 2,5 milioane euro datorită acestei înțelegeri, iar Electroalfa Internaţional ar fi primit două contracte de execuţie, în valoare totală de 407.199 de lei.  În vara anului trecut, Tribunalul Bucureşti i-a achitat pe Dumbrăveanu, Gugu și Ciubotaru, dar a urmat recursul DNA.

De  notat că Autoritatea Nationala de Reglementare in Domeniul Energiei (ANRE) a considerat, la vremea respectivă, că s-a ajuns la așa-zisa dublă taxare a certificatelor verzi la consumatorii finali de energie electrică de către toți distribuitorii de energie electrică, nu doar Enel, în urma interpretării eronate  a unor prevederi privind aplicarea prețurilor și tarifelor.  Situație care a fost corectată.


Publicat de

Redacția

Echipa InvestEnergy

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.