De la 1 iulie, scade prețul energiei. Dacă crește prețul gazelor, vom importa că este mai ieftin!

Publicat pe Categorii Info Consumatori, Petrol si gaze, Semnal
Prima Pagina Info Info Consumatori De la 1 iulie, scade prețul energiei. Dacă crește prețul gazelor, vom importa că este mai ieftin!

Prețul energiei electrice pentru populație va scădea de la 1 iulie cu 1-2%, urmare a reducerii prețului pe piața liberă, respectiv tarifului de transport, a anunțat președintele Autorității Naționale de Reglementare în Energie (ANRE), Niculae Havrileț, la Forumul Energetic Regional FOREN 2016.

„De la 1 iulie, parcurgem încă o etapă pentru dereglementarea prețurilor pentru consumatorii casnici, astfel încât, în coșul de consum, în loc de 40% energie cu preț reglementat, 60% cu preț liber, se va institui coșul 70% preț liber, 30% reglementat. Există o scădere pe piața angro, care corelată cu scăderea tarifului de treansport va conduce la o reducere cu 1-2% la prețul final al energiei”, a explicat președintele ANRE.

Dl Havrile Conf InvesTenergy

La iarnă se vor prefera importurile de gaze că sunt mai ieftine. “Gazele de import vor avea la iarnă un preț cu 20% mai mic decât cele din producția internă înmagazinată.  Vom prefera în această situație să importăm peste 30% din consum și să nu mai utilizăm gaze din depozite”, a declarat președintele Autorității Naționale de Reglementare în Energie (ANRE), Niculae Havrileț, la Forumul Energetic Regional FOREN 2016.

Pentru ultimul trimestru al anului în curs, preţul gazelor din import este estimat la 67 lei/MWh. După 1 iulie, prețul pentru gazele înmagazinate va fi de 86 lei/MWh, furnizorii de gaze fiind astfel obligați să importe masiv în această iarnă, ponderea importurilor putând depăşi 50%, apreciază Havrileţ.

Funcție de decizia Ministerului Energiei, dacă de la  1 iulie va exista o creștere de 10% la prețul de producție internă, așa cum prevede actualul calendar de liberalizare, furnizorii de gaze pentru consumatorii casnici vor fi obligați să realizeze un coș de gaze care să aibă cel mai mic preț. „Dacă va fi o creștere de 10% la prețul de producție internă, vom solicita furnizorilor care alimentează piața reglementată să asigure prețul cel mai mic al coșului de gaze. Aceasta, în traducere liberă, înseamnă îndreptarea către import și fără să fie consumată producția internă înmagazinată, ceea ce ar produce pierderi pentru producători și furnizori, pentru că ei s-au pregătit pentru iarnă și au consumat resurse financiare pentru a înmagazina gaze”, a afirmat președintele ANRE, precizând că prețul final va crește cu 2-3%.

Ministrul Energiei a anunțat că va lua o deczie în ce privește suspendarea calendarului de liberalizare a pieței gazelor în baza unei analize la care se lucrează și că se va încadra în termenul legal, respectiv 1 iulie.


Publicat de

Redacția

Echipa InvesTenergy

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *