De-ale Fiscului: Și panoul fotovoltaic ar fi construcție specială, dar nu la toți regenerabilii!! ANAF obligă pe unii producători să plăteasă retroactiv “taxa pe stâlp” pe 3 ani

Publicat pe Categorii Esential, Semnal
Prima Pagina Actual Esential De-ale Fiscului: Și panoul fotovoltaic ar fi construcție specială, dar nu la toți regenerabilii!! ANAF obligă pe unii producători să plăteasă retroactiv “taxa pe stâlp” pe 3 ani

Investitorii din sectorul regenerabilelor așteaptă, nerăbdători, vești bune de la Ministerul Energiei, care urmează să publice Ordonanța de Urgență ce modifică Legea 220. Problemele ridicate de producătorii de energie din surse regenerabile sunt multe și complexe, iar echipa de la minister, condusă de secretarul de stat Corina Popescu, încearcă să vină cu soluții, în baza unui studiu realizat de un consultant extern, independent.

panouri-fotovoltaice

În multitudinea de aspecte dezbătute în cadrul grupului de lucru, reprezentanții Ministerului Energiei au colaborat cu cei ai Ministerului Finanțelor pe următoarea speță: impozitarea certificatelor verzi, potrivit reglementărilor în vigoare, la momentul acordării şi nu la momentul efectiv al vânzării. Asociațiile din sectorul regenerabilelor au atras atenția asupra efectului normelor fiscal-contabile, mulți producători fiind în situația de a-și solicita insolvența pentru că nu pot plăti impozitul pe un profit virtual (care în cash-flow nu există de fapt). Reprezentanții Ministerului Finanţelor au precizat, în cadrul unui grup de lucru la care au participat și reprezentanți ai investitorilor, că primirea certificatelor verzi reprezintă un activ financiar care se impozitează şi înregistrează în contabilitate la momentul primirii. Rămâne de văzut dacă și cum va fi soluționată această speță în noul cadru legislativ….

Între timp, producătorii de energie din surse regenerabile au avut parte de surprize, mai puțin plăcute… tot din partea Ministerului Finanțelor. La solicitarea Curții de Conturi, ANAF a efectuat o serie de controale la producătorii de regenerabile din toată țara, ce au vizat verificarea modului de încadrare a mijloacelor fixe și aplicarea impozitului pe clădire. Rezultatul acestor verificări este de neînțeles: unii producători au fost obligați să plătească retroactiv taxă pe stâlp pentru panoul fotovoltaic, care este considerat construcție specială și încadrat la categoria clădire. Alții însă, în situații similare, nu au fost taxați! Or, se știe, panourile solare au rolul de a produce energie electrică, ceea ce nu poate face o construcție. Într-adevăr, aceste panouri solare sunt prinse pe o structură metalică pentru care producătorii au plătit taxa pe construcții specială.

Practic, urmare a verificărilor efectuate în întreaga țară, ANAF a obligat doar pe unii producători să înregistreze întreaga investiție parc fotovoltaic ca fiind construcție și astfel să plăteasă ” taxa pe stâlp” retroactiv pe 3 ani (perioada 2014-2016), susțin surse din sectorul regenerabilelor.

Investitorii afectați de măsurile Fiscului au depus contestații și sunt pregătiți să se judece cu ANAF. Plata unor taxe calculate retroactiv pe perioada a 3 ani, de ordinul sutelor de mii de lei, înseamnă faliment pentru micii producători, care nu dipun de aceste sume.

CEZ România a plătit retroactiv taxă pe stâlp pentru că  stâlpii – eolienele sunt, mai nou, clădiri…

Și CEZ România se confruntă cu o situație inedită, fiind nevoită să plătească taxa de stâlp, retroactiv pe patru ani. Compania a trebuit să facă provizioane de 40 milioane de lei pentru că cei de la Finanțe au inclus stâlpii – eolienele în categoria ”clădiri”. Potrivit Deciziei Comisiei fiscale centrale nr. 5/2014, ”turnul de susţinere al turbinelor eoliene se încadrează în categoria clădirilor aşa cum sunt acestea definite la art. 249 alin. (5) din Legea nr. 571/2003 privind Codul fiscal”.

Astfel că, s-a ajuns în situația în care fundaţia de beton a unei eoliene este considerată “construcţie specială” şi taxată cu 1%, iar stâlpul este catalogat ca fiind “clădire” şi taxat de Consiliul Local. Iar CEZ plătește taxă și la bugetul statului și la cel local pentru eoliene, Primăria Fântânele solicitând plata unui impozit pe clădiri aferent turbinelor eoliene pe perioada 2010-2014. CEZ România a depus contestație.

 


Publicat de

Redacția

Echipa InvestEnergy

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.