Da’ ce atâta grabă? Prosumatorul – o nouă categorie de participanți la piață – apare în reglementările ANRE. La AFM, derularea programelor de finanțare decurge anevoios

Publicat pe Categorii Eolian, Info Consumatori, Regenerabile, Semnal, Solar
Prima Pagina Regenerabile Eolian Da’ ce atâta grabă? Prosumatorul – o nouă categorie de participanți la piață – apare în reglementările ANRE. La AFM, derularea programelor de finanțare decurge anevoios

Cine zice ca e usor sa devii prosumator in Romania? La Administratia Fondului pentru Mediu (AFM), derularea programelor de finantare decurge anevoios.  

S-a anuntat ca numarul instalatorilor care s-au inscris in programul privind instalarea sistemelor de panouri fotovoltaice pentru producerea de energie electrică este putin peste 300. Urmeaza validarea acestora, cat dureaza procedura depinde de specialistii de la AFM.

Sursa foto: EFdeN

Conform reglementarilor, incepand de la 1 ianuarie 2019, romanii pot produce energie de la soare si sa o injecteze in retea. Prin programul de subventie, AFM va oferi aproape 120 milioane de euro romanilor care doresc sa devina prosumatori. Practic, acestia vor putea primi pană la 20.000 lei, acoperind maxim 90% din suma necesara, pentru a-si achizitiona si instala sisteme de productie de energie solara.

Incepand de astazi, 10 aprilie, romanii vor putea cere ajutorul financiar nerambursabil de 25.000 de lei de stat pentru a-si cumpara si instala panouri fotovoltaice. AFM demareaza un program de finantare pentru gospodarii izolate neracordate la sistemul energetic de distributie electrica. In perioada de 10 aprilie – 10 iulie 2019 se pot depune dosarele la ADM. Programul ofera subventii de 100% din valoarea totala a sistemului fotovoltaic, in limita sumei de 25.000 de lei.

Prosumatorul a fost, in cele din urma, introdus si in reglementarile ANRE. Astfel, prevederile Ordinului președintelui ANRE nr. 93/2018 au fost completate, prin introducerea unei noi categorii de participanti la piata – prosumatorul.

Conform unui proiect de Ordin privind modificarea Ordinului presedintelui ANRE nr. 93/2018 pentru aprobarea Regulilor comerciale privind colectarea, agregarea si transmiterea valorilor masurate de energie electrica,’’pentru prosumatorii care detin centrale electrice de producere a energie electrice din surse regenerabile cu puterea instalata de cel mult 27 kW pe loc de consum si incheie contracte de vanzare-cumparare a energie electrice in temeiul contractului-cadru aprobat prin Ordinul presedintelui ANRE nr. 227/2018, precum si pentru clientii casnici detinatori ai unor capacitati de producere a energiei electrice, respectiv electrice si termice in cogenerare, conectate la retea, cu putere electrica mai mica de 100 kW, agregarea valorilor masurate si a valorilor masurate aprobate se realizeaza astfel:

a) energia electrica produsa este inregistrata ca fiind productie aferenta furnizorului care isi asuma responsabilitatea financiara pentru plata dezechilibrelor acestora;

b) energia electrica produsa nu este inclusa in categoria de informatii care privesc productia aferenta fiecarui producator, pe fiecare ID’’.

ANRE a primit solicitari din partea operatorilor de retea, cu referire la modul de transmitere a valorilor masurate aferente productiei prosumatorilor care au incheiat contracte cu furnizori, precum si asumarea responsabilitatii financiare a dezechilibrelor acestora,


Publicat de

Redacția

Echipa InvestEnergy

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.