Decizia acționarilor pentru Proiectul de Retehnologizare a Unității 1 CNE Cernavodă, pe 11 iulie. SNN derulează un studiu pentru a stabili cu CNCAN strategia de autorizare

Publicat pe Categorii Investitii / Tranzactii, Semnal
Prima Pagina Business Investitii / Tranzactii Decizia acționarilor pentru Proiectul de Retehnologizare a Unității 1 CNE Cernavodă, pe 11 iulie. SNN derulează un studiu pentru a stabili cu CNCAN strategia de autorizare

Ministerul Energiei a cerut informații și documente, răspunsul transmis de SNN este semnat de secretarul de stat Tudorache, care este președintele CA

Acționarii Nuclearelectrica sunt solicitați să aprobe, în ședința AGEA din 11 iulie, Strategia și Planul de acțiuni actualizate pentru Proiectul de Retehnologizare a Unității 1 CNE Cernavodă. Ministerul Energiei, în calitate de acționar ce deține circa 82,5% din acțiunile SNN, a solicitat conducerii companiei să transmită, cu celeritate, o serie de documente și informații, respectiv: Strategia actualizată privind proiectul, avizele CTES referitor măsuri, acțiuni și calendarul de realizare, analiza privind evaluarea și asumarea potențialelor riscuri, precum și situația autorizațiilor din partea CNCAN, Autoritatea de mediu.

Cererea ministerului vine din partea DGPAPSE, fiind semnată de Directorul General al Direcției, Mihai Liviu Mihalache. Remarcăm că răspunsul transmis ministerului este sub semnătura Secretarului de stat Robert Tudorache, care este președintele CA Nuclearelectrica și a Danielei Lulache, Director General SNN.

Strategia actualizată pentru Proiectul de retehnologizare a Unității 1, care prevede extinderea duratei de viață va aduce beneficii semnificative pentru situația financiară a SNN. Totodată, va implica riscuri reduse și controlabile din punct de vedere tehnic, operare, financiar în condiții tehnologice bine controlate privind securitatea nucleară, prin comparație cu obiectivul strategiei, de constituire de fonduri proprii suplimentare pentru proiect de până la 100 milioane euro, de-a lungul perioadei extinse, condiționat de retenția beneficiilor respective și nedistribuirea lor către acționari, se precizează în răspunsul SNN la solicitarea Ministerului Energiei.

Reprezentanții ministerului mai sunt informați că până acum autoritățile abilitate – CNCAN, Autoritatea de mediu – nu au emis cerințe de autorizare a proiectului. Potrivit experienței internaționale în proiecte de retehnoligizare pe termen lung din Canada, Europa, SUA, vor fi necesare Studii integrate de evaluare a impactului asupra mediului, pentru obținerea acordului de mediu, un Raport final de securitate nucleară, precum și revizuirea periodică a securității nucleare. În prezent, SNN derulează un studiu cu proiectantul central pentru a stabili împreună cu CNCAN strategia de autorizare și implicit cerințele pentru obținerea acesteia, informează reprezentanții companiei.

Strategia actualizată prevede funcționarea unității pe durata de viață operațională de 30 de ani prin depășirea limitei de 210.000 de ore la un factor de capacitate de 80%. SNN va implementa un set de măsuri al cărui scop este să demonstreze fără echivoc că Unitatea 1 poate fi exploatată în condiții de securitate nucleară dincolo de 210.000 de ore de funcționare, se menționează în raportul companiei.

 


Publicat de

Redacția

Echipa InvestEnergy

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *