De ce este energia scumpă la CE Oltenia? 55% din costuri sunt cheltuieli cu resursa umană; deţine cimitire, biserici, străzi din care nu câştigă nimic, dar plăteşte impozite!

Publicat pe Categorii Business, Semnal
Prima Pagina Actual Semnal De ce este energia scumpă la CE Oltenia? 55% din costuri sunt cheltuieli cu resursa umană; deţine cimitire, biserici, străzi din care nu câştigă nimic, dar plăteşte impozite!

Prin intermediul companiilor, statul continuă să facă protecție socială, ceea ce este complet nesănătos, a declarat  Corina Popescu, Secretar de stat în Ministerul Energiei, la conferința „Concurența în sectoare cheie ale economiei românești”, organizată de Consiliul Concurenței.

În urma analizelor realizate de minister la companiile miniere, s-a constatat că la Complexul Energetic Hunedoara, 85% din costuri reprezintă cheltuielile cu resursa umană, cu sporuri incluse, iar la Complexul Energetic Oltenia, acestea sunt într-un procent de 55%. Cu asemenea costuri, aceste societăți, care sunt decaptalizate (funcționează cu tehnologii dinainte de 1989), nu pot intra într-o competiție, a spus Popescu, adăugând că se impun măsuri urgente de eficientizare, în caz contrar companiile în cauză rezistând o scurtă perioadă de timp pe piață.

CE-Oltenia-2Potrivit secretarului de stat, Complexul Energetic Oltenia are perspective extraordinar de mari, însă are o grămadă de active care nu sunt core-business: cimitire, biserici, şcoli, clădiri, drumuri naţionale, ce grevează costurile de producție și trebuiesc eliminate. “Le păstrează în patrimoniu, plătesc taxe, au obligaţia de a le întreţine. Sunt nişte costuri care nu au legătură cu domeniul lor de activitate, dar care pun presiune pe ceea ce produc ei, se reflectă în costul megawatt-ului”, a semnalat Corina Popescu.

În ce privește soarta CE Hunedoara, decizia ministerului este să se închidă  ce  nu este eficient, urmând să se păstreze o activitate redusă. “La Complexul Energetic Hunedoara este mai complicat. Va urma un plan clar de restructurare, în linie cu ce s-a agreat la nivelul Comisiei Europene. Și CE dorește să se rezolve situația CEH până la finele anului în curs. Există presiuni din toate părțile, însă nu se poate face restructuare decât respectând situația juridică actuală a companiei, de insolvență”, a declarat Corina Popescu, Secretar de Stat în Ministerul Energiei într-un interviu acordat InvesTenergy.

Potrivit planului de restructurare aprobat de Ministerul Energiei din luna aprilie, minele Lonea și Lupeni din Valea Jiului vor fi închise până în 2018. Doar minele Livezeni și Vulcan vor mai face parte din Complexul Energetic Hunedoara. În cadrul companiei, vor mai fi păstrate un grup de producere a energiei la termocentrala Paroșeni și un grup la Mintia-Deva, totalizând 400 de MW. În cadrul CEH lucrează circa 6.300 de angajați la termocentralele Mintia și Paroșeni, precum și la minele de cărbune Lonea, Livezeni, Lupeni și Vulcan din Valea Jiului. CEH are datorii totale de 1,5 miliarde de lei, din care 1,2 miliarde de lei către Ministerul Finanțelor Publice.

În așteptarea răspunsului Comisiei Europene cu privire la întocmirea planului de reorganizare judiciară care să răspundă atât obligației de separare legală a activității minelor de cea a termocentralelor, conducerea societății, împreună cu administratorul special și cel judiciar, creditorii și Comitetul interministerial constituit la nivelul Ministerului Energiei analizează posibilitățile pentru obținerea și a altor tipuri de ajutor de stat pentru constituirea unui Serviciu de Interes Economic General (SIEG) prin care să fie asigurată o cantitate de energie necesară sistemului energetic național.


Publicat de

Redacția

Echipa InvestEnergy

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *