De ce este importantă dezvoltarea solară? Sistemele Fotovoltaice sunt o investiție pe termen lung, ce trebuie să știe proprietarii și instalatorii

Publicat pe Categorii Flux energetic, Opinii / Analize, Regenerabile, Solar
Prima Pagina Actual Flux energetic De ce este importantă dezvoltarea solară? Sistemele Fotovoltaice sunt o investiție pe termen lung, ce trebuie să știe proprietarii și instalatorii

Autor: Mirel Jarnea, Business Development Manager, LONGi Solar

Prin noul program „Casa Verde Fotovoltaice”, Guvernul intenționează să faciliteze instalarea a peste 150.000 de noi proiecte solare, crescând astfel cantitatea de energie curată destinate autoconsumului si injectiei in rețea. Cele 3 miliarde de lei în viitoarele reduceri solare de la „Casa Verde Fotovoltaice” îi vor ajuta pe proprietarii de case care doresc să-și reducă costurile cu energie pe termen lung, construind facilitati de energie regenerabilă pe acoperișurile lor.

Trei considerații cheie: dimensiune, adaptabilitate, stocare

Pentru a profita cel mai bine de program și pentru a obține reduceri optime de costuri, proprietarii de case și clădiri mici au trei considerente principale de avut în vedere. Primul este consumul propriu de energie electrică. Înainte chiar de a-și instala propriul sistem fotovoltaic, aceștia pot căuta modalități de a reduce cantitatea de energie electrică de care au nevoie. Apoi ar trebui să-și echilibreze productia electrică cu spațiul pe acoperiș pe care îl au la dispoziție.

Orice viitor prosumator va putea evalua cum să maximizeze raportul dintre spațiul disponibil și energia generată, în special prin selectarea tipului și dimensiunii corecte de instalatie fotovoltaica. În ultimii ani, producătorii de module solare și-au accentuat cercet[rile pentru segmentul destinat acoperisurilor, aducând inovații special concepute pentru a utiliza mai bine spa’iul imobilului precum și pentru a produce mai multă energie.

În septembrie anul trecut, la LONGi, de exemplu, am introdus o nouă variantă cu 66 de celule a unuia dintre modulele noastre clasice, care poate fi plasat vertical sau orizontal, tocmai pentru a le permite instalatorilor să-și optimizeze utilizarea spațiului. Rezultatul optim este instalarea exactă a numărului de module solare care vor asigura propriul consum sau injectia în retea.

În al doilea rând, clădirea în sine trebuie să poată susține o instalație solară pe acoperiș. Nimeni nu ar trebui să presupună că gospodaria sau clădirea lor este potrivită pentru o instalare pe acoperiș fără sfatul unui expert.

În cele din urmă, proprietarii de gospodarii ce planifică o astfel de investiție ar trebui să ia in calcul și un sistem de stocare a energiei, astfel încât să poată folosi electricitatea pe care o generează sistemul solar oricând are nevoie. Momentan, nu este un moment optim pentru a adăuga această componentă, din cauza prețurilor mari actuale pentru unitățile de stocare a energiei, dar viitorii prosumatori ar trebui să profite de oportunitate de îndată ce tehnologia va deveni competitivă.

Sistemele Fotovoltaice sunt o investiție pe termen lung, așadar ieftin nu înseamnă eficient!

Un sistem fotovoltaic are potențialul de a reduce costurile cu electricitatea de până la 30 de ani sau mai mult, înainte ca elementele cheie precum modulele solare să fie reciclate și înlocuite. Strategia optimă pentru a obține această reducere nu este doar prin minimizarea costurilor inițiale, ci prin cântărirea tuturor factorilor care asigură eficiența generală a sistemului în sine.

Producătorii de componente solare s-au concentrat din ce în ce mai mult pe cum să extragă cea mai mare energie electrică din piesele lor, în cel mai indelungat timp. De exemplu, la LONGi am reușit să întărim durabilitatea modulelor noastre. În ultima noastră serie de module, produsul este foarte eficient, producând mai multă energie pe dimensiuni mici fata de produsele anterioare. De asemenea, un alt aspect relevant este faptul că își pierd eficienta mai lent, cu alte cuvinte, continuă să producă mai multă energie pentru mai mult timp.

Evaluarea prețului unui proiect solar necesită echilibrarea prețurilor componentelor inițiale cu eficiența produselor, durata de viață, deteriorarea proiectată în timp, garanția și alți factori care alimentează energia totală pe care o veți putea genera cu acesta.

Cel mai important ingredient? Răbdarea.

Părțile interesate trebuie să înceapă procesul de aplicare cât mai curând posibil. Bugetul de subvenție este limitat, iar piața modulelor solare este dinamică și în creștere rapidă. În special din cauza distorsiunilor din ultimii ani si a contextului geo politic conduc la o situatie clare in care cererea depășește oferta. Ca urmare, producatorii de module fotovoltaice, precum și lanțurile lor de aprovizionare nu sunt perfect aliniate cu cererea în crestere.

Cu cât proprietarii de case încep mai devreme procesul de aplicare și procesul cu un instalator solar, cu atât mai devreme vor ajunge la punctul final dorit și vor începe să producă propria energie electrică.

De ce este importantă dezvoltarea solară?

Panourile solare permit nu doar companiilor de utilități, ci și persoanelor fizice, companiilor mici și jucatorilor industriali să își genereze propria energie sau să producă energie pentru a fi injectata in rețea. Descentralizarea producției de energie în acest fel crește securitatea energetică pentru toată lumea. Pe lângă o mai mare securitate a aprovizionării noastre cu energie, programul conduce, de asemenea, catre atingerea obiectivelor noastre climatice. Și poate cel mai important pentru consumatori, electricitatea generată in regim de prosumator, ameliorează direct costurile pentru gospodăriile private, într-un moment în care prețurile energiei au fost deosebit de volatile. Indiferent de defectele pe care le-ar putea avea programul și execuția sa, reducerile pentru a încuraja extinderea energiei solare reprezintă o oportunitate pe care fiecare proprietar de case ar trebui să ia în considerare.

Mirel Jarnea  Înainte de LONGi, a petrecut câțiva ani în conducerea superioară la Enel axat pe electrificare și tranziția către tehnologie sustenabilă, și peste un deceniu în poziții de management de afaceri în industria tehnologiei de iluminat.


Publicat de

Redacția

Echipa InvesTenergy

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *