Date Transelectrica: Consumul intern net de energie electrică a scăzut cu 4,9% la 9 luni, producția de energie – cu 7,3%

Publicat pe Categorii Electrica si termica, Energie, Flux energetic
Prima Pagina Energie Electrica si termica Date Transelectrica: Consumul intern net de energie electrică a scăzut cu 4,9% la 9 luni, producția de energie – cu 7,3%
  • Schimburile fizice transfrontaliere de export au crescut cu 2,7% în primele 9 luni ale anului față de perioada similară din 2019, iar fluxurile transfrontaliere de import au înregistrat o creștere de 27,7%

Consumul intern net de energie electrică a scăzut cu 4,9% la 9 luni, iar producția netă de energie cu 7,3%, potrivit datelor prezentate de Transelectrica în urma unei analize a evoluției componentelor balanței energetice în perioada ianuarie – septembrie 2020 față de aceeași perioadă a anului precedent.  

Se precizează că  valoarea consumului net include pierderile din rețelele de transport și distribuție, precum și consumul pompelor din stațiile hidro cu acumulare prin pompaj, dar nu este inclus consumul aferent serviciilor proprii din centralele de producere energie electrică.

Schimburile fizice transfrontaliere de export au crescut cu 2,7% în primele 9 luni ale anului față de perioada similară din 2019, iar fluxurile transfrontaliere de import au înregistrat o creștere de 27,7%, conform Transelectrica.

În structura mixului de producție, în perioada ianuarie – septembrie 2020 comparativ cu perioada similară a anului 2019, s-a înregistrat o scădere a componentei termo de aproximativ 14,9%, a componentei hidro cu 10,2%. Aportul din surse regenerabile și nuclear au cunoscut o creștere de 5,2% respectiv 2,1%.

În continuare, în mixul de producție netă pentru intervalul ianuarie – septembrie 2020, cea mai mare pondere (33,2%) este reprezentată de componenta termo urmată de componenta hidro (29,4%), iar energia produsă din surse regenerabile și nucleară au o pondere de aproximativ 17,7% și respectiv 19,6%.

Puterea instalată la nivelul Sistemului Electroenergetic Național  aferentă perioadei ianuarie – septembrie 2020 versus ianuarie – septembrie 2019 este de 20.608 MW.

Transelectrica compară gradul de utilizare al capacității alocate la import în trimestul III aI anului 2020 față de trimestrul III 2019. S-a înregistrat o creştere a gradului de utilizare a capacităţii alocate la export, respectiv o creştere de 166% a schimburilor comerciale la export şi de 81% a energiei tranzitate, pe fondul unei hidraulicități mai ridicate înregistrate în această perioadă la nivel național, comparativ cu anul trecut şi în condițiile unui consum de energie electrică la nivel european mai mic comparativ cu perioada similară din 2019, care a condus la scăderea prețurilor la energia electrică pe piețele de energie electrică europene și naționale și implicit la reducerea diferențelor de preț între țări, ceea ce a determinat tranzacționarea transfrontalieră mai intense, se precizează în Raportul companiei.


Publicat de

Redacția

Echipa InvestEnergy

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *