Date Transelectrica, primul semestru: Consumul intern de energie electrică a scăzut cu 8%, producția de energie a crescut cu 5%. Mixul de producție: Creștere la Hidro cu 44% și la Nuclear cu 3%, scădere la Termo cu 20% și la Regenerabile cu 7%

Publicat pe Categorii Esential, Opinii / Analize, Semnal
Prima Pagina Actual Esential Date Transelectrica, primul semestru: Consumul intern de energie electrică a scăzut cu 8%, producția de energie a crescut cu 5%. Mixul de producție: Creștere la Hidro cu 44% și la Nuclear cu 3%, scădere la Termo cu 20% și la Regenerabile cu 7%
  • Transelectrica: Creștere a profitului net cu 133,5 milioane lei în S1 în condițiile reducerii costurilor pe piața de energie electrică

Consumul de energie electrică a scăzut cu 8% în primele 6 luni ale anului comparativ cu perioada similară a anului trecut, iar producția netă de energie electrică a crescut cu 5%, conform analizei Transelectrica privind evoluția componentelor balanței energetice,

Schimburile fizice transfrontaliere de export înregistrează în S1 2023 o creștere de 88% față de S1 2022, iar fluxurile transfrontaliere de import au înregistrat scădere în procent de 44%, confor datelor prezentate de companie.

În semestrul I 2023, consumul de energie electrică la nivelul SEN a înregistrat scăderi lunare cu valori cuprinse între 5,68% în luna februarie, respectiv 11,61% în luna ianuarie.

Potrivit analizei Transelectrica, scăderea consumului în trimestul I a fost influențată în mare parte de temperaturile medii lunare, care au înregistrat anomalii pozitive, situându-se în general, peste normele climatologice.  Intrarea în vigoare a Regulamentului (UE) 2022/1854 din 6 octombrie 2022 privind o intervenție de urgență pentru abordarea problemei prețurilor ridicate la energie a mai condus la reducerea consumului de energie. Statele membre UE au depus eforturi pentru a pune în aplicare măsuri de reducere a consumului lunar brut total de energie electrică cu 10% față de media consumului brut de energie electrică din lunile corespunzătoare din perioada de referință.

În trimestrul al II-lea, scăderea consumului de energire a fost influențată în mare parte de contextul european, caracterizat de o încetinire a activităților economice, previziunile pentru România de creștere a PIB pentru primăvara 2023 fiind de 3,2 %, comparativ cu 4,7 % cât s-a înregistrat în perioada similară a anului anterior, se argumentează în documentul Transelectrica.

În ceea ce priveşte mixul de producție, în perioada ianuarie – iunie 2023 comparativ cu perioada similară a anului 2022, s-a înregistrat o creștere a componentei din surse Hidro în procent de 44% și a componentei Nuclear în procent de 3%, respectiv o scădere a componentei Termo cu 20% și a componentei Regenerabile cu 7% (în principal pe baza scăderii producției de energie fotovoltaică -56% și eoliană -44%).

Transelectrica analizează ponderile componentelor mixului de producție netă pentru intervalul ianuarie – iunie 2023: se observă că cea mai mare pondere, 39%, este reprezentată de componenta Hidro urmată de componenta Termo 27%, iar energia produsă din surse regenerabile și nucleară au o pondere asemănătoare, de aproximativ 17%.

Transelectrica: Creștere a profitului net cu 133,5 milioane lei în S1 în condițiile reducerii costurilor pe piața de energie electrică

La data de 30 iunie 2023, Transelectrica a înregistrat un profit net în suma de 162 milioane lei, o creștere cu 133,5 milioane lei față de cel înregistrat în aceeași perioadă a anului precedent. Aprecierea se datorează în principal activitatii cu profit permis în condițiile reducerii costurilor pe piața de energie electrică.

Veniturile totale operaționale ale companiei au înregistrat o scădere în procent de 16% comparativ cu aceeași perioada a anului anterior (2.200 mil lei în S1 2023 față de 2.604 mil lei în S1 2022), în contextul diminuării semnificative a veniturilor din activitățile zero-profit, potrivit unui comunicat al companiei transmis Bursei de Valori București.

Cheltuielile totale operaționale (inclusiv amortizare) au înregistrat o scădere în procent de 21% în S1 2023,  comparativ cu S1 2022, scădere determinată de diminuarea costurilor pe piață de energie. Costurile cu achiziția energiei pentru acoperirea consumul propriu tehnologic (CPT) au fost în sumă de 261 mil lei, mai mici cu 40% (-173 mil lei) comparativ cu S1 2022, în principal influențate de prevederile art.23^1 din OUG nr.153/2022.

“Managementul aplică o abordare prudentă în direcția reducerii costurilor Transelectrica, luând în considerare cei mai importanți factori pentru a se asigura că nu se vor înregistra pierderi economice. Una din preocupările de baza ale Managementului Companiei o reprezintă consolidarea permanentă și extinderea infrastructurii de transport, prin modernizarea acesteia pe baza tehnologiilor celor mai performanțe, asigurându-se astfel condițiile necesare pentru ca rețeaua electrică de transport al energiei electrice să corespundă cerințelor actuale și viitoare de piață”, se precizează în comunicatul companiei.


Publicat de

Redacția

Echipa InvesTenergy

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *